Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Neusklachten

Op de polikliniek KNO-heelkunde kunt u terecht met verschillende klachten van de neus, zoals:

klachten van de neusbijholten

In relatie tot de neusholte bestaan in het hoofd verschillende neusbijholten (kaakholten, voorhoofdholten, zeefbeenholten en wiggebeensholten). Ontstekingen aan de neusbijholten kunnen verschillende klachten geven; van neusverstopping tot reukstoornis en van neusuitvloed tot hoofdpijnklachten. De KNO-arts zal de neus van binnen onderzoeken; vaak zal hierbij een kleine camera worden gebruikt. Vaak zijn de klachten met medicijnen onder controle te krijgen. Als dit niet het geval is, kan ervoor worden gekozen een CT-scan van de neusbijholten te maken en/of een operatie te verrichten om de toegang naar de neusbijholten te verruimen.

Neuspoliepen

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen in de neusbijholte/neusholten. Regelmatig geven neuspoliepen alleen neusverstopping, maar soms ook andere klachten (minder reuk, neusuitvloed, hoofdpijn). Neuspoliepen kunnen met medicijnen worden bestreden. Als dit onvoldoende effect heeft kan overwogen worden de poliepen met een operatie te verwijderen.

Allergische klachten

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie op bepaalde stoffen (zogenaamde allergenen). Deze reactie kan neusklachten geven; niezen, loopneus, jeuk in de neus en ogen en verminderde neusdoorgankelijkheid. De KNO-arts zal de neus onderzoeken om te bekijken welke factoren een rol spelen bij de neusklachten. In de meeste gevallen zal in eerste instantie geprobeerd worden met medicijnen de klachten onder controle te krijgen.

Neusbloedingen

Neusbloedingen vormen  soms ook beangstigende klacht, omdat het soms lijkt alsof er veel bloedverlies optreedt. Over het algemeen is het gelukkig een hinderlijke, maar ongevaarlijke aandoening. Als er regelmatig bloedingen optreden, kan worden bekeken of er een vaatje dichtgebrand kan worden. Bij een hevige bloeding is het soms nodig een neustampon in te brengen.

Op de website van de KNO-vereniging is bij patienten informatie veel informatie te vinden over wat u zelf kunt doen in geval van een neusbloeding: www.kno.nl

Reukstoornis

Er zijn verschillende oorzaken voor verminderde of afwezige reuk; onder andere een hoofdtrauma/letsel, een operatie, ontsteking van het neusslijmvlies, obstructie van de luchtstroom door bijvoorbeeld poliepen, roken. De KNO-arts zal onderzoeken of er behandelbare oorzaken gevonden kunnen worden. Niet altijd wordt er een oorzaak gevonden en met regelmatig is de reukstoornis helaas niet of nauwelijks te behandelen.

Neusobstructie en/of cosmetische bezwaren van de neus

Soms geven aandoeningen van het neusslijmvlies (bijvoorbeeld poliepen of allergie) verminderde neusdoorgankelijkheid. Maar ook de bouw (anatomie) van de neus kan de neusdoorgankelijkheid negatief beïnvloeden. Als bijvoorbeeld het neustussenschot erg scheef staat, kan het worden rechtgezet om zo de doorgankelijkheid te verbeteren.  Als na een trauma de gehele neus scheef staat, of als er sprake is van een aangeboren vormafwijking van de neus, kan een in-en uitwendige neuscorrectie worden uitgevoerd. Zo kan kan de neusdoorgankelijkheid van de neus worden hersteld, maar ook kan hiermee het uiterlijk van de neus verbeterd worden.

Meer informatie

Over alle bovenstaande aandoeningen is meer informatie te vinden op de website van de Nederlandse KNO-vereniging: http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/neus/

Ga naar de website van de Nederlandse KNO-vereniging voor meer informatie over alle aandoeningen.

Heeft u een vraag over Neusklachten? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind