Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Schouderklachten

Een pijnlijke schouder kan een ernstige belemmering vormen in uw dagelijks leven. Activiteiten die normaal heel vanzelfsprekend zijn, kunnen erg pijnlijk zijn en ook slapen gaat moeilijker. Vanwege de impact die schouderklachten op uw leven hebben, wilt u er natuurlijk snel van af.

Bij Medisch Centrum Jan van Goyen werken ervaren fysiotherapeuten en orthopeden om u van uw klachten af te helpen. Wij hebben ruime ervaring met de behandeling van schouderklachten. Onze specialisten stellen in overleg met u een persoonlijk behandelplan op om uw schouderklachten effectief te kunnen behandelen.

Behandeltraject

Schouderklachten proces op orthopedie afdeling Medisch Centrum Jan van Goyen

”Dr. Van den Bekerom en zijn team hebben mij geweldig geholpen bij de ingreep aan mijn schouder. Ik had vertrouwen in de arts en heb de behandeling zeer efficiënt ervaren. Ook mijn vrouw die een aantal uren in de wachtkamer heeft zitten wachten, is zeer attent bejegend.” – Cor Hagers, Amsterdam

Veelvoorkomende klachten aan de schouder

Leeftijd speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van schouderklachten. Op jonge leeftijd ontstaan schouderklachten vaak als gevolg van sportbeoefening. Deze klachten hangen dan samen met een vorm van instabiliteit in de schouder. Op latere leeftijd vormen geïrriteerde pezen de voornaamste oorzaak voor schouderklachten. Naarmate u ouder wordt, neemt de hoeveelheid kraakbeen in uw gewricht steeds verder af. Dit heet artrose. Artrose kan ervoor zorgen dat het bewegen van uw schouder erg pijnlijk is. De precieze oorzaak van uw schouderklachten kan per aandoening verschillen. De meest voorkomende schouderklachten zijn:

Labrumscheur

Het labrum is een kraakbeenring rond de schouderkom die zorgt voor een betere hechting tussen de schouderkop en de schouderkom. Door een klap op de schouder kan het labrum klem komen te zitten tussen de schouderkop en de schouderkom. Dit kan ervoor zorgen dat het labrum gaat scheuren. Omdat er tegelijk veel pezen vastzitten aan het labrum, zorgt het ook voor extra instabiliteit in het schoudergewricht. De belangrijkste symptomen van een labrumscheur is pijn bij bewegingen boven het hoofd, een gevoel van instabiliteit in de schouder of een verminderde reikwijdte.

Klachten aan de rotator cuff pezen

De rotator cuff bestaat uit vier schouderspieren waarvan de pezen rondom de schouderkop zitten. Deze spieren zijn heel belangrijk voor de draaibewegingen en het heffen van de arm. Klachten aan de rotator cuff pezen kunnen op twee manieren ontstaan: de pezen kunnen geïrriteerd raken door slijtage of scheuren door een plotselinge klap, zoals een val of een stoot. Zowel de irritatie als de scheuren zorgen voor pijnklachten die u ’s nachts uit uw slaap kunnen houden en die verergeren als u het schoudergewricht beweegt. Deze pijn kan uitstralen naar uw nek, bovenarm of hand.

Klachten van de lange bicepspees

De biceps is de lange spier in de bovenarm die verantwoordelijk is voor het buigen van de elleboog. Deze spier is met twee pezen bevestigd aan het schoudergewricht. De lange bicepspees loopt via de voorkant van de schouder door een gleuf in het bot van de bovenarm. Om de pees op zijn plek te houden zit er weefsel over de gleuf heen. Wanneer dit weefsel scheurt kan de bicepspees uit de gleuf glijden en klachten veroorzaken. Een andere mogelijke oorzaak van de schouderklachten is het afscheuren van de bicepspees. Dit gebeurt vaak bij een plotselinge klap, zoals een valpartij. Klachten aan de lange bicepspees laten zich vaak voelen door pijn aan de voorkant van de schouder die verergert bij het bewegen van het gewricht. Bij het afscheuren van de pees ontstaat er een opvallende bobbel aan de voorzijde van de bovenarm.

Artrose

Artrose in het schoudergewricht treedt op wanneer het kraakbeen in uw schoudergewricht begint te slijten. Dit kan veroorzaakt worden door ouderdom en artrose en komt vaak op latere leeftijd voor. Het kraakbeen slijt en het onderliggende bot komt bloot te liggen.

Artrose kan ook ontstaan als gevolg van een ontsteking aan het gewricht of een botbreuk die het kraakbeen aantast. De symptomen van artrose zijn pijn aan de schouder die verergert door het gewricht te bewegen.

Frozen shoulder

Een stijve schouder, ook wel ‘frozen shoulder’ genoemd, is het verdikken en verschrompelen van het gewrichtskapsel in de schouder. De precieze oorzaak van een ‘frozen shoulder’ is nog niet bekend, maar we weten wel dat het te maken heeft met een ontsteking in het gewricht. Dit zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel verdikt. Het is hierdoor moeilijk om de schouder optimaal te bewegen zonder pijnklachten. Een frozen shoulder kan ook ontstaan na een operatie, waardoor het littekenweefsel zorgt voor de verdikking. Meer informatie over de frozen shoulder vindt u in deze folder.

De behandeling van schouderklachten

De behandeling van uw schouderklachten is afhankelijk van het type aandoening in uw schouder. Om dit vast te stellen worden eerst, indien nodig, röntgenfoto’s gemaakt. Daarna wordt u tijdens de intake bij de fysiotherapeut verder onderzocht. De uitslag van dit onderzoek wordt vervolgens besproken met de orthopeed. In een tweede gesprek zullen zij samen met u de behandelmogelijkheden bespreken. Indien blijkt dat fysiotherapie de behandelmethode is die het beste bij u past, dan kunt u ervoor kiezen u te laten behandelen in een praktijk naar uw keuze. Moet u geopereerd worden of moet er een MRI worden gemaakt? Dan kunt u op korte termijn terecht in het Medisch Centrum Jan van Goyen.

Klachten in uw schouder?

Ons team helpt u graag verder om uw pijn te verlichten en uw mobiliteit te verbeteren.

  • Korte wachttijden
  • U treft steeds dezelfde arts
  • Nauwe samenwerking met OLVG

Neem contact op

Bel ons voor een afspraak op 020 305 58 17.

Heeft u een vraag over Schouderklachten? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind