Een psoriasis behandeling vermindert de klachten van deze huidaandoening. Psoriasis wordt vaak behandeld met lokale behandelingen van de huid zoals het aanbrengen van zalf of crèmes. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen staan onze ervaren dermatologen voor u klaar om de symptomen van psoriasis zoveel mogelijk te verlichten. Bij ons kunt u rekenen op een persoonlijke aanpak en een behandeling op basis van uw zorgbehoefte.
De symptomen van psoriasis
Psoriasis heeft veel verschillende symptomen. Psoriasis heeft qua symptomen veel weg van eczeem. De uiterlijke kenmerken van de huidaandoening hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Een aantal symptomen van psoriasis zijn:
- Schilfering van de huid
- Roodheid
- Nagelafwijkingen
- Jeuk
De behandelmethoden
Psoriasis is een chronische ziekte die helaas niet genezen kan worden. Wel kan met behulp van medicatie, lichttherapie of systemische behandeling verlichting worden gebracht bij de symptomen. Het type behandeling dat bij uw situatie past, hangt af van de ernst van de psoriasis en de verspreiding van de aandoening.
Medicinale behandeling van psoriasis
Er zijn verschillende soorten medicijnen in de vorm van een crème of zalf die voor verlichting zorgen wanneer ze op de psoriasisplekken worden aangebracht. Wanneer de psoriasis zich bevindt onder de haargrens, dan kan er ook gekozen worden voor een shampoo waar de benodigde producten in verwerkt zitten.
Er worden verschillende producten gebruikt om psoriasis te behandelen. Een veel gebruikte combinatie is Vitamine D3 afgeleiden en corticosteroïden. Dit mengsel moet tweemaal daags worden aangebracht op de psoriasisplekken. Beide middelen hebben een verlichtend effect en zorgen voor een sterke vermindering van de jeuk en de pijn. De plekken blijven door een lichtrode uitslag nog wel zichtbaar.
Systemische behandeling: oraal
In het geval van zeer ernstige gevallen van psoriasis kan er worden gekozen voor een systemische aanpak waarbij het hele lichaam wordt behandeld. Deze methoden worden alleen bewaard voor zeer ernstige gevallen omdat de bijwerkingen van de gebruikte middelen zeer ernstig kunnen zijn.
Een middel als Methotrexaat geeft goede resultaten, maar heeft bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree en een verstoorde aanmaak van rode en witte bloedcellen. Hetzelfde geldt voor Ciclosporine. Het is een effectief middel maar veroorzaakt soms een hoge bloeddruk.
Lichttherapiebehandeling tegen psoriasis
Zonlicht heeft van nature een positieve werking voor de huid bij mensen die psoriasis hebben. Om dit effect te simuleren worden de aangedane plekken bestraald met ultraviolette stralen.
UVB is de standaard lichttherapie die wordt toegepast om psoriasis te behandelen. Met UVB therapie worden ultraviolet B-stralen gebruikt om de psoriasis plekken te bestralen. Op deze manier wordt het heilzame effect van zonlicht gesimuleerd. Voor een goed resultaat zijn er 25 tot 30 behandelingen nodig, die drie keer per week worden gegeven.
Naast UVB is er PUVA therapie. Met PUVA therapie worden ultraviolet A-stralen gecombineerd met psolarenen. De psoralenen zorgen ervoor dat de huid extra gevoelig is voor de opname van ultraviolette stralen. Dit verhoogt de effectiviteit van de behandeling. Hierdoor zijn er slechts 12 tot 20 behandelingen nodig. PUVA is alleen veilig bij korte behandelingen, omdat bij langdurige behandeling de kans op huidkanker toeneemt.
Psoriasis capitis
Psoriasis capitis is een vorm van psoriasis die zich uit op de hoofdhuid, de plekken concentreren zich op het hoofd en dan met name langs de haargrens.
Psoriasis inversa
Bij psoriasis inversa concentreren de plekken zich vooral in plooien zoals de oksels, liezen en tussen de billen.
