Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Knieklachten

Knieklachten kunnen u in uw dagelijkse leven aanzienlijk belemmeren. Activiteiten die vanzelfsprekend waren zoals opstaan, lopen en fietsen, kunnen opeens veel moeite kosten en gepaard gaan met hevige pijn. Herkent u dit?

Wij helpen u graag verder. Op de kniepoli op de afdeling orthopedie van Medisch centrum Jan van Goyen streven we naar een snelle en adequate behandeling van knieklachten. Een team van artsen, orthopeden en fysiotherapeuten staat voor u klaar om uw knieklachten volgens moderne behandelmethoden te behandelen.

Behandeling bij Medisch Centrum Jan van Goyen

Korte wachttijden. U wordt bij ons snel geholpen;
U treft steeds dezelfde arts. Hij of zij maakt voor u een persoonlijk behandelplan op maat;
Wij zijn dochteronderneming van OLVG. Onze artsen werken nauw samen met de artsen in OLVG. Zo kunnen wij u zorg op het hoogste niveau bieden.

De knie

Knie uitgelegd

De knie is het grootste gewricht in het lichaam. In het kniegewricht komen twee botten bij elkaar, het dijbeen en het scheenbeen. Aan het einde van die botten bevindt zich een laagje kraakbeen dat ervoor zorgt dat de knie soepel kan bewegen.

De knie wordt op zijn plek gehouden door kniebanden. De menisci (meervoud van meniscus) zorgen voor schokdemping en de aansluiting tussen het boven- en onderbeen.

Het kniegewricht wordt doorlopend blootgesteld aan forse krachten, waardoor het gevoelig is voor slijtage en blessures. Veel knieklachten zijn het gevolg van overbelasting van het kraakbeen en beschadiging van de meniscus en/of kniebanden.

Wat zijn knieklachten waarvoor u wordt doorverwezen naar de afdeling orthopedie?

Er kunnen zich verschillende soorten klachten voordoen in de knie. Met welke klachten kan uw huisarts u doorverwijzen naar onze afdeling orthopedie? Wij zetten deze klachten voor u op een rijtje.

Beperkte bewegingsvrijheid

Wanneer u moeite heeft met het buigen, strekken of volledig gebruiken van de knie, dan kan dit resulteren in een verminderd vermogen om te lopen of andere dagelijkse activiteiten uit te voeren. Oorzaken van de beperkte bewegingsvrijheid zijn onder meer kraakbeenletsel, meniscusletsel, gescheurde ligamenten, artrose en ontsteking.

Lees meer

In veel gevallen bent u voor beperkte bewegingsvrijheid in de knie bij onze orthopeden aan het juiste adres. De huisarts zal echter bepalen of u wordt doorverwezen naar een orthopeed. Mogelijk verwijst de huisarts u eerst naar een andere specialist, zoals een fysiotherapeut.

Slotklachten

Situaties waarbij de knie plotseling vast lijkt te zitten in een bepaalde positie, wat doorgaans gepaard gaat pijn en moeite om de knie te buigen of te strekken, worden omschreven als ‘Slotklachten’.

Lees meer

Wanneer uw knie plotseling vast is komen te zitten, dan verwijst uw huisarts u mogelijk door naar de afdeling orthopedie.

Instabiliteit

Losheid of instabiliteit in de knie kan soms ervaren worden als een gevoel dat de knie ‘uit de kom’ kan schieten. Afhankelijk van de ernst van de instabiliteit zal bepaald worden of uw klachten operatief of niet operatief behandeld moeten worden.

Lees meer

Na een diagnose vertelt de orthopeed u precies welke behandeling in uw situatie de beste oplossing biedt. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen zijn de wachttijdens over het algemeen erg kort. U wordt bij ons dus snel geholpen; ook wanneer uw klachten operatief behandeld moeten worden.

Artrose

Artrose is degeneratieve slijtage van het kraakbeen in de knie. Artrose wordt gekenmerkt door pijn, stijfheid en verminderde functie in de knie. Artrose ontstaat doorgaans pas op een latere leeftijd.

Lees meer

Artrose is één van de meestvoorkomende oorzaken van knieklachten op latere leeftijd. Wanneer uw huisarts vermoedt dat er sprake is van artrose, dan is de kans groot dat u wordt doorverwezen naar een orthopeed.

