Met de eczeem behandeling wordt de ontstekingsreactie van de huid teruggedrongen. Voor veel mensen is eczeem een tijdelijk verschijnsel dat vanzelf weer overgaat, maar voor anderen is eczeem een chronische of terugkerende huidaandoening die een ernstige invloed kan hebben op het dagelijkse leven. Medisch Centrum Jan van Goyen biedt op de poli dermatologie diverse eczeem behandelingen aan. Een behandeling kan bestaan uit leefstijladviezen, medicatie en/of lichttherapie.
De symptomen van eczeem
Eczeem komt in verschillende vormen voor. Veelvoorkomende symptomen die duiden op eczeem zijn een verdikte huid, rode plekken, bultjes, jeuk, blaasjes, schilfers en soms korsten. Mensen die last hebben van eczeem, hebben doorgaans ook een droge huid. Symptomen van eczeem zijn:
- Schilferige en rode gebarsten plekken op de huid van uw armen, handen, oren, voeten of benen
- Kleine blaasjes die gevuld zijn met vocht en kunnen openbarsten tot wondjes
- Jeukende en branderige huid met het gevoel altijd te willen krabben
- Infecties van de huid door het openkrabben van de wondjes
- Blaarvorming op de huid door acuut eczeem
- Pigmentveranderingen
De behandeling van eczeem kan op verschillende manieren, maar het belangrijkste is om uw huid niet te laten uitdrogen.
De behandeling van eczeem
Eczeem is goed te behandelen maar niet te genezen. Eczeem behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontstekingsreacties van de huid. De behandeling is doorgaans alleen gericht op de plek waar huiduitslag voorkomt (lokale behandeling). Afhankelijk van de ernst van het eczeem zijn er verschillende mogelijkheden tot behandelen.
Welke behandelmethode voor u geschikt is, bepalen we tijdens het intakegesprek. Tijdens dit eerste consult bespreken we welke klachten u ondervindt van uw eczeem en stellen we een behandelplan op maat op. Vervolgens krijgt u een advies mee voor thuis. Afhankelijk van uw specifieke eczeemklachten bepalen we de frequentie van de vervolgconsulten. De meest voorkomende behandelmethodes zijn:
- Crèmes of zalven: met een goede huidverzorging kunnen eczeemaanvallen grotendeels behandeld en beperkt worden. Bij milde vormen van eczeem is het smeren met een zalf of crème al genoeg.
- Koolteerproducten: deze producten werken ontstekingsremmend en verkoelend. Ze zijn uitsluitend voor uitwendig gebruik en gaan jeuk tegen.
- Receptgeneesmiddelen: er zijn zowel inwendige (antihistaminica) als uitwendige (corticosteroïden) geneesmiddelen voor de behandeling van eczeem. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven door een arts of dermatoloog.
- Lichttherapie: in sommige gevallen wordt lichttherapie toegepast om eczeem te behandelen. Zonlicht heeft bij veel mensen een positief effect op eczeem. Bij de behandeling wordt de huid behandeld met UV-B licht. Lichttherapie gaat altijd in overleg met een arts of dermatoloog.
- Systemische therapie: bij ernstige eczeem die niet voldoende reageert op zalven of lichttherapie worden vaak afweerondrukkende medicijnen voorgeschreven.
De soorten eczeem
Er bestaan verschillende soorten eczeem die allemaal weer andere symptomen en oorzaken kunnen hebben. Ook is de ene vorm van eczeem ernstiger dan de andere vorm. Daarnaast is de plek van de aandoening ook bepalend voor het soort behandeling.
Atopisch eczeem
Deze vorm van eczeem komt het meest voor en wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd, of dauwworm als het bij baby’s optreedt. Atopisch eczeem komt voornamelijk voor bij baby’s maar kan ook op latere leeftijd voor komen. Het kan voor korte tijd aanwezig zijn of chronisch worden. De precieze oorzaak van atopisch eczeem is onbekend.
Allergisch contacteczeem
Deze vorm wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het moment dat de persoon in contact komt met bepaalde stoffen waarvoor hij of zij allergisch is. Deze stoffen worden ook wel allergenen genoemd. De praktijk heeft uitgewezen dat er vele stoffen zijn die kunnen leiden tot een allergische reactie. Voorbeelden van dergelijke stoffen zijn chemische producten, cosmetica bestanddelen, plantaardige stoffen en metalen.
Ortho-ergisch contacteczeem
Deze vorm van contacteczeem wordt veroorzaakt door irriterende stoffen zoals oplosmiddelen en zepen. Deze vorm komt bij iedereen in meer of mindere mate voor. Een veelvoorkomend voorbeeld van irriterend contacteczeem is luiereczeem.
Craquelé-eczeem (uitdroging)
Deze vorm wordt ook wel asteatotisch eczeem genoemd. Craquelé-eczeem komt voornamelijk voor bij ouderen en is grotendeels seizoensgebonden. In de winter komt craquelé-eczeem veel voor. Het wordt gekenmerkt door een droge huid met bleekrode barstjes en komt met name op de onderbenen van ouderen voor.
Hypostatisch eczeem (vochtophoping)
Deze vorm komt vooral bij ouderen voor en wordt ook wel veneus eczeem, zwaartekracht eczeem en spatadereczeem genoemd. Het is een huidaandoening die ontstaat bij mensen met een minder goed werkend adersysteem in de benen. Het komt dan ook voornamelijk voor aan de onderbenen en enkels. Vaak zijn de onderbenen gezwollen door de ophoping van vocht, ook wel oedeem.
Acrovesiculeus eczeem
Deze vorm wordt ook wel Dyshidrotisch eczeem of blaasjeseczeem genoemd. Het wordt gekenmerkt door jeukende blaasjes aan de handpalmen, voetzolen en/of de zijkanten van vingers en tenen. Hoewel de precieze oorzaak vaak onbekend is, kan acrovesiculeus eczeem voortvloeien uit een schimmelinfectie.
Nummulair eczeem
Deze vorm komt meestal voor bij ouderen en kan zomaar, zonder duidelijke oorzaak, ontstaan. Nummulair eczeem wordt gekenmerkt door ronde, jeukende eczeemplekjes die variëren in grootte. Het komt meestal voor op de benen maar kan ook op de armen, handen of voeten voorkomen.
Tylotisch eczeem
Deze vorm van eczeem is erg hardnekkig en kenmerkt zicht door grote, pijnlijke kloven in handpalmen en op de vingers. Bij mensen met tylotisch eczeem is er vooral sprake van jeuk en branderige pijn. Deze vorm van eczeem is erg zeldzaam en komt het meest voor bij mannen van middelbare leeftijd.
Wat is eczeem?
Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die worden gekenmerkt door een rode, droge en schilferige huid en gaat gepaard met jeuk. Eczeem komt voor in alle leeftijdsklassen en kan onder meer veroorzaakt worden door gezondheidsproblemen, allergische reacties en overbelasting. Eczeem kan echter ook voortkomen uit een erfelijke aanleg of helemaal geen aanwijsbare oorzaak hebben. Eczeem is niet besmettelijk.
Eczeem is een chronische aandoening die onvoorspelbaar is. Er zijn perioden waarin de eczeem nauwelijks aanwezig is, maar het kan ook voorkomen dat u langere tijd achter elkaar last heeft van eczeem. Met de juiste behandeling is eczeem redelijk onder controle te houden. Het is het belangrijkste om de factoren die de huid uitdrogen en de eczeem verergeren, te vermijden. Denk hierbij aan bepaalde zepen, schoonmaakmiddelen, toiletartikelen en parfum.
Oorzaken van eczeem
De precieze oorzaak van eczeem is onbekend. Waarschijnlijk ontstaat het door een combinatie van verschillende factoren en is erfelijkheid hierbij een belangrijk element. De ontstekingsreactie in de huid ontstaat vaak door een allergische reactie of overgevoeligheid. Wat deze reactie veroorzaakt, is per persoon verschillend. Wanneer u een droge huid heeft, kan dit de eczeem aanwakkeren en zelfs verergeren.
Onze huid dient als schild dat voorkomt dat ongewenste stoffen binnendringen. De huid wordt soepel en zacht gehouden door vocht en vet. Wanneer de huid is uitgedroogd, verliest het de natuurlijke barrière. Hierdoor kan de huid kwetsbaar worden en geïrriteerd raken waardoor eczeem ontstaat. Met een droge huid is ook de kans op infecties groter. Producten en omgevingsfactoren kunnen de huid verder uitdrogen, zoals water, zeep, warme- of droge lucht en koud weer.
Tips bij eczeem
Eczeem is niet te voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen of juist kunt vermijden om eczeem te verminderen.
- Probeer de huid schoon te houden;
- Kalmeer de huid met een verkoelende gel;
- Zorg voor een goede weerstand;
- Probeer de aandrang tot krabben te weerstaan. Krabben kan leiden tot wondjes en infecties die de klachten kunnen verergeren;
- Vermijd middelen die een irriterende werking hebben zo veel mogelijk;
- Vermijd lang en te heet douchen. Gebruik bij voorkeur lauw warm water;
- Vermijd bij het afdrogen wrijven, dep liever;
- Vermijd verzorgingsproducten met parfum;
- Vermijd stress.