Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Voetklachten

Afwijkingen aan uw voet kunnen zeer pijnlijk zijn tijdens uw dagelijkse activiteiten. U ervaart pijnklachten aan uw voet en enkel en dat bemoeilijkt het lopen. Een simpele wandeling kan hierdoor al een vervelende ervaring worden. Als geen ander begrijpen wij hoe vervelend dit kan zijn. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen helpen wij u graag, op korte termijn, van uw voetklachten af.

Onze ervaren orthopeden hebben de kennis in huis om tot de correcte diagnose te komen en een persoonlijk plan op te stellen voor de behandeling van uw voetklachten.

Behandeling bij Medisch Centrum Jan van Goyen

Korte wachttijden. U wordt bij ons snel geholpen;
U treft steeds dezelfde arts. Hij of zij maakt een persoonlijk behandelplan op maat voor u op;
Wij zijn dochteronderneming van OLVG. Onze artsen werken nauw samen met de artsen in OLVG. Zo kunnen wij u zorg op het hoogste niveau bieden.

De behandeling van voetklachten

Voetklachten orthopedie icoon

Onze orthopedische specialisten hebben door de jaren heen vele soorten voetklachten onder ogen gekregen. Op onze voetpoli weet u zeker dat uw voetklachten de aandacht en de zorg krijgen die u verdient. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen hebben wij veel ervaring met de behandeling van diverse soorten voetklachten. Klachten waarmee u door de huisarts doorverwezen kan worden naar ons zijn onder meer:

Enkel impingement (voetbalenkel)

Wanneer er sprake is van inklemming tussen het sprongbeen en het scheenbeen, dan noemen we dit enkel impingement. Dit kan ontstaan door een botuitsteeksel of een uitstekend gewrichtskapsel. Meestal treedt enkel impingement op aan de voorzijde van de enkel, maar het kan ook aan de achterzijde optreden. Een andere naam voor enkel impingement is ‘Voetbalenkel’.

Instabiliteit in de enkel

Wanneer u last heeft van instabiliteit in de enkel, dan verwijst uw huisarts u mogelijk door naar een orthopeed. Veelvoorkomende oorzaken van instabiliteit in de enkel zijn verstuikingen en scheuren van ligamenten.

Artrose

Artrose is overmatige slijtage van het kraakbeen. Bij artrose is er sprake van degeneratieve slijtage, wat inhoudt dat het pas op latere leeftijd voorkomt. Artrose wordt gekenmerkt door pijn, stijfheid en verminderde functie. Verderop deze pagina leest u meer over de behandeling van artrose.

Peroneuspees tendinitis

Bij langdurige overbelasting van de peroneuspees kan er peesontsteking ontstaan. Tendinitis is een overbelastingsblessure van de peroneuspezen. Deze aandoening wordt gekenmerkt door schade aan het peesweefsel, wat resulteert in pijn aan de buitenkant van de enkel.

Naast bovengenoemde klachten kunt u voor uiteenlopende zaken doorverwezen worden naar de polikliniek orthopedie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plat- of holvoet, hielspoor, posttraumatische voet en enkel afwijkingen en haglundse exostose.

Operaties aan de voet

Mogelijk behandelt de orthopeed u operatief, afhankelijk van de klachten. Onderstaand vindt u een overzicht met de meest uitgevoerde operaties aan de voet.

Correctie van de stand van de tenen

De stand van de tenen is zeer bepalend voor het functioneren van de voet. Indien de stand van de tenen niet optimaal is, dan kan dat zeer pijnlijke gevolgen hebben. In het geval van kromme tenen staat één teen of staan meerdere tenen in een gebogen of kromme stand. Dit maakt het pijnlijk om schoenen te dragen en uw voeten te gebruiken. Vaak bevindt zich boven de tenen een eeltplek die voor extra beknelling in de schoenen zorgt. Kromme tenen, ook wel hamertenen genoemd, worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine of te smalle schoenen. Ook diabetes of een doorgezakte voet kan kromme tenen veroorzaken.

Uw hamerteen kan eenvoudig worden behandeld. De teen wordt weer recht gezet door het gewricht tussen het eerste en het middelste kootje te verwijderen. Hiertoe maken we eerst een sneetje bovenop het gewricht, waarmee tegelijkertijd de eeltplek wordt aangepakt. Met behulp van een ijzeren pin zetten we de teen vervolgens weer in de correcte stand. Na verloop van tijd wordt deze pin weer verwijderd. Meer over deze behandeling vindt u in deze folder.

Stijve grote teen

Een grote teen die u niet meer optimaal kunt bewegen heeft een grote impact op het functioneren van uw voet. De voornaamste oorzaak van een stijve grote teen is artrose aan het gewricht van de grote teen met het middenvoetsbeentje. Artrose is overmatige slijtage van het kraakbeen. Hierdoor komt er steeds meer wrijving tussen de botten. Juist deze wrijving veroorzaakt de pijn. Behalve artrose kan een stijve grote teen ook ontstaan door een breuk, jicht en intensief sporten.

Behandeling van artrose

De manier van behandelen hangt af van de ernst van de artrose. Bij een mild geval van artrose volstaan we met het schoonmaken van het gewricht. De pijnlijke botaangroei rond het gewricht wordt verwijderd. Hierdoor nemen de klachten af en kunt u het gewricht weer bewegen. Mocht de artrose ernstiger zijn, dan nemen we het pijnlijke gewricht weg en zetten we het vast met twee schroeven. Hierdoor verdwijnt de pijn. Bij het vastzetten van het gewricht houden we uiteraard rekening met het afwikkelen van de voet. Meer informatie over deze operatie vindt u in deze folder.

Kijkoperatie van de enkel

Klachten aan de enkel kunnen vele oorzaken hebben. Om te zien waarom u last heeft van een enkel, is een kijkoperatie soms noodzakelijk. Tijdens een kijkoperatie kijkt de orthopedisch chirurg in het gewricht met een arthroscoop. Dit is een kleine buis gemaakt van glasfiber die aangesloten is op een videocamera. Hierdoor kan onze chirurg goed kijken naar de diverse onderdelen van uw enkel.

Om de arthroscoop toegang te geven tot uw enkel worden er twee kleine gaatjes gemaakt. Bij klachten aan de voorzijde van de enkel worden de gaatjes aan de voorkant gemaakt en ligt u tijdens de kijkoperatie op uw rug. In het geval van klachten aan de achterzijde, zitten de gaatjes aan de achterkant en ligt u tijdens de kijkoperatie op uw buik.

Zodra de afwijking is vastgesteld, kan de orthopedisch chirurg deze gelijktijdig behandelen. Dit kan gaan om losse fragmenten, pijnlijke botaangroei, littekenweefsel of beschadigd kraakbeen. Na afloop van de kijkoperatie worden de gaatjes gehecht of met een hechtstripje afgesloten. Dit wordt gevolgd door het plaatsen van een drukverband om zwellingen tegen te gaan. Meer informatie over deze kijkoperatie vindt u hier.

Behandeling van klachten rondom de hiel

Wanneer u klachten rondom de hiel ervaart, dan heeft dit meestal te betekenen dat u last heeft van een hielspoor. Een hielspoor is een ontsteking van het bindweefsel op het hielbeen. Als bijeffect ontstaat er dan een kalkafzetting aan de hiel. Dit kan zorgen voor pijnklachten tijdens het wandelen.

Voor de behandeling van hielklachten zijn er verschillende mogelijkheden, waarbij het afhangt van uw situatie welke het meest geschikt is. Veel van de klachten kunnen worden weggenomen door het dragen van steunzolen, die meer comfort geven aan uw voeten. Fysiotherapeuten gebruiken steeds vaker shockwave therapie, waarbij er door geluidsgolven een genezingsreactie in het ontstoken bindweefsel in gang wordt gezet. Mochten de overige behandelingen niet helpen, dan kunt u ook nog geopereerd worden.

Ons team van medisch specialisten helpt u graag van uw klachten af.

Orthopedie bij Medisch Centrum Jan van Goyen

Ervaart u voetklachten?

Ons team helpt u graag verder om uw pijn te verlichten en de mobiliteit van uw voet of enkel te verbeteren. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar onze afdeling orthopedie.

✓ Korte wachttijden

Gemiddeld kunt u binnen 1 week bij ons terecht voor uw eerste consult. Wij vinden het belangrijk dat u niet onnodig lang met klachten loopt. Wij doen daarom ons best om uw eerste consult zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Vervolgens kunt u ook voor een behandeling op zeer korte termijn bij ons terecht, ook wanneer deze operatief is.

✓ Nauwe samenwerking met OLVG

Onze artsen werken nauw samen met de artsen van OLVG, omdat wij dochteronderneming van OLVG zijn. Door deze samenwerking kunnen wij u altijd zorg op het hoogste niveau bieden.

✓ U treft steeds dezelfde arts

Wij streven ernaar om iedere afspraak bij dezelfde arts te laten plaatsvinden. Hij of zij maakt een persoonlijk behandelplan op maat voor u.

✓ Vergoed door uw zorgverzekeraar

Medisch Centrum Jan van Goyen werkt samen met OLVG en heeft met vrijwel alle zorgverzekeraars afspraken. De meeste behandelingen die wij uitvoeren, worden door uw zorgverzekeraar vergoed. Toch adviseren we u van tevoren bij uw verzekeringsmaatschappij te informeren of een behandeling wordt vergoed. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heeft u altijd een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

Neem contact op

Wanneer uw huisarts u doorverwijst naar ons medisch centrum, dan nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. Tevens kunt u zelf uw afspraak inplannen via dit formulier. Houd hiervoor uw Zorgdomein (ZD) nummer bij de hand. Deze vindt u op de brief of de bevestiging die u van Zorgdomein heeft ontvangen.

Heeft u vragen of verzoeken? Neem dan telefonisch contact op via 020 305 58 17.

Bent u doorverwezen?
Plan zelf online uw afspraak

Heeft u een vraag over Voetklachten? Stuur ons dan een e-mail.

Op deze pagina:

Zoek & Vind