Home | Nieuws | Factoren die psoriasis verergeren

Factoren die psoriasis verergeren

Psoriasis is een onvoorspelbare ziekte die ineens kan ontstaan of waarbij kleine plekjes, zonder dat u begrijpt waarom, veranderen in vlammende plekken. Psoriasis is in eerste instantie een erfelijke aandoening, het zit dus al in de genen. Zowel interne als externe omgevingsfactoren kunnen ervoor zorgen dat psoriasis op enig moment uitbreekt of (tijdelijk) verergert. U leest hier welke factoren dit zijn.

STRESS
Bij 40% van de mensen met psoriasis kan stress de ziekte aanwakkeren of verergeren. Het vervelende van deze aandoening is dat het ook veel stress kan veroorzaken door de onvoorspelbaarheid en bijwerkingen.

GENEESMIDDELEN
Bepaalde geneesmiddelen hebben een negatief effect op psoriasispatiënten. Overleg daarom altijd met uw arts wanneer u nieuwe medicatie gaat gebruiken. Zo kunnen bètablokkers, medicatie tegen een hoge bloeddruk en hartproblemen een aanval uitlokken en is niet iedere medicatie tegen malaria geschikt voor psoriasispatiënten. Hetzelfde geldt voor pijnstillers en ontstekingsremmers, ibuprofen en zogenaamde NSAID zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor psoriasispatiënten dan paracetamol.

WEERSOMSTANDIGHEDEN
Een droog en koud klimaat kan psoriasis verergeren. Zo hebben veel psoriasispatiënten meer last van psoriasis in de winter. In de winter wordt de verwarming vaak hoog gezet en dit vermindert de luchtvochtigheid. Hierdoor wordt de kans op een droge en jeukerige huid vergroot.

HORMONEN
Verandering in de hormoonhuishouding tijdens bijvoorbeeld de pubertijd, zwangerschap of overgang kan invloed hebben op psoriasis. Bij de één heeft dit een positieve invloed terwijl psoriasis bij de ander juist verergert.

BESCHADIGDE HUID
Bij ongeveer 25% van de mensen met psoriasis krijgt een nieuwe psoriasisplek wanneer de huid is beschadigd door bijvoorbeeld een wondje, het verbranden van de huid of vaccinaties. Dit wordt ook wel het ‘Köbner-fenomeen’ genoemd. Bij 75% van de psoriasispatiënten heeft een beschadigde huid gelukkig geen invloed.

ROKEN EN ALCOHOL
Uit onderzoek is gebleken dat mensen met psoriasis meer alcohol drinken en vaker roken dan gemiddeld. We weten natuurlijk dat beide genotsmiddelen een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Hoewel onderzoek naar de relatie tussen alcohol of roken en psoriasis nog geen duidelijke uitkomst biedt lijkt vooral roken de symptomen te verergeren.

INFECTIEZIEKTEN
Alles wat het immuunsysteem aantast kan psoriasis beïnvloeden. Dit is met name bekend bij infecties van de bacterie streptokokken. De streptokokkenbacteriën kunnen ontstekingen zoals keelontsteking, bronchitis, tandwortelontstekingen, galblaasontstekingen en ontstekingen van de urineweg veroorzaken. Als gevolg van de ontsteking kunnen psoriasisplekken ontstaan, deze verdwijnen na de ontsteking weer. Ook de infectieziekte HIV kan een negatieve invloed hebben op psoriasis doordat het afweersysteem verminderd.

Hoewel psoriasis niet te behandelen is, zijn er gelukkig verschillende behandelingen mogelijk die verlichting bieden. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen staan onze ervaren dermatologen voor u klaar om een persoonlijk behandelplan op te stellen en zo de symptomen van psoriasis te verlichten.

Neem voor meer informatie contact op met de polikliniek dermatologie via 020 30 55 845 of bekijk de behandelpagina.

KEURMERK