Home | Duo therapie voor hiv lijkt succesvol

Duo therapie voor hiv lijkt succesvol

Op dit moment wordt een hiv infectie doorgaans behandeld met drie middelen. Twee van deze drie middelen zijn over het algemeen zogenaamde nucleoside-analogen (NRTI’s). De vroege –tegenwoordig nauwelijks meer gebruikte- NRTI’s zoals AZT en Zerit gaven ernstige bijwerkingen zoals polyneuropathie (aantasting van de kleine zenuwuiteinden, vaak pijnlijk) en lipodystrofie (een stoornis in het onderhuids vetweefsel, waarbij het vet in de benen en armen verdwijnt en op andere plaatsen zoals de buik en de rug juist toeneemt). Ook de huidige NRTI’s (Truvada en Kivexa) hebben ongewenste bijwerkingen.

Studies in kleinere en wat grotere groepen patiënten laten goede resultaten zien met duo-therapie, met dolutegravir (Tivicay) en rilpivirine (beide geen NRTI’s), duo-therapie met dolutegravir en lamivudine (wel een NRTI, maar met zeer weinig bijwerkingen) en dolutegravir met versterkte darunavir. Studies in grotere groepen zijn nu lopende.

Op dit moment is duo-therapie nog niet in de voorkeurslijst opgenomen, maar wanneer ook de studies met grotere groepen patiënten succesvol blijken te zijn, zal dit zeker gebeuren.

KEURMERK