Gewone wratten zijn harde, eeltige plekjes en onschuldige tumortjes. Soms is behandeling eenvoudig, soms duurt het langer voor de wratten definitief zijn verdwenen. De dermatoloog bepaalt in overleg met u de behandeling.
Hoe ontstaat het?
De ‘gewone’ wrat of veruca vulgaris wordt veroorzaakt door een virus, het humaan papilloma virus. Dit virus bevindt zich niet alleen in de wrat zelf, maar ook in de gezonde huid eromheen.
Iedereen kan wratten krijgen, maar de ene persoon is er bevattelijker voor dan de andere. De meeste mensen hebben maar een paar maanden of enkele jaren last van wratten, omdat hun afweersysteem de wratten afbreekt. Wratten gaan dus vanzelf weer over, maar niet bij iedereen. Sommigen hebben er jaren last van.
Patiënten met een gestoord afweersysteem lopen gemakkelijk wratten op. Ze kunnen ook heel groot worden en onbehandelbaar zijn. Dat komt voor bij HIV-patiënten en bij patiënten die afweer onderdrukkende geneesmiddelen gebruiken, zoals prednison of ciclosporine. Ook komt het voor bij kinderen en volwassenen die een niet goed werkend afweersysteem hebben.
Wratten loop je makkelijker op als de huid beschadigd is. Wratten kunnen zich verspreiden in krasjes van de huid of door krabben, vooral bij de kleine vlakke wratten (verruca plana) zie je dat.
Wratten zijn makkelijk te herkennen. Een enkele keer kan er verwarring zijn met een likdoorn, als het een wrat is die precies op een drukplek zit. Door met een mesje wat huidschilfers weg te snijden of te schrapen, laagje voor laagje, kan men het verschil zien. Bij een wrat verschijnen er op een gegeven moment allemaal zwarte puntjes, dit is gestold bloed afkomstig van bloedvaatjes die hoog in de wrat kunnen worden aangetroffen.
Behandeling
Omdat wratten meestal vanzelf weer overgaan, is het niet altijd nodig om te behandelen. Men kan ook afwachten. Omdat wratten vooral bij kinderen voorkomen en alle behandelingen pijnlijk zijn, is het niet zo’n gek idee om af te wachten. Bij circa tweederde van de patiënten verdwijnen de wratten spontaan binnen 2 jaar. Behandelen is wel zinvol als de wratten klachten veroorzaken (pijn), cosmetisch erg storend zijn, of niet vanzelf overgaan.
Alle behandelingen zijn erop gericht om het virus te doden. Omdat het virus tot in het levende gedeelte van de huid is ingegroeid, doen de meeste behandelingen pijn. Soms is het voldoende om de wrat gedeeltelijk te verwijderen en te irriteren, waarna het eigen afweersysteem geprikkeld wordt en de wrat opruimt. Er zijn ook crèmes beschikbaar (Aldara, imiquimod) die het eigen afweersysteem aanjagen. Maar voor de gewone wratten zijn er simpelere en goedkopere methoden. De dermatoloog zal u hier verder over adviseren.