Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Knieklachten

Knieklachten kunnen u in uw dagelijkse leven aanzienlijk belemmeren. Activiteiten die vanzelfsprekend waren zoals opstaan, lopen en fietsen, kunnen opeens veel moeite kosten en gepaard gaan met hevige pijn.

Op de kniepoli van Medisch centrum Jan van Goyen streven we naar een snelle en adequate behandeling van knieklachten. Een team van artsen, orthopeden en fysiotherapeuten staat voor u klaar om uw knieklachten volgens moderne behandelmethoden te behandelen.

Heeft u vragen over de behandeling van knieklachten of wilt u direct een afspraak maken bij de kniepoli? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 305 5817 of vul het contactformulier in.

De knie

De knie is het grootste gewricht in het lichaam. In het kniegewricht komen twee botten bij elkaar, het dijbeen en het scheenbeen. Aan het einde van die botten bevindt zich een laagje kraakbeen dat ervoor zorgt dat de knie soepel kan bewegen.

De knie wordt op zijn plek gehouden door kniebanden. De menisci (meervoud van meniscus) zorgen voor schokdemping en de aansluiting tussen het boven-  en onderbeen.

Het kniegewricht wordt doorlopend blootgesteld aan forse krachten, waardoor het gevoelig is voor slijtage en blessures. Veel knieklachten zijn het gevolg van overbelasting van het kraakbeen en beschadiging van de meniscus en/of kniebanden.

Oorzaken van knieklachten

De meeste knieklachten komen voort uit overbelasting door sporten en slijtage (artrose), maar ook vallen en ongelukken kunnen leiden tot pijnklachten. Meestal zijn er meerdere oorzaken voor knieklachten. De oorzaken die het meest voorkomen, worden hier onder beknopt besproken.

Gescheurde kniebanden of kruisbanden

Kniebanden zorgen voor stabiliteit in het kniegewricht. Wanneer de kniebanden scheuren, kan de knie niet meer gebogen worden. De knie zwelt dan tevens op door het vocht dat wordt vastgehouden. Wanneer er slechts een scheur in de kniebanden zit, dan kan fysiotherapie uitkomst bieden. Soms is een knieoperatie echter nodig.

Slijtage

Slijtage, ook wel artrose genoemd, ontstaat bij langdurige (over)belasting van de knie. Als het kraakbeen beschadigd raakt dan is er sprake van slijtage en kan een operatie nodig zijn. In sommige gevallen is een knieprothese nodig.

Overbelasting van het kraakbeen

De overbelasting van het kraakbeen is een veelvoorkomende blessure bij het lopen. Doorgaans is er sprake van een niet helder te lokaliseren pijn rondom of achter de knieschijf. De blessure wordt ook wel ‘chondropathie van de patella’ of ‘lopersknie’ genoemd. In veel gevallen is een kijkoperatie nodig.

Meniscusklachten

Scheurtjes in de meniscus kunnen ontstaan door plotselinge bewegingen. De knie kan ‘op slot’ komen te zitten doordat de meniscus afscheurt van het gewricht. In sommige gevallen is rust houden voldoende. In andere gevallen is een kijkoperatie nodig.

Botbreuken

Botbreuken rond het kniegewricht kunnen ontstaan door een val of ongeluk. In sommige gevallen in de behandeling van een fysiotherapeut voldoende. In andere gevallen is een knieoperatie nodig.

Ontsteking in de knie

Een ontsteking in de knie (artritis) kan ontstaan door een bacterie of bijvoorbeeld reuma. De ontsteking kan worden behandeld met cortisone.

Behandeling

De behandeling van knieklachten vindt bij Medisch Centrum Jan van Goyen plaats in de kniepoli. Een team van artsen, fysiotherapeuten en orthopeden behandelt pijnklachten aan de knie volgens moderne behandelmethoden.

Als u op de kniepoli komt, worden indien nodig eerst röntgenfoto’s gemaakt. U krijgt eerst een intake met de fysiotherapeut en wordt onderzocht. De fysiotherapeut bespreekt zijn bevindingen met de orthopeed en vervolgens vertellen de fysiotherapeut en orthopeed u samen welke behandelmogelijkheden er zijn.

Als er een MRI gemaakt moet worden of een kijkoperatie of reconstructie van de voorste kruisbanden nodig is, kan hiervoor op korte termijn een afspraak worden ingepland. Is fysiotherapie de beste behandelmethode? Dan kunt u ervoor kiezen u te laten behandelen in de praktijk van onze samenwerkende fysiotherapeuten.

Heeft u een vraag over Knieklachten? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind