Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Fotodynamische therapie

Fotodynamische therapie is een behandelmethode die wordt toegepast bij oppervlakkige vormen van huidkanker (het basaalcelcarcinoom) en voorstadia van huidkanker (actinische keratosen en de ziekte van Bowen). Het is een soort lichttherapie waarmee afwijkende huidcellen worden kapotgemaakt.

Behandelmethode fotodynamische therapie

Ambulight is een draagbaar apparaat. Het bestaat uit een of meer lampjes die op de te behandelen plek worden aangebracht. De lampjes zijn verbonden met het apparaat dat vastgeklemd kan worden aan uw kleding. Bij fotodynamische therapie met de Ambulight wordt de huid op de plaats van de afwijkende cellen ingesmeerd met een lichtgevoelige crème. Om de lichtgevoelige crème goed door de huid te kunnen laten opnemen, wordt op de te behandelen plek het bovenste laagje van de huid opgeruwd. Zo nodig wordt de huid geschoren. Vervolgens wordt de huid lichtdicht verbonden. Dit zorgt voor een optimale inwerking van de lichtgevoelige stof. De totale behandelduur is zes uur. Drie uur om de lichtgevoelige crème goed in te laten werken en drie uur voor de belichting zelf.

Hoe werkt het?

Het apparaat wordt zo ingesteld dat het eerst terugtelt van drie uur naar nul. Daarna wordt automatisch de behandeling met licht gestart. Het licht vernietigt de huidkankercellen die door de zalf gevoelig zijn gemaakt. U kunt met de Ambulight PDT gewoon bewegen. U hoeft ook niet in het centrum te blijven, maar na bevestiging van de lampjes naar huis of werk gaan. Na een week wordt de behandeling meestal nog een keer herhaald.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Deze behandelmethode wordt toegepast bij patiënten met niet-melanoom huidkankerlaesies, het oppervlakkig basaalcelcarcinoom, actinische keratose en de ziekte van Bowen, die minder dan 2,4 cm in diameter zijn

Om de definitieve diagnose te kunnen stellen wordt soms een stukje huid verwijderd door de dermatoloog, dit wordt biopt genoemd. Na ongeveer 10 dagen is de uitslag binnen.

Voordelen van Ambulight

  • is minder pijnlijk
  • u hoeft niet uren in het ziekenhuis blijven, maar u kunt gewoon naar huis of naar uw werk gaan
  • is ook geschikt voor personen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken
  • wordt over het algemeen goed verdragen door patiënten
  • kan meerdere keren na elkaar toegepast worden zonder (toenemende) gezondheidsrisico’s voor huid of lichaam
  • heeft goede cosmetische resultaten
  • er zijn geen aanwijzingen dat de behandeling schadelijk is voor uw gezondheid

Na de behandeling

Na afloop van de behandeling kunt u de Ambulight zelf losmaken. U wordt verzocht het apparaat de volgende dag weer in te leveren bij ons centrum.

Bescherm de huid de eerste drie maanden na de behandeling tegen zonlicht met zonnebrandcrème factor 30 of hoger.

Bijwerkingen

De behandelde plek wordt na de behandeling rood en geeft een branderig gevoel. Dit is de meest voorkomende bijwerking, vooral tijdens de belichting hebben patiënten hier last van. Blijft het branderige gevoel aanhouden dan kunt u hiervoor een Paracetamol nemen. Er kunnen tijdelijk (lichte of donkere) pigmentvlekken ontstaan in het behandelde gebied. Deze verdwijnen meestal binnen zes maanden.
Voor een oppervlakkige schaaf- of brandwond kunt u een pleister gebruiken. U kunt te maken krijgen met oppervlakkige vervellingen, korstjes, pusvorming en zwellingen. Over het algemeen zijn deze klachten na 10 tot 14 dagen volledig verdwenen.

Controle

Drie tot zes maanden na de behandeling heeft u een controleafspraak op de polikliniek.

Specialisten

Heeft u een vraag over Fotodynamische therapie? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind