Home | Nieuws | Dermatoloog Bas Wind waarschuwt voor de zon!

Dermatoloog Bas Wind waarschuwt voor de zon!

De zomer is begonnen en daarom waarschuwt dermatoloog Bas Wind voor de zon. De epidemie die huidkanker heet is de laatste jaren toegenomen. Volgens Bas Wind komt dit onder andere door de dubbele vergrijzing. Mensen die geboren zijn na de Tweede Wereldoorlog, dus een relatief grote groep van mensen boven de 50 -60, hebben veel zon gehad in hun jeugd.

“Er zijn verschillende soorten huidkanker’’ vertelt Bas Wind, dermatoloog bij Medisch Centrum Jan van Goyen en gespecialiseerd in oncologie, chirurgie en laserdermatologie. “Degenen die epidemische vormen aannemen zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom. Deze vormen zie je in groten getale toenemen bij een grote groep babyboomers en diegenen die veel zon hebben gehad in hun jeugd. In die tijd werd er weinig tot geen zonnebrandcrème gesmeerd.”

Dus zon is een belangrijke oorzaak van huidkanker?
Bas Wind: “Ja, zon is dé belangrijkste factor. Wanneer je een licht huidtype hebt en snel verbrandt, moet je extra oppassen. Zonverbranding in de jeugd en zonvakanties spelen ook mee. Nederlanders vinden het steeds normaler om op vakantie te gaan naar warme landen en letten niet altijd even goed op het goed smeren. Verder kunnen mensen ook familiare aanleg hebben. Wat veel mensen overigens niet weten is dat het voorkomt bij alle huidtypen, zowel licht als donker.”

Kun je huidkanker ergens aan herkennen?
“Dat ligt aan het type huidkanker. De meest voorkomende begint vaak met een schilferend of glanzend plekje op de gebieden die aan de zon zijn blootgesteld. De handrug, oren, onderarmen en bij mannen op het hoofd zijn de standaardplekken, maar het kan in principe overal voorkomen. Een melanoom, de kwaadaardige moedervlek, is de allerbelangrijkste vorm van huidkanker. Dit zijn moedervlekken die opeens grillig van vorm, groot en donkerder worden.”

Sommige mensen hebben van zichzelf al best grote moedervlekken. Hoe weten zij dat een moedervlek kwaadaardig is?
“Dat is heel lastig. Als je veel moedervlekken hebt, wordt vaak geadviseerd om ze eens in de zoveel tijd te laten controleren door je huisarts of bij de dermatoloog. Een melanoom kan heel subtiel veranderen en dan is het toch een melanoom. De klassieke veranderingen bij een melanoom zijn dat ze groter en donkerder worden, meerdere kleurtjes krijgen, bloeden en jeuken.”

Kan een melanoom ook groeien zonder dat deze kwaadaardig is?
“Ja zeker. Bij verdenking van een melanoom halen we ongeveer 20 moedervlekken weg. 1 op de 20 blijkt dan een melanoom te zijn. Dit valt relatief mee, maar de diagnose blijft natuurlijk heftig. Het kan zo zijn dat het uitzaait naar de hersenen, longen, nieren, ruggenmerg en botten. Als dat zo is worden mensen niet in Medisch Centrum Jan van Goyen behandelt, maar gaan ze vaak naar het Nederlands Kanker Instituut. Gelukkig komt dat niet veel voor, want meestal zijn we op tijd en kun je veel ellende voorkomen.”

Hoe worden de verschillende soorten huidkanker behandeld?
“Een melanoom wordt eruit gesneden. Wanneer blijkt dat het inderdaad een melanoom is, wordt het er nóg een keer uitgesneden. Op deze manier haal je het litteken eruit en kun je eventueel ook nog een schildwachtklierprocedure doen. Dat is een onderzoek om te bekijken of er tumorcellen in de schildwachtklier zitten. Actinische keratose, een voorloper van huidkanker, kan goed behandeld worden met stikstof of een crème. De crème maakt onrustige cellen dood of kapot. Als de huidkanker al wat uitgebreider is, wordt het net als bij een melanoom uitgesneden. In de meeste gevallen is dat voldoende, maar omdat de melanoom en het plaveiselcelcarcinoom uitzaaien, moet er wel frequent gecontroleerd worden. In een schema van vijf jaar willen we patiënten om de paar maanden terugzien.”

Hoe kan je voorkomen dat je het krijgt?
“Door je goed in te smeren met factor 50 en dit elke twee à drie uur te herhalen. Ook is het verstandig om de zon tussen 11.00 en 16.00 uur te mijden en geen zonnebank te gebruiken. Het zonlicht dat uit een zonnebank komt, is veel intenser met veel sterker uv-licht en heel schadelijk voor je huid. Bovendien smeren mensen zich onder de zonnebank vaak niet in omdat ze bruin willen worden. Hierdoor heb je sneller te maken met huidveroudering en krijg je sneller een sigaretten- en alcoholhuid.”

Maar zonlicht kan ook gezond zijn toch?
“Ja zeker, zolang je goed smeert en met mate in de zon zit.”

Heb je nog een laatste advies?
“Bij twijfel altijd naar de huisarts of dermatoloog gaan. Liever een keer te veel dan een keer te weinig.”

KEURMERK