Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Hiv en seksuele gezondheid

Seksualiteit en hiv zijn op ingewikkelde wijze met elkaar verbonden. Ongeveer de helft van alle mensen die leven met hiv ervaart seksuele problemen die vaak de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Seksuele gezondheid omvat zowel de lichamelijke, psychologische als sociale aspecten van seksualiteit. Door een hiv-infectie kunnen deze verschillende aspecten afzonderlijk of gezamenlijk verstoord zijn. De verpleegkundig-consulent in het Medisch Centrum Jan van Goyen schenkt daarom tijdens de eerste paar consulten (en zonodig ook bij de latere consulten) veel aandacht aan uw seksuele gezondheid.

Lichamelijke aspecten van hiv en seksualiteit

  • Andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) naast hiv

Ongeveer 15 % van de gevallen van gonorroe, syfilis en chlamydia bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt vastgesteld onder mannen die bekend hiv-positief zijn. Deze SOA’s hebben invloed op het seksueel functioneren en op de kans op hiv-overdracht van patiënt tot hun sekspartner (wat makkelijker verloopt in het geval van een bijkomende SOA). De behandelaren en de verpleegkundigen in Medisch Centrum Jan van Goyen hebben daarom regelmatig contact met de SOA-poli van de GGD. Wij adviseren mensen met wisselende partners om regelmatig een soa-test te doen. Dit kan bij de GGD, huisarts of via de website mantotman.nl

Psychologische en sociale aspecten van hiv en seksualiteit

Hiv interfereert vaak met het seksuele leven van mensen die leven met hiv en hun partners. Zo komt het voor dat mensen die leven met hiv of hun partners afzien van seks vanwege angst om de ander met hiv te besmetten. De psychische belasting van het ziekzijn kan tot seksuele disfuncties leiden, met name in het geval van depressie. Ook gevoelens van schaamte, boosheid of schuld kunnen een gezonde seksualiteit in de weg staan. Als laatste kunnen druggebruik en alcoholgebruik de seksuele gezondheid beïnvloeden.

Heeft u een vraag over Hiv en seksuele gezondheid? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind