U bent door de huisarts verwezen naar de dermatoloog van Medisch Centrum Jan van Goyen omdat u mogelijk een melanoom heeft. Op deze pagina kunt u lezen wat u per bezoek in onze kliniek te wachten staat. Dit traject ligt vast en wordt ook wel zorgpad melanoom genoemd. Zo weet u wat u voor, tijdens en na de behandeling kunt verwachten.
Voor algemene informatie over melanomen kunt u onze folder downloaden.
De huisarts heeft u verwezen voor een verdachte moedervlek (verdenking melanoom). De dermatoloog is voor deze moedervlek nu uw hoofdbehandelaar.
Eerste consult
Tijdens het eerste consult bekijkt de dermatoloog uw moedervlek. Omdat dermatologen een grote ervaring hebben in het beoordelen van moedervlekken, kunnen ze meestal met het blote oog al zien of het een goedaardige moedervlek is of mogelijk een melanoom. De dermatoloog kijkt soms ook met een dermatoscoop of er afwijkende vormen, kleuren, of onregelmatige randen zijn.
Verwijderen van de moedervlek: eerste operatie
Als er een verdenking bestaat dat het een melanoom zou kunnen zijn, dan is het nodig om de plek in zijn geheel te verwijderen. Dit heet een diagnostische excisie en gebeurt onder lokale verdoving. De wond wordt gehecht en het stuk huid wordt opgestuurd naar de patholoog. De patholoog kijkt door de microscoop naar de cellen en de opbouw van het geheel en doet uiteindelijk de uitspraak of het een moedervlek is (goedaardig) of een melanoom (kwaadaardig). Na 7-14 dagen komt u bij ons in de kliniek terug voor het verwijderen van de hechtingen. U krijgt dan ook de uitslag van het pathologisch onderzoek. Als de moedervlek goedaardig is, wordt de behandeling afgesloten. Als er sprake is van een melanoom, dan volgt een aanvullende operatie en behandeling.
Tweede operatie
Als de patholoog besluit dat het om een melanoom gaat, worden de kenmerken van het melanoom in kaart gebracht. Het verdere vervolgtraject hangt af van deze kenmerken.
Bij een laag risico melanoom plannen we de afspraak voor een definitieve operatie (medische term: re-excisie). Rondom het litteken waar het melanoom in eerste instantie is verwijderd, wordt voor de zekerheid nogmaals een stuk huid weggehaald met een veiligheidsmarge van 1 of 2 cm.
Soms, met name als het melanoom wat dikker is, wordt geadviseerd om, naast de re-excisie, een schildwachtklieronderzoek te doen. De re-excisie wordt in dat geval uitgevoerd door de chirurg in OLVG of AVL, onder narcose. De procedure wordt beschreven op de website van Stichting melanoom.
De uitslag na de eventuele tweede operatie
Na 7-14 dagen komt u terug voor wondcontrole en de uitslag bij diegene die de ingreep heeft uitgevoerd. Als er geen aanwijzingen voor uitzaaiingen zijn volgt drie maanden na het stellen van de diagnose melanoom een afspraak bij de dermatoloog voor controle.
Zijn er wel uitzaaiingen gevonden dan zal verdere behandeling plaatsvinden in OLVG of AVL.
Controles na het verwijderen van het melanoom
Na behandeling van een melanoom is het belangrijk de huid goed in de gaten te houden. Als nieuwe pigmentafwijkingen ontstaan of als bestaande moedervlekken veranderen, is het verstandig de huisarts of dermatoloog te raadplegen. Let ook op huidveranderingen in de omgeving van het operatielitteken. Ook is verstandig te letten op eventuele vergroting van lymfeklieren. Overmatige blootstelling aan zonlicht en vooral zonverbranding moet worden vermeden.
Nadat het melanoom is verwijderd worden ook controleafspraken met de dermatoloog gemaakt. De controle bestaat uit inspectie van het litteken en het voelen naar de lymfeklieren. Tevens wordt de huid nagekeken op onrustige moedervlekken.
Voor dunne melanomen ( minder dan 1 mm dik) is een éénmalig controlebezoek één tot drie maanden na de behandeling van het melanoom voldoende. Melanomen met een dikte van meer dan 1 mm worden gedurende 5 jaar nagecontroleerd. Het eerste jaar één keer per drie maanden, het tweede jaar één keer per vier maanden, en in het derde tot en met het vijfde jaar één keer per halfjaar. Melanomen met een dikte van meer dan 2 mm worden 5 jaar lang gecontroleerd, en daarna 1 keer per jaar tot 10 jaar na de operatie.
Contact met lotgenoten
Wanneer u in contact wilt komen met mensen die ook behandeld zijn voor een melanoom (lotgenoten) of verdere informatie wilt krijgen kunt u kijken op de website www.stichtingmelanoom.nl
Heeft u vragen?
Neemt u dan contact met ons op via 020 – 305 58 45