Home | Nieuws | Aandacht voor psoriasis

Aandacht voor psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte die helaas vaak voorkomt: 1 op de 50 mensen heeft er last van. Psoriasis brengt veel ongemakken met zich mee zoals jeuk, huidschilfers en rode, droge plekken. Daarnaast kan de zichtbaarheid van de ziekte ook psychische problemen veroorzaken.

In het teken van De Huidweek besteedde het tv-programma Koffietijd begin april aandacht aan diverse huidaandoeningen. Naast hidradenitis suppurativa (ook wel acne van de plooien genoemd), huidkanker en overmatig zweten kwam ook het onderwerp psoriasis aan bod. In de aflevering vertelt een patiënte al 8 jaar last te hebben van deze aandoening. Onrust, constante jeuk en slaapproblemen beheersen hierdoor haar leven. Ze stelt dat ze continu met de ziekte bezig is, zich moe voelt en zelfs tijdens een dagje strand kleding met lange mouwen draagt, om te zorgen dat er zo min mogelijk van de huidaandoening zichtbaar is. Hierdoor heeft ook haar sociale leven te lijden onder de ziekte.

HET ONTSTAAN VAN DE ZIEKTE
Psoriasis is een inflammatoire dermatose: een huidziekte waarbij de celdeling te snel gaat, wat in medische termen hyperproliferatie genoemd wordt. Door deze snelle celdeling ontstaan rode plekken en schilfering. Getroffen gebieden zijn vaak delen van de huid die dicht op het bot zitten, zoals ellebogen, knieën, schenen en de behaarde hoofdhuid. De ziekte kan zit ook uitbreiden naar andere plekken op het lichaam. Patiënten zijn vaak bang dat men denkt dat de ziekte besmettelijk is, maar dit is een groot misverstand. Erfelijkheid, blootstelling aan zonlicht en psychologische stress zijn factoren die met het ontstaan van psoriasis in verband worden gebracht; besmettelijkheid valt hier dus absoluut niet onder.

BEHANDELINGEN
Genezing van psoriasis is helaas niet mogelijk, maar er zijn verschillende behandelingen mogelijk om de ziekte te onderdrukken. De behandeling wordt vaak gevormd door het smeren van een basiszalf, die aangevuld kan worden met een behandelzalf. Een andere mogelijkheid is lichttherapie, in de vorm van UVB- of PUVA-therapie. Voor beide vormen geldt dat het heilzame effect van de zon op de huid wordt gestimuleerd. In ernstige gevallen waarbij smeren of lichttherapie niet afdoende effect heeft gesorteerd kan de behandelend arts kiezen voor pillen of injecties.

Wanneer de ziekte met behulp van één van de behandelmethoden onderdrukt is, ervaren patiënten een betere levenskwaliteit. De patiënte die in het programma in beeld komt, vertelt dat de lichttherapie haar jeuk verzacht en de ruwheid van haar huid vermindert. Ze voelt zich beter, omdat ze merkt dat haar psoriasis verbetert. Ze kleedt zich anders en voelt zich gelukkiger dan voorheen.

De dermatologen van Medisch Centrum Jan van Goyen hebben veel ervaring met de behandeling van psoriasis. Bezoek voor meer informatie over onze werkwijze de pagina over psoriasis, of neem contact met ons op.

KEURMERK