Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Hoog cholesterol

Dyslipidemie is een verzamelnaam voor uiteenlopende stoornissen in de vetstofwisseling. In het bloed zien we dit terug als verhoogde waarden van totaal-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden en een verlaagd HDL-cholesterol (lipiden genoemd). Hierdoor neemt slagaderverkalking (arteriosclerose) toe.

Cholesterol

Het risico voor hart- en vaatziekten neemt toe naarmate het cholesterol hoger wordt.  Er is de afgelopen 20 jaar veel discussie geweest over het HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol) dat juist verhoogd moet zijn, het LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) dat niet te hoog mag zijn zijn. Tegenwoordig zijn wij van mening dat het het totale cholesterol is dat telt en dat de waarden van de andere vetfracties er vooral toe dienen om onze beoordeling van de betekenis van de waarde totale cholesterol kracht bij te zetten.

Cholesterol en dieet

Waarom sommige mensen op een gegeven moment een verhoogd cholesterol hebben, weten wij niet zeker. De voeding in onze jeugd speelt zeker een rol, maar een natuurlijke aanleg is waarschijnlijk minstens zo belangrijk. Wanneer een verhoogd cholesterol is vastgesteld, levert een strikt gehouden vet-arm dieet maar een bescheiden bijdrage aan de verlaging van de gevonden waarde. Dit betekent natuurlijk niet dat het dieet geen rol meer speelt: vet levert veel calorieën en veel calorieën leidt tot obesitas.

Behandeling

De behandeling van een verhoogd cholesterol berust sinds 25 jaar op de zogenoemde statinen, remmers van de cholesterolvorming in de lever. Een keuze voor of tegen een bepaalde statine kan berusten op de prijs, op de kans op bijwerkingen, de kans op een reactie met andere geneesmiddelen en op de wijze waarop zij in het lichaam worden omgezet. Naast de statinen zijn ook andere middelen op de markt maar hiervan is het voordeel veel minder duidelijk.

Bijwerkingen

Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor bijwerkingen. Alhoewel bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van statinen, is het optreden hiervan zeldzaam. Spiervermoeidheid is de meest voorkomende bijwerking, die bij sommige statinen vaker voorkomt dan bij andere en zelden een reden is om de behandeling te stoppen. Andere bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. In ieder geval geldt ook hier dat met een individuele aanpak een goede keuze kan worden gemaakt.

Specialisten

Heeft u een vraag over Hoog cholesterol? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind