Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Hiv sneltest

Het hiv-behandelcentrum van Medisch Centrum Jan van Goyen biedt dagelijks een anonieme hiv-sneltest aan. Het hiv-behandelteam is dit initiatief begonnen om personen die risico hebben gelopen op hiv aan te sporen zich te laten testen. De afspraken kunnen gemaakt worden tussen 8.30 – 15.00 uur. U kunt hiervoor terecht bij het secretariaat Interne Geneeskunde via telefoonnummer 020 – 3055 895. Zij zijn bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. De test duurt 20 minuten en u krijgt direct de uitslag. De kosten van de test bedragen € 25,- en worden contant afgerekend. Mensen uit de risicogroep kunnen zich tevens gratis laten vaccineren tegen hepatitis B.

WAT IS HIV?

Hiv is een virus dat het afweersysteem aantast. Het virus vernietigt de witte bloedcellen die het lichaam helpen te vechten tegen infecties en ziektes. Het hiv-virus zit in sperma en voorvocht, vaginaal vocht, bloed en moedermelk. Het hiv-virus wordt met name opgelopen of overgedragen door onveilige handelingen met bloed en sperma. Hiv is goed te behandelen met medicijnen maar niet te genezen. Wanneer behandeling uitblijft, krijgt de besmette persoon uiteindelijk aids.

SYMPTOMEN EN KLACHTEN VAN HIV

Hiv kent verschillende stadia. Enkele weken na besmetting met het virus kunnen griepachtige symptomen ontstaan, zoals hoofdpijn, zwelling van de lymfeklieren en spierpijn. In een later stadium kunnen de volgende symptomen zich voordoen: droge hoest, vlekken op de huid, longontsteking, schimmelinfecties in de mond, gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak, geheugenverlies, depressie en andere neurologische aandoeningen.

WAAROM TESTEN OP HIV?

Veel mensen vinden het spannend een hiv-test te laten doen. Dat is begrijpelijk door de ernst van het hiv-virus. Toch wordt sterk aangeraden u te laten testen wanneer u het risico heeft gelopen op besmetting. Een hiv-test is de enige manier om erachter te komen of u besmet bent met het virus. En hoe eerder de diagnose wordt gesteld, des te sneller gestart kan worden met de behandeling. Door u op tijd te laten testen en direct te starten met de behandeling, houdt u uw afweersysteem zoveel mogelijk intact. Wanneer u weet dat u hiv-positief bent, kunt u er bovendien voor zorgen dat u het hiv-virus niet op anderen overdraagt.

VOOR HET ONDERZOEK

Voorafgaand aan de test zal de verpleegkundige u een aantal vragen stellen om het risico op besmetting in te schatten. Bedenk dat een hiv test alleen zin heeft als het risicomoment drie maanden geleden of eerder heeft plaatsgevonden. Dit komt omdat pas na enkele weken te zien is of iemand hiv-positief is. U krijgt ook de gelegenheid om eventuele vragen te stellen.

HET ONDERZOEK

Tijdens de test wordt door de arts of verpleegkundige door een vingerprik bij u bloed afgenomen. Uw bloed wordt vervolgens getest op de aanwezigheid van antistoffen die door het lichaam worden aangemaakt wanneer het besmet is met het hiv-virus.

UITSLAG

Binnen 20 minuten is de uitslag van de test bekend. De uitslag wordt besproken met de arts. De arts heeft een zwijgplicht, hij of zij mag de uitslag niet aan anderen vertellen. Als de test positief is, dan bevindt het virus zich in het bloed.

Als de test negatief is, dan is het hiv-virus niet aanwezig. Indien de test positief is, dan wordt een tweede test gedaan om zeker te weten of u inderdaad besmet bent met het hiv-virus.

Specialisten

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over Hiv sneltest? Stuur ons dan een e-mail.

Of vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met jou op.

Op deze pagina:

Afspraak maken

Wij verzoeken u onderstaande gegevens in te vullen en nemen daarna z.s.m. contact met u op. Een verwijsbrief is nodig.