Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

AIN screening

Hiv-positieve mannen die seks hebben met mannen (MSM) zijn de belangrijkste risicogroep voor anuskanker. De afwijkingen in het weefsel worden over het algemeen veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV): een seksueel overdraagbaar virus.

Algemeen wordt verondersteld dat screening op en behandeling van Anale Intraepitheliale Neoplasie (AIN), het ontstaan van anuskanker kan voorkomen. In de praktijk worden deze voorstadia Anale Intraepitheliale Neoplasie (AIN) genoemd. De behandeling is afhankelijk van het stadium AIN, waarbij cijfers de ernst van de afwijking aangeven. Om de kans op vroege ontdekking te vergroten, krijgen MSM hiv-patiënten een uitnodiging voor het AIN-spreekuur.

AIN screening

AIN staat voor: Anale Intraepitheliale Neoplasie. Dit betekent dat er sprake is van een voorstadium van anuskanker. Tijdens AIN screening, screenen we op voorstadia van anuskanker. Dit wordt gedaan met behulp van High Resolution Anoscopie (HRA), een combinatie van proctoscopie en colposcopie, waarbij met een camera die zeer gedetailleerde beelden maakt van de slijmvliezen van het rectum, het anale kanaal en de peri-anale regio geïnspecteerd worden. Hierbij kunnen afwijkingen geconstateerd worden. Van deze afwijkingen worden tijdens het onderzoek biopten genomen, die door de patholoog anatoom beoordeeld worden. De uitslag hiervan wordt gegradeerd in: geen afwijking, AIN 1, AIN 2 en AIN 3, respectievelijk mild, matige of ernstige dysplasie.

Als er geen afwijking te vinden is, wordt iemand na twee jaar opnieuw gescreend. Bij AIN 1 wordt iemand na een jaar weer opgeroepen om te kijken of er progressie plaatsvindt naar AIN 2 of 3 of dat het immuunsysteem zelf de AIN 1 heeft opgeruimd. Constateert de patholoog een AIN 2 of 3 dan wordt de patiënt behandeld. De standaardbehandeling is op dit moment Elektrocauterie, waarbij de afwijkingen lokaal worden weggebrand.

Algemeen wordt verondersteld dat screening op en behandeling van AIN het ontstaan van anuscarcinoom kan voorkomen.

Risicogroepen

In de algehele bevolking ligt de incidentie voor anuscarcinoom tussen de 1 en de 2 per 100.000 personen per jaar. Hiv positieve mannen die seks hebben met mannen (MSM) zijn de belangrijkste risicogroep voor anuscarcinoom, met een incidentie van 128-144 per 100.000 persoon/jaar. Ook hiv negatieve MSM hebben een verhoogd risico. De meerderheid van hiv positieve MSM heeft AIN, waarvan meer dan de helft AIN 2 en 3.

Anuscarcinomen gaan uit van de perianale huid of het anale kanaal. De meeste anuscarcinomen zijn plaveiselcelcarcinomen. De afwijkingen in het weefsel worden over het algemeen veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV), een seksueel overdraagbaar virus met zo’n 150 varianten. Ongeveer 15 ervan zijn in staat kanker te veroorzaken, waarbij 16 en 18 vooral betrokken lijken bij het ontstaan van anuskanker. Deze geven vooral bij mensen met een hiv infectie, een verhoogd risico op anuskanker. Dit komt waarschijnlijk doordat de afweer is aangetast, ook lokaal in de darm.

Ook patiënten met een chronische anorectale aandoeningen (bijv. een fistel, condylomata accuminata, proctitis) lopen een verhoogd risico.

AIN spreekuur in Medisch Centrum Jan van Goyen

Het spreekuur voor screening op AIN vindt plaats op de poli Dermatologie en wordt uitgevoerd door dermatoloog dr. Annelinde Terlou en verpleegkundig consulent hiv Marc van Wijk.

Meer informatie

Wilt u meer weten over anuskanker, kijk dan ook op de website van www.kanker.nl

Specialisten

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over AIN screening? Stuur ons dan een e-mail.

Of vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met jou op.

Op deze pagina:

Afspraak maken

Wij verzoeken u onderstaande gegevens in te vullen en nemen daarna z.s.m. contact met u op. Voor het maken van een afspraak heeft u een recente verwijsbrief nodig van uw huisarts.

Zoek & Vind