Home | Flebologie

Flebologie

Flebologie betekent de leer van de veneuze ziekten. Dit zijn ziekten waarbij de aderen (venen) van het bloedstelsel zijn aangedaan. Spataderen vormen een van de bekendste veneuze ziekten aan de benen. Het zijn kronkelende bloedvaten die vaak door de huid zichtbaar zijn. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes zijn of grotere uitgezette vaten die als strengen zichtbaar zijn.

Hoe ontstaan spataderen?

Hoe spataderen ontstaan is nog niet geheel opgehelderd. Er is zeker sprake van een aangeboren zwakte van de vaatwand. Hierdoor hebben de aders een neiging om bij verhoogde druk wijder te worden. Slecht werkende kleppen zorgen er in de aderen ook weer voor dat het bloed niet goed meer naar het hart kan stromen. Dat geeft weer meer stuwing van bloed en nog verder uitzetten van de aderen, waardoor spataderen ontstaan. Risicofactoren zijn erfelijke belasting, leeftijd, zwangerschap en een staand beroep.

Wat zijn de verschijnselen?

Spataderen hoeven geen klachten te geven. Doen ze dat wel dan kunnen dit de verschijnselen zijn:

 • Jeuk
 • Zwaar, vermoeid gevoel in de benen
 • Pijn in de benen of gezwollen benen
 • Eczeem of andere huidafwijkingen
 • Open been (in het ergste geval)
 • Ontsteking in de spatader (rode, gezwollen, pijnlijke, harde streng in het verloop van de spatader)

de behandeling van spataderen

De behandeling bestaat uit het verwijderen of dicht maken van de uitgezette aders. Is er sprake van een neerwaarts terugstromen van het bloed door de stamaders omdat de kleppen niet goed meer functioneren, dan is het afsluiten of verwijderen van de stamader noodzakelijk. Om de behandelstrategie te bepalen wordt meestal tevoren een uitgebreid duplexonderzoek gedaan om de bloedvaten in beeld te brengen en de terugstroom te meten. Onze artsen adviseren u over welke behandeling voor u het beste is. De behandelingen die wij aanbieden hebben veel voordelen. Ze geven geen littekens, minder pijn en bloeduitstortingen en u kunt snel weer aan het werk.

uw klachten verminderen

Spataderen zijn niet te voorkomen. Er zijn geen medicijnen die spataderen en klachten daarvan kunnen tegengaan. Klachten kunnen wel worden verminderd door meer te beweging, kuitspieroefeningen uitvoeren, het vermijden van lang zitten en staan en het dragen van steunkousen.

ervaren team

Een team van vaatchirurgen en flebologen staat voor u klaar. Zij hebben veel ervaring in alle gangbare en nieuwe technieken voor spataderbehandelingen.

video

verwijsbrief

Indien u in aanmerking wilt komen voor vergoeding van de behandeling heeft u een verwijsbrief nodig voor het eerste consult, inclusief vaatonderzoek (duplex). Dit is verplicht in verband met de vergoeding van de behandeling. Zonder verwijsbrief komen deze kosten voor uw eigen rekening. Zie onze prijslijst.

Duplex vaatonderzoek

Na het vaatonderzoek is duidelijk of het gaat om een medische of cosmetische behandeling. Gaat het om een medische behandeling, dan worden de kosten ingediend bij uw verzekeraar. Betreft het een cosmetische behandeling, dan betaalt u de behandelingen zelf. Duplex vaatonderzoek is een combinatie van echografie en kleurendoppler van de aderen. Met dit onderzoek kan nauwkeurig bekeken worden in welke aderen de kleppen wel of niet goed werken.

wegspuiten van zichtbare aderen

   • Sclerocompressie therapie
    Bij sclerocompressie therapie wordt op een paar plaatsen in de spatader vloeistof gespoten. Daarna worden aderen platgedrukt (compressie) door er een wattenprop en strakke kous omheen te doen. De ingespoten vloeistof zorgt er voor dat de wandjes van de aderen aan elkaar kleven en in een paar weken verschrompelen. Het bloed stroomt dan via andere aderen. De meeste mensen ervaren deze behandeling niet als pijnlijk en verdoven is dan ook niet nodig. Meestal wordt één been per keer behandeld.
   • Echogeleide foamsclerotherapie
    Als de spataderen groter zijn is de echogeleide foamsclerotherapie een goede behandeling. De vloeistof die in de aderen wordt gespoten is hierbij van te voren opgeschuimd. Het dikkere schuim werkt beter op de vaatwand. Door het maken van een echo tijdens de behandeling controleert de fleboloog of vaatchirurg of het schuim precies op de goede plek komt. Ook bij deze behandeling volgt het platdrukken met een kous. De kous blijft 2 tot 7 dagen om, afhankelijk van de grootte van de ingespoten aderen.

behandeling tegen grote spataderen

Een uitgebreide operatie is niet meer nodig, omdat de spatader van binnenuit wordt uitgeschakeld. De behandelingen worden poliklinisch uitgevoerd en u kunt de volgende dag uw normale activiteiten hervatten. In het Esthetisch Centrum Jan van Goyen bieden we drie verschillende behandelingen aan:

   • Laserbehandeling;
   • VNUS;
   • ClariVein.

Het dichtmaken van de spatader met de laser en VNUS gebeurt door warmte en met de ClariVein door het aanbrengen van mechanische schade. Voorafgaand aan de behandeling krijgt u eenmalig een antitrombose prikje.

Het Esthetisch Centrum Jan van Goyen is aangesloten bij de Dutch College of Phlebology. Een vereniging met als doel de zorg voor de patiënt met veneuze pathologie in de breedste zin van het woord waar mogelijk te verbeteren met aandacht voor vakinhoudelijke kennisoverdracht, beroeps- en patiëntenbelangen. Deze criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van dermatologen, vaatchirurgen en vaatlaboranten.

KOSTEN ZONDER VERWIJSBRIEF PER 1 JULI 2015:

Consult fleboloog (zonder verwijsbrief) € 75,-
Consult fleboloog + duplex onderzoek (met verwijsbrief)* via zorgverzekering
Spataderbehandeling middels injecties**
Sclerocompressietherapie € 175,- (vanaf)
Foamsclerose € 275,- (vanaf)
Vervolgbehandeling € 100,- (vanaf)
Steunkousen, per stuk € 20,-
Douchehoes, per stuk € 20,-

2 + 10 =

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen voor een afspraak. Op dinsdag hebben we avondspreekuur tot 20.00 uur.

Locatie Concertgebouwplein
T: 020 – 3055811

KEURMERK