Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Osteoporose (botontkalking)

osteoporose 300x201 1

Wat is osteoporose (botontkalking)?
Osteoporose is de medische term voor botontkalking. Wanneer er sprake is van botontkalking worden de botten zwakker waardoor ze sneller breken. Botontkalking zelf geeft geen klachten, maar botbreuken als gevolg van botontkalking kunnen wel erg pijnlijk zijn en leiden tot blijvende pijn en invaliditeit. Typische botbreuken bij botontkalking zijn wervelinzakking, pols- en heupbreuken. Deze breuken komen meestal voor na een ongelukkige val, maar kunnen zelfs spontaan ontstaan.

Botbreuken komen vaak voor bij botontkalking. De helft van alle vrouwen en een kwart van alle mannen krijgen hiermee te maken in de loop van hun leven. De belangrijkste oorzaak voor botontkalking is dan ook veroudering, maar ook de overgang bij vrouwen speelt een rol. Tevens kunnen bepaalde ziektes of het gebruik van medicijnen bijdragen aan het ontstaan van botontkalking.

Botdichtheidsmeting (DEXA-scan)

Botontkalking wordt vastgesteld door een botdichtheidsmeting en een foto van de onderste ruggenwervels met een DEXA- scan. Tijdens dit onderzoek ligt u op een onderzoeksbank met een röntgenapparaat erboven. Dit onderzoek duurt ongeveer een kwartier en is niet erg belastend.

In deze video ziet u hoe een DEXA-scan gemaakt wordt.

Behandeling
Botontkalking is een chronische ziekte waarvoor verschillende behandelingen met medicijnen mogelijk zijn. Deze behandelingen zijn effectief om botbreuken te voorkomen en kunnen langdurig en veilig gebruikt worden. Daarnaast wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan om nieuwe medicijnen te ontwikkelen.

Het consult
Wanneer u wordt verwezen naar de osteoporosepoli komt u twee keer naar de polikliniek. De eerste keer krijgt u een DEXA-scan, wordt er bloed- en urineonderzoek gedaan en vult u een vragenlijst in. Tijdens de tweede afspraak krijgt u alle uitslagen en geeft de internist-endocrinoloog u een persoonlijk behandeladvies. De uitslagen en behandeling worden daarna ook naar uw huisarts teruggekoppeld.

Routing interne osteoporose 02 3 e1584024774636

Nazorg
Twee maanden nadat u bent begonnen met de behandeling, nemen wij contact met u op om te horen hoe het met u gaat. Een jaar na de behandeling komt u nog een keer terug voor het herhalen van de DEXA-scan en het bloed- en urineonderzoek om te beoordelen of de behandeling effectief is. Afhankelijk van deze onderzoeken, beslissen we over het vervolg van de behandeling.

Veelgestelde vragen

Je merkt niks van osteoporose, totdat je een botbreuk krijgt. Je krijgt geen pijn van osteoporose, alleen bij wervelbreuken kun je rugpijn krijgen.

U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden op de DEXA-scan. Het is wel handig om makkelijke kleding te dragen zonder ijzerbevattende onderdelen (zoals een BH met beugels of een riem met een gesp). U mag vooraf gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel, eerst op uw rug en daarna op uw zij, en schuift het DEXA-apparaat langzaam over uw lichaam heen. Het is belangrijk dat u rustig stil blijft liggen.

De osteoporosescreening is een DEXA-scan, een bloedonderzoek en een vragenlijst. Met de DEXA-scan meten we hoeveel kalk er in de botten zit, in het bloed kijken we of er nog andere ziektes zijn die osteoporose veroorzaken en met de vragenlijst kijken we of er nog andere redenen zijn waarom u botten breekt.

De DEXA-scan duurt ongeveer 15 minuten. Het hele onderzoek inclusief bloedprikken duurt 30-60 minuten. Het consult bij de dokter duurt 30 minuten. U hoeft maar een keer te komen naar Medisch Centrum Jan van Goyen om de DEXA-scan te laten maken en het bloedonderzoek te doen. De vragenlijst kunt u ook digitaal invullen en het consult met de dokter kan ook telefonisch. U mag ook komen voor het consult met de dokter, dan moet u twee keer naar Medisch Centrum Jan van Goyen komen.

Nee, een DEXA-scan is niet gevaarlijk voor uw gezondheid. Tijdens de DEXA-scan worden er röntgenfoto’s gemaakt van uw ruggenwervels en uw heupen. De hoeveelheid straling tijdens een DEXA-scan is heel laag, veel minder dan tijdens een gewone röntgenfoto.

Er zijn meerdere soorten goede medicijnen voor osteoporose waar veel botbreuken mee voorkomen kunnen worden. Afhankelijk van uw situatie geeft de dokter een advies voor de beste behandeling.

Nee, een behandeling met medicijnen is niet altijd nodig. Het hangt van de kans op een botbreuk af of het nodig is om osteoporose met medicijnen te behandelen. Om te kunnen bepalen hoe groot uw kans op een botbreuk is, wordt er verder onderzoek gedaan met een DEXA-scan, bloedonderzoek en een vragenlijst. Afhankelijk daarvan geeft de dokter u een persoonlijk advies wat voor u de beste behandeling is.

Mensen ouder dan 50 jaar met een botbreuk hebben meer kans om nog een botbreuk te krijgen als ze osteoporose hebben, daarom screenen we op osteoporose.

Osteoporose betekent dat er minder kalk in de botten zit (‘botontkalking’) en de botten makkelijker breken.

Staat uw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind