Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Hoge bloeddruk

We spreken van hypertensie wanneer bij 3 tot 5 opeenvolgende metingen een bloeddruk wordt gevonden die hoger is dan 140 mm Hg systolisch (bovendruk) en/of 90 mm Hg diastolisch (onderdruk).

Verhoogde bloeddruk is een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van herseninfarcten en -bloedingen, hartfalen, ziekte van de kransslagaderen van het hart en andere vormen van vaatziekten. Tijdige behandeling kan het risico op deze aandoeningen doen normaliseren. In de eerste stadia geeft een verhoogde bloeddruk geen klachten. Pas veel later in uw leven kunnen de gevolgen aan het licht treden. Het is dan ook zaak om aanwezigheid van hypertensie op tijd vast te stellen.

Diagnose

Het stellen van de diagnose hypertensie is niet eenvoudig. Bloeddruk is een sterk variabel fenomeen en verschillen in gevonden waarden van tot 50% zijn niet ongewoon. De bloeddruk kan op het spreekuur worden gemeten door de arts, door de praktijkassistent maar ook thuis. In al deze omstandigheden worden verschillende waarden gemeten. In grote lijnen kan worden gesteld dat bij een bloeddruk hoger dan 180/100 vrijwel altijd tot een behandeling wordt besloten. Bij lagere waarden hangt het van de begeleidende omstandigheden af of en welke behandeling wordt ingezet.

De behandeling

Bij de behandeling speelt het veranderen van leefgewoonten een belangrijke rol. Een licht zoutbeperkt dieet, gewichtsvermindering, vermindering van het alcoholgebruik, regelmatige lichaamsbeweging zijn vaak voldoende om van een lichte hypertensie een normale bloeddruk te maken. Probleem is en blijft dat het vaak moeilijk blijkt deze maatregelen op den duur te handhaven.

Het kan ook nodig zijn dat u medicijnen gaat gebruiken. Deze hebben vaak bijwerkingen. Dat geldt ook voor de geneesmiddelen die bij hoge bloeddruk worden gebruikt. Hier houden wij altijd rekening mee. Wat goed is voor de een, is niet vanzelfsprekend goed voor de ander. Bijwerkingen die voor één persoon belangrijk zijn, hoeven dat niet voor een ander ook te zijn. In alle gevallen streven wij er naar dat het nuttig effect van onze behandeling (het verlagen van de kans op hart- , vaat- en hersenaandoeningen) groter is dan eventuele bijwerkingen van de medicijnen.

Onthoud ook goed dat het effect van een behandeling pas na enkele maanden kan worden vastgesteld, zodat het wel een jaar kan duren voordat een normale bloeddruk is bereikt.

Huisarts of internist?

Zeker bij lichtere vormen van hoge bloeddruk waarbij met een beperkt aantal middelen kan worden volstaan en er geen orgaanschade is, kan u worden terugverwezen naar uw huisarts.

Specialisten

Heeft u een vraag over Hoge bloeddruk? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind