Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Schouderklachten

Een pijnlijke schouder kan een ernstige belemmering vormen in uw dagelijks leven. Activiteiten die normaal heel vanzelfsprekend zijn, kunnen erg pijnlijk zijn en ook slapen gaat moeilijker. Vanwege de impact die schouderklachten op uw leven hebben, wilt u er natuurlijk snel van af.

Bij Medisch Centrum Jan van Goyen werken ervaren fysiotherapeuten en orthopeden om u van uw klachten af te helpen. Onze specialisten hebben ruime ervaring met de behandeling van schouderklachten. Wij stellen in overleg met u een persoonlijk behandelplan op om uw klachten effectief te kunnen behandelen.

Behandeling bij Medisch Centrum Jan van Goyen

Korte wachttijden. U wordt bij ons snel geholpen;
U treft steeds dezelfde arts. Hij of zij maakt voor u een persoonlijk behandelplan op maat;
Wij zijn dochteronderneming van OLVG. Onze artsen werken nauw samen met de artsen in OLVG. Zo kunnen wij u zorg op het hoogste niveau bieden.

Het behandeltraject

Schouderklachten proces op orthopedie afdeling Medisch Centrum Jan van Goyen

Wat zijn schouderklachten waarvoor u wordt doorverwezen naar de afdeling orthopedie?

De schouder is één van de meest complexe en mobiele gewrichten in het menselijk lichaam. Het schoudergewricht bestaat uit drie botten: het schouderblad (scapula), het sleutelbeen (clavicula) en de bovenarm (humerus). Omdat de schouder een complex gewricht is, kunt u te maken krijgen met verschillende soorten klachten. Met welke schouderklachten u doorverwezen kunt worden naar onze polikliniek orthopedie, vindt u hieronder.

Impingement

Impingement is een aandoening waarbij zachte weefsels, zoals pezen of slijmbeurzen, bekneld raken tussen botstructuren in het lichaam. Dit leidt tot ontsteking, pijn en in sommige gevallen verminderde functie. In het geval van de schouder kan impingement optreden wanneer de rotator cuff spieren en pezen bekneld raken tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm, tijdens beweging van de arm.

Lees meer

Impingement kan resulteren in pijn bij het heffen van de arm, zwakte en beperkingen in de bewegingsvrijheid van de schouder. Voor de diagnose en de behandeling van impingement bent u op onze poli orthopedie aan het juiste adres. Op korte termijn kunt u al bij ons terecht voor uw eerste consult.

Schouderinstabiliteit

Losheid of instabiliteit in de schouder kan soms ervaren worden als een gevoel dat de schouder ‘uit de kom’ kan schieten. Afhankelijk van de ernst van de instabiliteit zal bepaald worden of uw klachten operatief of niet operatief behandeld moeten worden.

Lees meer

Na een diagnose vertelt de orthopeed u precies welke behandeling in uw situatie de beste oplossing biedt. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen zijn de wachttijden over het algemeen erg kort. U wordt bij ons snel geholpen; ook wanneer uw klachten operatief behandeld moeten worden.

Artrose

Artrose is degeneratieve slijtage van het kraakbeen in de schouder. Artrose wordt gekenmerkt door pijn, stijfheid en verminderde functie van de schouder. Artrose ontstaat doorgaans pas op een latere leeftijd.

Lees meer

Artrose is een veelvoorkomende oorzaak van schouderklachten op latere leeftijd. Wanneer uw huisarts vermoedt dat er sprake is van artrose, dan verwijst hij of zij u door. De orthopeed zal u vervolgens onderzoeken en een behandelplan op maat voor u opmaken.

Gescheurde pezen of ligamenten

Door trauma of overbelasting kunnen scheuren in de pezen of ligamenten rondom de schouder ontstaan. Doorgaans gaat dit gepaard met pijn, zwakte en beperkingen in de functie van de schouder.

Lees meer

Voor zowel diagnose als behandeling van gescheurde pezen of ligamenten kunt u op onze schouderpoli terecht.

Frozen shoulder

De frozen shoulder (Nederlands: bevroren schouder) is een aandoening waarbij de schouder stijf wordt en de bewegingsvrijheid geleidelijk afneemt. Dit gaat vaak gepaard met pijn en ontsteking in de schouder.

Lees meer

In het geval van een frozen shoulder is het moeilijk om de schouder optimaal te bewegen zonder pijnklachten. De kans is groot dat de huisarts u doorverwijst naar een orthopeed.

Rotator cuff letsels

De groep van spieren en pezen die de schouder stabiliseren en beweging mogelijk maakt, heet de rotatormanchet. Letsels aan de rotatormanchet kunnen leiden tot zwakte, pijn en verminderde functie van de schouder.

Lees meer

Uw huisarts verwijst u door wanneer hij of zij vermoedt dat er sprake is van letsel aan de rotatormanchet. U kunt bij ons op zeer korte termijn terecht voor een onderzoek en een bijbehorende behandeling.

Schouderpijn

Pijn in de schouder kan variëren van mild tot ernstig. De pijn kan constant aanwezig zijn of optreden bij bepaalde bewegingen. Dit is niet alleen vervelend, maar belemmert u ook in uw dagelijkse activiteiten.

Lees meer

Afhankelijk van de mate van pijn kan de huisarts besluiten u door te verwijzen naar onze afdeling orthopedie. Echter geldt niet voor alle pijnklachten dat u standaard doorverwezen wordt. In sommige gevallen wordt u eerst doorverwezen naar een andere specialist.

Beperkte bewegingsvrijheid

Wanneer er sprake is van beperkte bewegingsvrijheid, dan heeft u moeite met het bewegen van de schouder in alle richtingen. Denk hierbij aan het optillen van de arm boven het hoofd, het naar achteren bewegen van de arm of het draaien van de arm naar binnen en naar buiten.

Lees meer

In veel gevallen bent u voor beperkte bewegingsvrijheid in de schouder bij onze orthopeden aan het juiste adres. De huisarts zal echter bepalen of u wordt doorverwezen naar een orthopeed. Mogelijk verwijst de huisarts u eerst naar een andere specialist, zoals een fysiotherapeut.

Knappende of krakende geluiden bij beweging in de schouder

Wanneer u uw schouder beweegt, kunt u krakende, knappende of schurende geluiden horen, wat mogelijk gepaard gaat met pijn.

Lees meer

Als dit soort geluiden zich voordoen bij het bewegen van de schouder, dan verwijst uw huisarts u mogelijk door ons. Onze specialist onderzoekt wat de oorzaak is en u een behandelplan op maat bieden.

Veelvoorkomende klachten aan de schouder

Schouderklachten informatie

Leeftijd speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van schouderklachten. Op jonge leeftijd ontstaan schouderklachten vaak als gevolg van sportbeoefening. Deze klachten hangen dan samen met een vorm van instabiliteit in de schouder. Op latere leeftijd vormen geïrriteerde pezen de voornaamste oorzaak voor schouderklachten. Naarmate u ouder wordt, neemt de hoeveelheid kraakbeen in uw gewricht steeds verder af. Dit heet artrose.

Artrose kan ervoor zorgen dat het bewegen van uw schouder erg pijnlijk is. De precieze oorzaak van uw schouderklachten kan per aandoening verschillen. De meest voorkomende schouderklachten zijn:

Labrumscheur

Het labrum is een kraakbeenring rond de schouderkom die zorgt voor een betere hechting tussen de schouderkop en de schouderkom. Door een klap op de schouder kan het labrum klem komen te zitten tussen de schouderkop en de schouderkom. Dit kan ervoor zorgen dat het labrum gaat scheuren. Omdat er tegelijk veel pezen vastzitten aan het labrum, zorgt het ook voor extra instabiliteit in het schoudergewricht. De belangrijkste symptomen van een labrumscheur is pijn bij bewegingen boven het hoofd, een gevoel van instabiliteit in de schouder of een verminderde reikwijdte.

Klachten aan de rotator cuff pezen

De rotator cuff bestaat uit vier schouderspieren waarvan de pezen rondom de schouderkop zitten. Deze spieren zijn heel belangrijk voor de draaibewegingen en het heffen van de arm. Klachten aan de rotator cuff pezen kunnen op twee manieren ontstaan: de pezen kunnen geïrriteerd raken door slijtage of scheuren door een plotselinge klap, zoals een val of een stoot. Zowel de irritatie als de scheuren zorgen voor pijnklachten die u ’s nachts uit uw slaap kunnen houden en die verergeren als u het schoudergewricht beweegt. Deze pijn kan uitstralen naar uw nek, bovenarm of hand.

Klachten van de lange bicepspees

De biceps is de lange spier in de bovenarm die verantwoordelijk is voor het buigen van de elleboog. Deze spier is met twee pezen bevestigd aan het schoudergewricht. De lange bicepspees loopt via de voorkant van de schouder door een gleuf in het bot van de bovenarm. Om de pees op zijn plek te houden zit er weefsel over de gleuf heen. Wanneer dit weefsel scheurt kan de bicepspees uit de gleuf glijden en klachten veroorzaken.

Een andere mogelijke oorzaak van de schouderklachten is het afscheuren van de bicepspees. Dit gebeurt vaak bij een plotselinge klap, zoals een valpartij. Klachten aan de lange bicepspees laten zich vaak voelen door pijn aan de voorkant van de schouder die verergert bij het bewegen van het gewricht. Bij het afscheuren van de pees ontstaat er een opvallende bobbel aan de voorzijde van de bovenarm.