Gescheurde kruisbanden

Letsels aan de kruisbanden (ligamenten), zoals een gescheurde voorste kruisband (ACL) of een gescheurde achterste kruisband (PCL), kunnen instabiliteit, ernstige pijn en beperkingen in de functie van de knie veroorzaken.

Lees meer

Gescheurde kruisbranden kunnen onder meer ontstaan door snelle, abrupte verandering van richting (bijvoorbeeld tijdens voetbal, basketbal of skiën) of door een plotse verdraaiing of draaibeweging  van de knie. Wat de oorzaak ook is, bij het vermoeden dat er sprake is van gescheurde ligamenten, wordt u doorverwezen naar de polikliniek orthopedie.

Meniscusletsels

Het kraakbeenachtige weefsel in de knie dat als schokdemper fungeert, wordt de meniscus genoemd. Letsels aan de meniscus kunnen leiden tot pijn, zwelling en beperking in de beweging van de knie.

Lees meer

Onze specialisten kunnen u bij veel meniscusproblemen helpen. Voorbeelden van meniscusproblemen zijn meniscusscheuren, meniscusletsel met slotklachten en degeneratieve meniscusveranderingen.

Kniepijn

Afhankelijk van het soort klachten dat u heeft, wordt u mogelijk met kniepijn naar ons doorverwezen. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en van acuut tot chronisch.

Lees meer

Uw huisarts zal op basis van uw klachten inschatten in hoeverre onze orthopeden u van uw pijnklachten af kunnen helpen.

Zwelling

Door letsel of overbelasting van de knie kan oedeem of zwelling rondom de knie ontstaan.

Lees meer

Uw huisarts zal op basis van de zwelling bepalen of de polikliniek orthopedie geschikt is om u van uw klachten af te helpen. Bij zwelling is het bezoeken van een orthopeed niet altijd nodig.

Stijfheid

Heeft u last van een gevoel van stijfheid in de knie, bijvoorbeeld wanneer u lang gezeten heeft of wanneer u ’s ochtends wakker wordt? Dan wordt u hiervoor mogelijk doorverwezen naar een orthopeed.

Lees meer

Stijfheid in de knie kan meerdere oorzaken hebben. Uw huisarts zal u vragen stellen over uw dagelijkse bezigheden en mate van activiteit, om te kunnen bepalen of de stijfheid in uw knie verholpen kan worden door een orthopeed.

Oorzaken van knieklachten

Oorzaken van knieklachten

De meeste knieklachten komen voort uit overbelasting door sporten en slijtage (artrose), maar ook vallen en ongelukken kunnen leiden tot pijnklachten in de knie. Meestal zijn er meerdere oorzaken van knieklachten. De oorzaken die het meest voorkomen, worden hieronder beknopt besproken.

1. Gescheurde kniebanden of kruisbanden

Kniebanden zorgen voor stabiliteit in het kniegewricht. Wanneer de kniebanden scheuren, kan de knie niet meer gebogen worden. De knie zwelt dan tevens op door het vocht dat wordt vastgehouden. Wanneer er slechts een scheur in de kniebanden zit, dan kan fysiotherapie uitkomst bieden. Soms is een knieoperatie echter nodig. Meer informatie over deze operatie vindt u in deze folder.

2. Slijtage (artrose)

Slijtage, ook wel artrose genoemd, ontstaat bij langdurige (over)belasting van de knie. Als het kraakbeen beschadigd raakt dan is er sprake van slijtage en kan een operatie nodig zijn. In sommige gevallen is bij artrose een knieprothese nodig.

3. Overbelasting van het kraakbeen

De overbelasting van het kraakbeen is een veelvoorkomende blessure bij het lopen. Doorgaans is er sprake van een niet helder te lokaliseren pijn rondom of achter de knieschijf. De blessure wordt ook wel ‘chondropathie van de patella’ of ‘lopersknie’ genoemd. In veel gevallen is een kijkoperatie nodig.

4. Meniscusklachten

Scheurtjes in de meniscus kunnen ontstaan door plotselinge bewegingen. De knie kan ‘op slot’ komen te zitten doordat de meniscus afscheurt van het gewricht. In sommige gevallen is rust houden voldoende. In andere gevallen is een kijkoperatie nodig.

5. Botbreuken

Botbreuken rond het kniegewricht kunnen ontstaan door een val of ongeluk. In sommige gevallen in de behandeling van een fysiotherapeut voldoende. In andere gevallen is een knieoperatie nodig.

6. Ontsteking in de knie

Een ontsteking in de knie (artritis) kan ontstaan door een bacterie of bijvoorbeeld reuma. De ontsteking kan worden behandeld met cortisone.

Meer oorzaken

De bovenstaande oorzaken zijn de meestvoorkomende. De pijn in uw knie(ën) kan echter door uiteenlopende oorzaken ontstaan. Wanneer u knieklachten ervaart, dan is ons advies om deze klachten altijd aan uw huisarts voor te leggen. Hij of zij kan u vervolgens doorverwijzen naar onze orthopedie afdeling voor een diagnose en behandeling.

Behandeling van knieklachten

De behandeling van knieklachten vindt bij Medisch Centrum Jan van Goyen plaats op de kniepoli. Een team van artsen, fysiotherapeuten en orthopeden behandelt pijnklachten aan de knie volgens moderne behandelmethoden.

Als u op de kniepoli komt, worden indien nodig eerst röntgenfoto’s gemaakt. U krijgt eerst een intake met de fysiotherapeut en wordt onderzocht. De fysiotherapeut bespreekt zijn bevindingen met de orthopeed en vervolgens vertellen de fysiotherapeut en orthopeed u samen welke behandelmogelijkheden er zijn.

Als er een MRI gemaakt moet worden of een kijkoperatie of reconstructie van de voorste kruisbanden nodig is, kan hiervoor op korte termijn een afspraak worden ingepland. Is fysiotherapie de beste behandelmethode? Dan kunt u ervoor kiezen u te laten behandelen in de praktijk van onze samenwerkende fysiotherapeuten.

Heeft u vragen over de behandeling van knieklachten of wilt u direct een afspraak maken bij de kniepoli? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 305 5817 of vul het contactformulier in. U kunt bij ons op korte termijn terecht.

Ons team van medisch specialisten helpt u graag van uw knieklachten af.

Schouderklachten orthopedie Medisch Centrum Jan van Goyen

Ervaart u knieklachten?

Ons team van artsen, orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten helpt u graag om uw pijn te verlichten en uw mobiliteit te verbeteren. Een behandeling in ons medisch centrum brengt verschillende voordelen met zich mee.

✓ Korte wachttijden

Gemiddeld kunt u binnen 1 week bij ons terecht voor uw eerste consult. Wij vinden het belangrijk dat u niet onnodig lang met klachten loopt. Wij doen daarom ons best om uw eerste consult zo snel mogelijk te laten plaatsvinden.

✓ Nauwe samenwerking met OLVG

Onze artsen werken nauw samen met de artsen van OLVG, omdat wij dochteronderneming van OLVG zijn. Door deze samenwerking kunnen wij u altijd zorg op het hoogste niveau bieden.

✓ U treft steeds dezelfde arts

Wij streven ernaar om iedere afspraak bij dezelfde arts te laten plaatsvinden. Hij of zij maakt een persoonlijk behandelplan op maat voor u.

✓ Vergoed door uw zorgverzekeraar

Medisch Centrum Jan van Goyen werkt samen met OLVG en heeft met vrijwel alle zorgverzekeraars afspraken. De meeste behandelingen die wij uitvoeren, worden door uw zorgverzekeraar vergoed. Toch adviseren we u van tevoren bij uw verzekeringsmaatschappij te informeren of een behandeling wordt vergoed. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heeft u altijd een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

Neem contact op

Wanneer uw huisarts u doorverwijst naar ons medisch centrum, dan nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. Tevens kunt u zelf uw afspraak inplannen via dit formulier. Houd hiervoor uw Zorgdomein (ZD) nummer bij de hand. Deze vindt u op de brief of de bevestiging die u van Zorgdomein heeft ontvangen.

Heeft u vragen of verzoeken? Neem dan telefonisch contact op via 020 305 58 17.

Bent u doorverwezen?
Plan zelf online uw afspraak

Heeft u een vraag over Knieklachten? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind