Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Hoe smerig is het om muziekoordopjes te delen?

Hoe smerig is het om muziekoordopjes te delen?

Deze vraag kreeg onze KNO-arts Hester van Monsjou voorgeschoteld door VICE voor de rubriek ‘Ik vraag dit voor een vriend’. U ziet het wel vaker om u heen, vriendinnen, vrienden of stelletjes die samen muziekoordopjes delen om naar muziek te luisteren. Niet het meest frisse idee als u denkt aan al het oorsmeer op de oordopjes. Maar hoe vies is dit eigenlijk nu echt?

Blog HestervanMonsjou oorsmeer
cheerful couple sharing music on digital tablet in sofa at home

Oorsmeer heeft de functie om uw gehoorgang te beschermen. “Het beschermt uw oren doordat het stof en vuil tegenhoudt, en het is waterafstotend,” aldus Hester. “Oorsmeer zorgt overigens ook voor een zuur milieu in de gehoorgang, wat niet prettig is voor bacteriën en u tevens beschermt tegen infecties.”

Bacteriën van buitenaf

Toch is het niet zo hygiënisch om muziekoordopjes met anderen te delen. “Allereerst wilt u niet de goede laag oorsmeer verwijderen en de gehoorgang blootstellen aan invloeden van buitenaf, wat mogelijk is door inwendige dopjes in het oor te doen,” vertelt ze. “Tegelijkertijd weet u nooit wat u in uw gehoorgang introduceert aan bacteriën of schimmels van de andere persoon.”

Kans op infectie

De kans om echt iets ernstigs op te lopen is volgens onze KNO-arts zeer klein. Wel bestaat er een kans om er een infectie aan over te houden. “Er zitten flink wat bacteriën op zo’n dopje die zich makkelijk kunnen verplaatsen. Dat werkt ook zo met vieze zwembaden, waarbij de bacteriën in het water tot ontstekingen in de gehoorgang kunnen leiden.”

U kunt het hele interview met KNO-arts Hester van Monsjou op de website van VICE lezen.

Meer berichten

Medisch Centrum Jan van Goyen stopt met polikliniek Pijnbestrijding

De polikliniek Pijnbestrijding van Medisch Centrum Jan van Goyen zal per 1 oktober 2021 sluiten.

Lees meer

Nieuw: MijnJvG, altijd en overal toegang tot uw medisch dossier

Vanaf vandaag gaat Jan van Goyen werken met een nieuw patiëntportaal! Als patiënt van Medisch en/of Esthetisch Centrum Jan …

Lees meer

Medisch Centrum Jan van Goyen stopt met polikliniek Gynaecologie

De polikliniek Gynaecologie van Medisch Centrum Jan van Goyen zal per 1 juni 2021 sluiten. Wat betekent dit voor …

Lees meer

Afspraak maken

Wij verzoeken u onderstaande gegevens in te vullen en nemen daarna z.s.m. contact met u op. Een verwijsbrief is nodig.