Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Hiv en seksualiteit

Seksualiteit en hiv zijn op ingewikkelde wijze met elkaar verbonden. Ongeveer de helft van alle mensen met hiv ervaart seksuele problemen die vaak de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Seksuele gezondheid omvat zowel de lichamelijke, psychologische als sociale aspecten van seksualiteit. Door een hiv-infectie kunnen deze verschillende aspecten afzonderlijk of gezamenlijk verstoord zijn. De verpleegkundig-consulent in het Medisch Centrum Jan van Goyen schenkt daarom tijdens de eerste paar consulten (en zonodig ook bij de latere consulten) veel aandacht aan uw seksuele gezondheid.

Lichamelijke aspecten van hiv en seksualiteit

  • Testosteron deficiëntie

Door de hiv infectie of door de medicatie is bij ongeveer 20% van de HIV-geïnfecteerde patiënten de vrije (het werkzame) testosteronspiegel te laag. Dit kan zich zowel uiten in algemene klachten (vermoeidheid, lusteloosheid), als in seksuele klachten (erectiestoornissen, minder zin in seks). Bij dit soort klachten wordt in het Medisch Centrum Jan van Goyen altijd een testosteronbepaling gedaan; als de uitslag laag is stellen wij een proefbehandeling met testosteronsuppletie voor. Dit kan gebeuren middels een gel (Androgel) die dagelijks op de huid wordt gesmeerd of middels onderhuidse injecties (Sustanon) die eens per drie of vier weken worden toegediend.

  • Andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) naast hiv

Ongeveer 15 % van de gevallen van gonorroe, syfilis en chlamydia bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt vastgesteld onder mannen die bekend hiv-positief zijn. Deze SOA’s hebben invloed op het seksueel functioneren en op de kans op hiv-overdracht van patiënt tot hun sekspartner (wat makkelijker verloopt in het geval van een bijkomende SOA). De behandelaren en de verpleegkundigen in het MC Jan van Goyen hebben daarom regelmatig contact met de SOA-poli van de GGD. De verpleegkundigen kunnen ervoor zorgen dat u op geregelde tijd een privé-afspraak bij de GGD krijgt zodat er een regelmatige SOA-check gebeurt.

Psychologische en sociale aspecten van hiv en seksualiteit

Hiv interfereert vaak met het seksuele leven van hiv-geïnfecteerden en hun partners. Zo komt het voor dat mensen met hiv of hun partners afzien van seks vanwege angst om de ander met hiv te besmetten. De psychische belasting van het ziekzijn kan tot seksuele disfuncties leiden, met name in het geval van depressie. Ook gevoelens van schaamte, boosheid of schuld kunnen een gezonde seksualiteit in de weg staan. Als laatste kunnen druggebruik en alcoholgebruik de seksuele gezondheid beïnvloeden.

Specialisten

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over Hiv en seksualiteit? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind