Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Duplexonderzoek

Duplexonderzoek is een combinatie van echografie en kleurendoppler van de aderen. Bij een echografie wordt gebruik gemaakt van hoogfrequente geluidsgolven, een kleurendoppler meet de stroomsnelheid van het bloed. Met dit onderzoek kan nauwkeurig bekeken worden in welke aderen de kleppen wel of niet goed werken.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Een medisch vaatlaborant of de specialist doet het onderzoek. Het onderzoek is niet pijnlijk. Eventuele gel op uw kleding is uit wasbaar. Het verrichten van dit onderzoek tijdens een eventuele zwangerschap is geen bezwaar, het onderzoek is niet schadelijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Hoe verloopt een duplexonderzoek?

  • U doet uw schoenen, (boven)broek en sokken uit en gaat op een verhoging staan.
  • U krijgt gel op de plek van het onderzoek. Op de gel plaatsen we een transducer, een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden. U ziet deze beelden op de monitor.
  • Eerst onderzoeken we de binnenzijde van uw been, van de lies tot de enkel.
  • Daarna onderzoeken we de achterzijde van uw been, van de knieholte tot de hiel.
  • Soms vragen wij u om op uw handrug te blazen en ook drukt de onderzoeker een paar keer in uw been. Dit is om de werking van de kleppen in de aders goed te kunnen beoordelen.

De specialist bespreekt na het onderzoek meteen de uitslag met u. U hoort dan welke behandeling voor u geschikt is en wie de behandeling gaat doen. Wij maken voor u een afspraak bij de dermatoloog of de chirurg.

Specialisten

Heeft u een vraag over Duplexonderzoek? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind