Home | High Resolution Anoscopie (HRA) in Medisch Centrum Jan van Goyen!

High Resolution Anoscopie (HRA) in Medisch Centrum Jan van Goyen!

Op de afdeling Dermatologie van Medisch Centrum Jan van Goyen zijn wij recent begonnen met de anus-screening (HRA).

Vanuit de Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren (NVHB) wordt aan alle hiv-seropositieve MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen) > 30 j geadviseerd met enige regelmaat een anoscopie uit te laten voeren. Bij dit onderzoek wordt het gebied in de anus onderzocht op afwijkend weefsel. Wanneer er afwijkend weefsel wordt gezien worden er biopten (hapjes anaal slijmvliesweefsel) genomen. Deze biopten worden onderzocht op AIN (Anale Intra-epitheliale Neoplasie).

AIN is een verandering in het slijmvlies in en rond de anus. Het wordt veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV), hetzelfde virus dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt. Bij AIN is er sprake van onrustige cellen van het slijmvlies. Over het algemeen geeft AIN geen klachten.

De verschillende voorstadia zijn:

AIN 1: Alleen de oppervlakkige slijmvlieslaag bevat afwijkende cellen.
AIN 2: De afwijkende cellen worden dieper in de slijmvlieslaag gezien.
AIN 3: De afwijkende cellen worden in de gehele dikte van het anale slijmvlieslaag gezien.

Deze onrustige cellen kunnen mogelijk uitgroeien tot anuskanker en om deze reden worden AIN 2 en 3 benaderd als een voorstadium van anuskanker en worden deze behandeld met coagulatie (een soort verbranding).

Het is wetenschappelijk nog niet aangetoond dat de behandeling van AIN ook daadwerkelijk anuskanker in de toekomst zal voorkomen. Wij bieden jou deze controle en behandeling aan omdat wij vermoeden dat hierdoor de kans op anuskanker in de toekomst vermindert.

KEURMERK