Artrose

Artrose in het schoudergewricht treedt op wanneer het kraakbeen in uw schoudergewricht begint te slijten. Dit kan veroorzaakt worden door ouderdom en artrose komt daarom vaak op latere leeftijd voor. Het kraakbeen slijt en het onderliggende bot komt bloot te liggen.

Artrose kan ook ontstaan als gevolg van een ontsteking aan het gewricht of een botbreuk die het kraakbeen aantast. De symptomen van artrose zijn pijn aan de schouder die verergert door het gewricht te bewegen.

Frozen shoulder

Een stijve schouder, ook wel ‘frozen shoulder’ genoemd, is het verdikken en verschrompelen van het gewrichtskapsel in de schouder. De precieze oorzaak van een ‘frozen shoulder’ is nog niet bekend, maar we weten wel dat het te maken heeft met een ontsteking in het gewricht. Dit zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel verdikt. Het is hierdoor moeilijk om de schouder optimaal te bewegen zonder pijnklachten. Een frozen shoulder kan ook ontstaan na een operatie, waardoor het littekenweefsel zorgt voor de verdikking. Meer informatie over de frozen shoulder vindt u in deze folder.

De behandeling van schouderklachten

De behandeling van uw schouderklachten is afhankelijk van het type aandoening in uw schouder. Om dit vast te stellen worden eerst, indien nodig, röntgenfoto’s gemaakt. Daarna wordt u tijdens de intake bij de fysiotherapeut verder onderzocht. De uitslag van dit onderzoek wordt vervolgens besproken met de orthopeed. In een tweede gesprek zullen zij samen met u de behandelmogelijkheden bespreken. Indien blijkt dat fysiotherapie de behandelmethode is die het beste bij u past, dan kunt u ervoor kiezen u te laten behandelen in een praktijk naar uw keuze. Moet u geopereerd worden of moet er een MRI worden gemaakt? Dan kunt u op korte termijn terecht in het Medisch Centrum Jan van Goyen.

Klachten in uw schouder?

Ons team helpt u graag om uw pijn te verlichten en uw mobiliteit te verbeteren.

  • Korte wachttijden
  • U treft steeds dezelfde arts
  • Nauwe samenwerking met OLVG

Heeft u vragen over de behandeling van schouderklachten of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 305 5817 of vul het contactformulier in. Heeft u al een verwijzing? Dan kunt u op korte termijn bij ons geholpen worden.

Ons team van medisch specialisten helpt u graag van uw klachten af.

Orthopedie behandelingen Medisch Centrum Jan van Goyen

Ervaart u schouderklachten?

Ons team van orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten helpt u graag om uw pijn te verlichten en uw mobiliteit te verbeteren. Een behandeling in ons medisch centrum brengt verschillende voordelen met zich mee.

✓ Korte wachttijden

Gemiddeld kunt u binnen 1 week bij ons terecht voor uw eerste consult. Wij vinden het belangrijk dat u niet onnodig lang met klachten loopt. Wij doen daarom ons best om uw eerste consult zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Vervolgens kunt u ook voor een behandeling op zeer korte termijn bij ons terecht.

✓ Nauwe samenwerking met OLVG

Onze artsen werken nauw samen met de artsen van OLVG, omdat wij dochteronderneming van OLVG zijn. Door deze samenwerking kunnen wij u altijd zorg op het hoogste niveau bieden.

✓ U treft steeds dezelfde arts

Wij streven ernaar om iedere afspraak bij dezelfde arts te laten plaatsvinden. Hij of zij maakt een persoonlijk behandelplan op maat voor u.

✓ Vergoed door uw zorgverzekeraar

Medisch Centrum Jan van Goyen werkt samen met OLVG en heeft met vrijwel alle zorgverzekeraars afspraken. De meeste behandelingen die wij uitvoeren, worden door uw zorgverzekeraar vergoed. Toch adviseren we u van tevoren bij uw verzekeringsmaatschappij te informeren of een behandeling wordt vergoed. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heeft u altijd een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

Boek een afspraak

Wanneer uw huisarts u doorverwijst naar ons medisch centrum, dan nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. Tevens kunt u zelf uw afspraak inplannen via dit formulier. Houd hiervoor uw Zorgdomein (ZD) nummer bij de hand. Deze vindt u op de brief of de bevestiging die u van Zorgdomein heeft ontvangen.

Heeft u vragen of verzoeken? Neem dan telefonisch contact op via 020 305 58 17.

Bent u doorverwezen?
Plan zelf online uw afspraak

Patiënt aan het woord

”Dr. Van den Bekerom en zijn team hebben mij geweldig geholpen bij de ingreep aan mijn schouder. Ik had vertrouwen in de arts en heb de behandeling zeer efficiënt ervaren. Ook mijn vrouw die een aantal uren in de wachtkamer heeft zitten wachten, is zeer attent bejegend.” – Cor Hagers, Amsterdam

Heeft u een vraag over Schouderklachten? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind