Home | Nieuws | Factoren die psoriasis verergeren

Factoren die psoriasis verergeren

Psoriasis is een onvoorspelbare ziekte die ineens kan ontstaan of waarbij kleine plekjes, zonder dat u begrijpt waarom, veranderen in vlammende plekken. Psoriasis is in eerste instantie een erfelijke aandoening, het zit dus al in de genen. Zowel interne als externe omgevingsfactoren kunnen ervoor zorgen dat psoriasis op enig moment uitbreekt of (tijdelijk) verergert. U leest hier welke factoren dit zijn.

STRESS
Bij 40% van de mensen met psoriasis kan stress de ziekte aanwakkeren of verergeren. Het vervelende van deze aandoening is dat het ook veel stress kan veroorzaken door de onvoorspelbaarheid en bijwerkingen.

GENEESMIDDELEN
Bepaalde geneesmiddelen hebben een negatief effect op psoriasispatiënten. Overleg daarom altijd met uw arts wanneer u nieuwe medicatie gaat gebruiken. Zo kunnen bètablokkers, medicatie tegen een hoge bloeddruk en hartproblemen een aanval uitlokken en is niet iedere medicatie tegen malaria geschikt voor psoriasispatiënten. Hetzelfde geldt voor pijnstillers en ontstekingsremmers, ibuprofen en zogenaamde NSAID zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor psoriasispatiënten dan paracetamol.

WEERSOMSTANDIGHEDEN
Een droog en koud klimaat kan psoriasis verergeren. Zo hebben veel psoriasispatiënten meer last van psoriasis in de winter. In de winter wordt de verwarming vaak hoog gezet en dit vermindert de luchtvochtigheid. Hierdoor wordt de kans op een droge en jeukerige huid vergroot.

HORMONEN
Verandering in de hormoonhuishouding tijdens bijvoorbeeld de pubertijd, zwangerschap of overgang kan invloed hebben op psoriasis. Bij de één heeft dit een positieve invloed terwijl psoriasis bij de ander juist verergert.

BESCHADIGDE HUID
Bij ongeveer 25% van de mensen met psoriasis krijgt een nieuwe psoriasisplek wanneer de huid is beschadigd door bijvoorbeeld een wondje, het verbranden van de huid of vaccinaties. Dit wordt ook wel het ‘Köbner-fenomeen’ genoemd. Bij 75% van de psoriasispatiënten heeft een beschadigde huid gelukkig geen invloed.

ROKEN EN ALCOHOL
Uit onderzoek is gebleken dat mensen met psoriasis meer alcohol drinken en vaker roken dan gemiddeld. We weten natuurlijk dat beide genotsmiddelen een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Hoewel onderzoek naar de relatie tussen alcohol of roken en psoriasis nog geen duidelijke uitkomst biedt lijkt vooral roken de symptomen te verergeren.

INFECTIEZIEKTEN
Alles wat het immuunsysteem aantast kan psoriasis beïnvloeden. Dit is met name bekend bij infecties van de bacterie streptokokken. De streptokokkenbacteriën kunnen ontstekingen zoals keelontsteking, bronchitis, tandwortelontstekingen, galblaasontstekingen en ontstekingen van de urineweg veroorzaken. Als gevolg van de ontsteking kunnen psoriasisplekken ontstaan, deze verdwijnen na de ontsteking weer. Ook de infectieziekte HIV kan een negatieve invloed hebben op psoriasis doordat het afweersysteem verminderd.

Hoewel psoriasis niet te behandelen is, zijn er gelukkig verschillende behandelingen mogelijk die verlichting bieden. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen staan onze ervaren dermatologen voor u klaar om een persoonlijk behandelplan op te stellen en zo de symptomen van psoriasis te verlichten.

Neem voor meer informatie contact op met de polikliniek dermatologie via 020 30 55 845 of bekijk de behandelpagina.

KEURMERK

Coronavirus: belangrijke informatie!

Gezien de ontwikkelingen in de zorg en het oplopen van wachttijden voor patiënten zal Medisch Centrum Jan van Goyen vanaf 13 mei de poliklinische zorg deels weer opstarten. Dit is een richtdatum, per dag beoordelen wij of en hoe wij onze zorg kunnen continueren. Let op: door het coronavirus zijn er achterstanden opgelopen en zijn de wachttijden nu niet accuraat aan te geven. Afspraken worden gepland op prioriteit, het kan dus iets langer duren voordat u ingepland kan worden. Wij vragen hiervoor om uw begrip.

Uw bezoek aan Medisch Centrum Jan van Goyen

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Medisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Neem contact met ons op voor het maken van een nieuwe afspraak indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

  1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
  2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
  3. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Welke maatregelen zijn er genomen?

  • Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
  • We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
  • Wij verzoeken u om alleen naar uw afspraak te komen. Als het toch noodzakelijk is dan vragen wij u om slechts één begeleider mee te nemen en geen kinderen. Wij verzoeken uw begeleider vriendelijk om tijdens uw afspraak niet in de wachtkamer plaats te nemen, maar bijvoorbeeld buiten of in de auto.
  • Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
  • U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here