Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Ik heb platvoeten, wat kan ik doen?

Ik heb platvoeten, wat kan ik doen?

Bij Medisch Centrum Jan van Goyen zien we dagelijks patiënten met platvoeten: voeten waarbij aan de onderkant niet of nauwelijks een holte zit. Hierdoor kun je klachten krijgen, maar dat hoeft niet. Dr. Wouter Mallee, orthopeed op de polikliniek orthopedie bij Jan van Goyen, vertelt hoe platvoeten ontstaan en wat je tegen eventuele klachten kunt doen.

Hoe weet je of je platvoeten hebt?

“Om te beoordelen of je platvoeten hebt, kun je het beste kijken naar je voetafdruk. Bij mensen met platvoeten zie je dat de vochtige voetafdruk over de hele voetzool contact met de grond maakt. Geen paniek als je platvoeten hebt, de meeste platvoeten geven geen klachten, en beperken je niet in sportactiviteiten.”

Hoe ontstaan platvoeten?

“Het overgrote merendeel van kinderen tussen de 1-5 jaar heeft platte voeten. Meer dan 95% van de kinderen ontwikkelt een normale voetboog in de loop van de groei. Soms is dit niet zo. Dit kan genetisch bepaald zijn, of andere oorzaken hebben. Platvoeten kunnen zich ook in de loop van de tijd ontwikkelen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of wanneer iemand overgewicht of diabetes heeft.”

Welke klachten krijgen mensen met platvoeten?

“Niet iedereen heeft klachten. Mensen die wel klachten hebben, hebben vaak pijn aan verschillende delen van de voet, soms ook aan de enkel, knie, heup of rug. Soms gaan de klachten vanzelf over, gebeurt dat niet dan komen de patiënten vaak bij ons.”

Hoe kun jij deze patiënten helpen?

“Dat is uiteraard helemaal afhankelijk van de klacht en het onderliggende probleem. Soms kunnen wij de patiënt goed helpen met een gespecialiseerde fysiotherapeut, een aanpassing van de binnenzool of een speciale schoen die aangemeten is door een orthopedisch schoentechnicus. Andere problemen kunnen we operatief verhelpen.”

Wat raad je mensen met platvoeten aan?

“Je kunt platvoeten niet altijd voorkomen, maar ik adviseer iedereen om schoenen te dragen die goed passen: zowel in de lengte als in de breedte. Veel voetklachten houden namelijk verband met het schoeisel dat men draagt. Blijven de klachten aanhouden? Maak dan een afspraak bij ons en dan onderzoeken wij samen de beste oplossing.”

Meer berichten

Radiologie polikliniek bij Medisch Centrum Jan van Goyen

Vrijdag 31 mei geen echo’s en röntgenfoto’s mogelijk

In verband met onderhoudswerkzaamheden is onze afdeling radiologie vrijdag 31 mei gesloten. Het is dan niet mogelijk om echo’s …

Lees meer
Taart voor diamanten status Qualicor

Kwaliteitscertificaat DIAMANT voor Jan van Goyen

Medisch en Esthetisch Centrum Jan van Goyen heeft het kwaliteitscertificaat DIAMANT van Qualicor Europe behaald. Dat betekent dat Jan …

Lees meer

Vrijdag 27 oktober geen echo’s en röntgenfoto’s mogelijk

In verband met onderhoudswerkzaamheden is het vrijdag 27 oktober niet mogelijk om bij ons echo’s en röntgenfoto’s te maken. …

Lees meer

Zoek & Vind