Home | Nieuws | Aambeien: dr. Steve de Castro vertelt

Aambeien: dr. Steve de Castro vertelt

Op de polikliniek Proctologie worden alle ziektebeelden rondom de uitgang van het lichaam behandeld. Een welbekende aandoening is aambeien; één op de drie Nederlanders heeft hier wel eens mee te maken of last van. Chirurg en proctoloog Steve de Castro vertelt erover.

Wat houden aambeien precies in?
Steve: “Om je kringspier zitten kussentjes die gemaakt zijn van zwellichamen. Die zwellichamen bevatten bloedvaten die je kringspier, je anus eigenlijk, lucht -en waterdicht afsluiten. Maar bij sommige mensen, met name mensen met een slechte stoelgang en harde ontlasting, kunnen door de buikdruk die zwellichamen opzwellen. Hierdoor blijven deze niet meer op hun plek, maar komen eruit of gaan eruit hangen.”

Kan iedereen aambeien krijgen?
“Iedereen heeft die kussentjes. Dat is de minimale graad. Dat is bij jou zo, bij mij zo, bij iedereen. Dat zijn je aambeien en die hebben een normale functie. Dus als je graad 1 aambeien hebt, heb je geen klachten en ziet alles er normaal uit. Wanneer ze opzwellen zijn er graderingen.”

Hoe zien deze graderingen eruit?
“Bij tweedegraads aambeien zwellen de kussentjes zodanig op dat ze klachten kunnen geven, zoals bloedverlies en jeuk en waarbij ze ook bij hard persen naar buiten komen. Daarna gaan ze wel altijd snel weer naar binnen. Graad 3 is hetzelfde, maar dan gaan ze naar buiten en blijven ze buiten. Soms is dit 1 minuut, soms 5 en soms moet je ze met de vinger terugduwen. Dit is lastig en geeft ook pijn. Bij graad 4 zijn de aambeien zo groot en naar buiten getrokken dat ze niet meer naar binnen gaan.”

Wanneer komen mensen met klachten naar Medisch Centrum Jan van Goyen?
“Vanaf graad 2 komen mensen bij ons, want vanaf graad 2 kunnen er vervelende klachten optreden.”

Hoe behandel je aambeien?
“Wij doen veel met rubberbandligatie; in de volksmond ook wel elastiekjes genoemd. Dit is een mooie, eenvoudige behandeling met een snel resultaat. Als iemand met klachten bij ons komt gaan we in gesprek en voeren de behandeling direct uit. De elastiekjes zijn binnen een paar minuten aangebracht. Daarna is het 1 à 2 dagen oncomfortabel, maar het geeft een goede verbetering en zelden complicaties. Overigens wordt deze behandeling altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Bij ernstige aambeien of aambeien die niet reageren op de elastiekjes zullen we tot een operatie overgaan.”

Kunnen aambeien na de behandeling terugkomen?
“Ja, aambeien kunnen altijd terugkomen. Daarom is het verstandig om naast de behandeling ook je levensstijl aan te passen. Zorg ervoor dat je ontlasting wat zachter is door te letten op je dieet, veel vocht te drinken, vezels te eten, etc.”

Wat kan het voor kwaad als je aambeien niet laat behandelen terwijl je wel klachten hebt?
“Op zich niets, maar als je wat ouder bent en rood bloedverlies hebt moet je wel een coloscopie doen om een tumor uit te sluiten. Klassiek is dat het bloedverlies dan uit een hoger gelegen tumor komt.”

Merk je dat je patiënten het vervelend vinden om over aambeien te praten?
“Ja, ons vak zit gesluierd in gêne. Mensen vinden het best een drempel om erover te praten en dat begrijp ik ook wel. Daarom probeer ik ze op hun gemak te stellen door veel informatie te geven en die taboe te doorbreken. Gaandeweg, door het gewoon een paar keer over poepen te hebben, merk ik dat mensen zich al wat meer op hun gemak voelen.”

Ik denk dat mensen zich ook afvragen of jij je werk vervelend vindt. Is dit zo?
“Iedereen denkt inderdaad dat het vies is wat ik doe, maar dat is absoluut niet waar. Het klinkt gek, maar mensen nemen een klysma en dat is totaal niet vies. Ik vind het werk juist leuk, omdat je mensen echt heel blij kan maken als hun probleem verholpen is.”

Wat doe je naast de proctologie?
“Ik ben gastro-intestinaal chirurg, in het OLVG. Naast de proctologie behandel ik dus bijvoorbeeld ook endeldarmkanker, maagverkleiningen en buikwandbreuken. Omdat de proctologie vaak voorkomt hebben we dit gebundeld in het Jan van Goyen, zodat we alles op één plek krijgen en er een speciaal proctologie spreekuur is. Dat is heel efficiënt en doelmatig. Ook zijn we bezig met het binnenhalen van nieuwe technieken, dus dat vind ik echt leuk!”

Wat vind je daarnaast leuk aan werken bij Medisch Centrum Jan van Goyen?
“Ik vind de kleinschaligheid en het personeel leuk. Ook dat het zo servicegericht is spreekt me aan. Dit is een mooie kliniek waar mensen mógen werken.”

Meer informatie over onze polikliniek proctologie vindt u hier.

KEURMERK

Coronavirus: belangrijke informatie!

Gezien de ontwikkelingen in de zorg en het oplopen van wachttijden voor patiënten zal Medisch Centrum Jan van Goyen vanaf 13 mei de poliklinische zorg deels weer opstarten. Dit is een richtdatum, per dag beoordelen wij of en hoe wij onze zorg kunnen continueren. Let op: door het coronavirus zijn er achterstanden opgelopen en zijn de wachttijden nu niet accuraat aan te geven. Afspraken worden gepland op prioriteit, het kan dus iets langer duren voordat u ingepland kan worden. Wij vragen hiervoor om uw begrip.

Uw bezoek aan Medisch Centrum Jan van Goyen

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Medisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Neem contact met ons op voor het maken van een nieuwe afspraak indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

  1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
  2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
  3. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Welke maatregelen zijn er genomen?

  • Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
  • We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
  • Wij verzoeken u om alleen naar uw afspraak te komen. Als het toch noodzakelijk is dan vragen wij u om slechts één begeleider mee te nemen en geen kinderen. Wij verzoeken uw begeleider vriendelijk om tijdens uw afspraak niet in de wachtkamer plaats te nemen, maar bijvoorbeeld buiten of in de auto.
  • Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
  • U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here