Afwijkingen aan uw voet kunnen zeer pijnlijk zijn tijdens uw dagelijkse activiteiten. U ervaart pijnklachten aan uw voet en enkel en dat bemoeilijkt het lopen. Een simpele wandeling kan hierdoor al een vervelende ervaring worden.
Bij Medisch Centrum Jan van Goyen helpen wij u graag van uw voetklachten af. Onze ervaren orthopeden hebben de kennis in huis om tot de correcte diagnose te komen en een persoonlijk plan op te stellen voor de behandeling van uw voetklachten.
DE BEHANDELING VAN VOETKLACHTEN
Onze orthopedische specialisten hebben door de jaren heen vele soorten voetklachten onder ogen gekregen. Op onze voetpoli weet u zeker dat uw voetklachten de aandacht en de zorg krijgen die u verdient. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen hebben wij veel ervaring met de behandeling van diverse soorten voetklachten. Onderstaand vindt u een overzicht met de meest uitgevoerde operaties.
Correctie van de stand van de tenen
De stand van de tenen is zeer bepalend voor het functioneren van de voet. Indien de stand van de tenen niet optimaal is, dan kan dat zeer pijnlijke gevolgen hebben. In het geval van kromme tenen staat één teen of staan meerdere tenen in een gebogen of kromme stand. Dit maakt het pijnlijk om schoenen te dragen en uw voeten te gebruiken. Vaak bevindt zich boven de tenen een eeltplek die voor extra beknelling in de schoenen zorgt. Kromme tenen, ook wel hamertenen genoemd, worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine of te smalle schoenen. Ook diabetes of een doorgezakte voet kan kromme tenen veroorzaken.
Uw hamerteen kan eenvoudig worden behandeld. De teen wordt weer recht gezet door het gewricht tussen het eerste en het middelste kootje te verwijderen. Hiertoe maken we eerst een sneetje bovenop het gewricht, waarmee tegelijkertijd de eeltplek wordt aangepakt. Met behulp van een ijzeren pin zetten we de teen vervolgens weer in de correcte stand. Na verloop van tijd wordt deze pin weer verwijderd.
Stijve grote teen
Een grote teen die u niet meer optimaal kunt bewegen heeft een grote impact op het functioneren van uw voet. De voornaamste oorzaak van een stijve grote teen is artrose aan het gewricht van de grote teen met het middenvoetsbeentje. Artrose is overmatige slijtage van het kraakbeen. Hierdoor komt er steeds meer wrijving tussen de botten. Juist deze wrijving veroorzaakt de pijn. Behalve artrose kan een stijve grote teen ook ontstaan door een breuk, jicht en intensief sporten.
De manier van behandelen hangt af van de ernst van de artrose. Bij een mild geval van artrose volstaan we met het schoonmaken van het gewricht. De pijnlijke botaangroei rond het gewricht wordt verwijderd. Hierdoor nemen de klachten af en kunt u het gewricht weer bewegen. Mocht de artrose ernstiger zijn, dan nemen we het pijnlijke gewricht weg en zetten we het vast met twee schroeven. Hierdoor verdwijnt de pijn. Bij het vastzetten van het gewricht houden we uiteraard rekening met het afwikkelen van de voet.
Kijkoperatie van de enkel
Klachten aan de enkel kunnen vele oorzaken hebben. Om te zien waarom u last heeft van een enkel, is een kijkoperatie soms noodzakelijk. Tijdens een kijkoperatie kijkt de orthopedisch chirurg in het gewricht met een arthroscoop. Dit is een kleine buis gemaakt van glasfiber die aangesloten is op een videocamera. Hierdoor kan onze chirurg goed kijken naar de diverse onderdelen van uw enkel.
Om de arthroscoop toegang te geven tot uw enkel worden er twee kleine gaatjes gemaakt. Bij klachten aan de voorzijde van de enkel worden de gaatjes aan de voorkant gemaakt en ligt u tijdens de kijkoperatie op uw rug. In het geval van klachten aan de achterzijde, zitten de gaatjes aan de achterkant en ligt u tijdens de kijkoperatie op uw buik.
Zodra de afwijking is vastgesteld, kan de orthopedisch chirurg deze gelijktijdig behandelen. Dit kan gaan om losse fragmenten, pijnlijke botaangroei, littekenweefsel of beschadigd kraakbeen. Na afloop van de kijkoperatie worden de gaatjes gehecht of met een hechtstripje afgesloten. Dit wordt gevolgd door het plaatsen van een drukverband om zwellingen tegen te gaan.
Behandeling van klachten rondom de hiel
Wanneer u klachten rondom de hiel ervaart, dan heeft dit meestal te betekenen dat u last heeft van een hielspoor. Een hielspoor is een ontsteking van het bindweefsel op het hielbeen. Als bijeffect ontstaat er dan een kalkafzetting aan de hiel. Dit kan zorgen voor pijnklachten tijdens het wandelen.
Voor de behandeling van hielklachten zijn er verschillende mogelijkheden, waarbij het afhangt van uw situatie welke het meest geschikt is. Veel van de klachten kunnen worden weggenomen door het dragen van steunzolen, die meer comfort geven aan uw voeten. Fysiotherapeuten gebruiken steeds vaker shockwave therapie, waarbij er door geluidsgolven een genezingsreactie in het ontstoken bindweefsel in gang wordt gezet. Mochten de overige behandelingen niet helpen, dan kunt u ook nog geopereerd worden.