Psoriasis unguium
Psoriasis unguium is aantasting van de teen- en vingernagels. Dit komt vaak voor in combinatie met de andere vormen van psoriasis.
Psoriasis postulosa
Het verschijnen van pusblaasjes op de handpalmen en voetzolen. Deze blaasjes kunnen spontaan verdwijnen of overgaan in gewone psoriasis.
Psoriasis vulgaris
Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Deze vorm is zeer herkenbaar door de grote rode plekken op de ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug.
Psoriasis gutatta
Psoriasis gutatta ontstaat in kleine plekjes verspreid over de armen, benen en de romp. Deze houden maar enkele weken aan.
Erythrodermische psoriasis
Bij Erythrodermische is de huid volledig bedekt door psoriasisplekken. Het is een zeer gevaarlijke, maar zeldzame, vorm van psoriasis.
Psoriasis artropathica
Deze huidafwijkingen worden gecombineerd met gewrichtsklachten.
Wat is psoriasis?
Er zijn verschillende vormen van psoriasis. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat er een versnelde deling van huidcellen plaatsvindt in de opperhuid, maar dat deze cellen niet rijpen. Dit zorgt voor een verstoring van de natuurlijke afschilfering van huidcellen. Op de aangedane plekken op de huid vindt een extra snelle afschilfering plaats. In plaats van de gebruikelijke 26 dagen, vernieuwt de huid zich bij een psoriasis patiënt binnen een week.
Psoriasis verloopt in een golvende beweging. Er zijn perioden dat de patiënt er geen last van heeft en perioden dat de ziekte verergert. Overigens is de huidziekte niet besmettelijk. In Nederland hebben ongeveer 350.000 mensen last van psoriasis. De precieze oorzaak is echter nog niet duidelijk. Wel is bekend dat erfelijke factoren een grote invloed hebben op de kans dat iemand psoriasis krijgt. In het geval dat een ouder psoriasis heeft, dan is de kans 10% dat het kind later ook de huidziekte krijgt. Hebben beide ouders last van deze aandoening, dan is de kans maar liefst 50% dat het kind last krijgt van psoriasis.
Oorzaken van psoriasis
Psoriasis wordt gezien als een auto-immuunziekte, wat betekent dat uw eigen afweersysteem antistoffen produceert die vervolgens uw lichaam aanvallen. De oorzaken van psoriasis kunnen zijn:
- Een te snelle huidvernieuwing door de snelle celdeling
- Omgevingsfactoren zoals roken of alcoholgebruik
- Medische klachten zoals een keelontsteking
- Psychologische factoren zoals spanning of stress
- Het gebruik van bepaalde medicatie
- Huidletsel door een ongeval, schaafwond of tatoeage
Heeft u vragen over de oorzaken van psoriasis, neem contact met ons op.
Tips bij psoriasis
De zichtbaarheid van psoriasis kan voor veel ongemakken zorgen en ook de bijkomende jeuk is erg vervelend. Ondanks de verschillende behandelingen is psoriasis nooit helemaal te genezen. Er zijn wel een aantal tips die het leven met psoriasis gemakkelijker kunnen maken.
- Sta niet te lang onder de douche en douche vooral niet met te heet water. Heet water kan de huid nog meer uitdrogen en de psoriasis verergeren.
- Draag vooral katoenen kleding. Wanneer u synthetische kleding draagt, kan dit gaan broeien waardoor uw huid geïrriteerd raakt.
- Gebruik geen foundation. Het lijkt misschien een goed idee om de psoriasis te camoufleren met foundation, maar dit raden wij af. Vooral wanneer de plekken open zijn, kunt u hiermee de psoriasis verergeren. Wilt u toch foundation gebruiken, kies dan voor een vloeibare variant, hierdoor droogt uw huid het minst uit.
- Zoek voldoende ontspanning. Stress verergert de klachten van psoriasis. Probeer daarom zo veel mogelijk te ontstressen en te genieten.