Onschadelijke variant huidkanker
Het basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die bijna altijd goed geneest (bijna 100% na behandeling). Het heeft meestal de vorm van een huidkleurig bultje en komt vooral voor op oudere leeftijd. Het is goed te behandelen.
Het basaalcelcarcinoom kan goed genezen omdat het heel langzaam en alleen in het bovenste deel van de huid groeit, en niet uitzaait. Deze vorm van huidkanker komt veel voor: jaarlijks worden er ongeveer 25.000 nieuwe gevallen van huidkanker ontdekt in Nederland, en ongeveer 80% daarvan is een basaalcelcarcinoom.
Hoe ontstaat het?
Een aantal belangrijke factoren speelt een rol bij het ontstaan van een basaalcelcarcinoom:
- Mate van zonblootstelling en zonverbranding (op jonge leeftijd)
- Huidtype: blanke huid verbrandt sneller en loopt dus groter risico op basaalcelcarcinoom
De behandeling
Er zijn verschillende mogelijkheden om basaalcelcarcinoom te behandelen. Het verschilt per persoon welke behandeling de beste is. De mogelijkheden zijn:
- Kleine operatie: Het basaalcelcarcinoom wordt onder plaatselijke verdoving verwijderd.
- Fotodynamische therapie (PDT): De afwijkende huid(cellen) worden vernietigd door de huid in te smeren met een speciale zalf, die de afwijkende huidcellen extreem gevoelig maakt voor bepaald licht. Door vervolgens de huid te belichten, gaan de afwijkende huidcellen kapot.
- Bevriezing (cryochirurgie): Een basaalcelcarcinoom wordt korte tijd (maximaal een halve minuut) bevroren met vloeibare stikstof. Niet elk basaalcelcarcinoom kan op deze manier behandeld worden.
- Curettage en coagulatie: De dermatoloog schraapt het basaalcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving weg (curettage). Daarna brandt hij de plek van het carcinoom met een speciaal apparaat weg (coagulatie).