Home | Nieuws | Hoe smerig is het om muziekoordopjes te delen?

Hoe smerig is het om muziekoordopjes te delen?

Deze vraag kreeg onze KNO-arts Hester van Monsjou voorgeschoteld door VICE voor de rubriek ‘Ik vraag dit voor een vriend’. U ziet het wel vaker om u heen, vriendinnen, vrienden of stelletjes die samen muziekoordopjes delen om naar muziek te luisteren. Niet het meest frisse idee als u denkt aan al het oorsmeer op de oordopjes. Maar hoe vies is dit eigenlijk nu echt?

Oorsmeer heeft de functie om uw gehoorgang te beschermen. “Het beschermt uw oren doordat het stof en vuil tegenhoudt, en het is waterafstotend,” aldus Hester. “Oorsmeer zorgt overigens ook voor een zuur milieu in de gehoorgang, wat niet prettig is voor bacteriën en u tevens beschermt tegen infecties.”

Bacteriën van buitenaf

Toch is het niet zo hygiënisch om muziekoordopjes met anderen te delen. “Allereerst wilt u niet de goede laag oorsmeer verwijderen en de gehoorgang blootstellen aan invloeden van buitenaf, wat mogelijk is door inwendige dopjes in het oor te doen,” vertelt ze. “Tegelijkertijd weet u nooit wat u in uw gehoorgang introduceert aan bacteriën of schimmels van de andere persoon.”

Kans op infectie

De kans om echt iets ernstigs op te lopen is volgens onze KNO-arts zeer klein. Wel bestaat er een kans om er een infectie aan over te houden. “Er zitten flink wat bacteriën op zo’n dopje die zich makkelijk kunnen verplaatsen. Dat werkt ook zo met vieze zwembaden, waarbij de bacteriën in het water tot ontstekingen in de gehoorgang kunnen leiden.”

U kunt het hele interview met KNO-arts Hester van Monsjou op de website van VICE lezen.

Coronavirus: belangrijke informatie!

Gezien de ontwikkelingen in de zorg en het oplopen van wachttijden voor patiënten zal Medisch Centrum Jan van Goyen vanaf 13 mei de poliklinische zorg deels weer opstarten. Dit is een richtdatum, per dag beoordelen wij of en hoe wij onze zorg kunnen continueren. Let op: door het coronavirus zijn er achterstanden opgelopen en zijn de wachttijden nu niet accuraat aan te geven. Afspraken worden gepland op prioriteit, het kan dus iets langer duren voordat u ingepland kan worden. Wij vragen hiervoor om uw begrip.

Uw bezoek aan Medisch Centrum Jan van Goyen

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Medisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Neem contact met ons op voor het maken van een nieuwe afspraak indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

  1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
  2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
  3. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Welke maatregelen zijn er genomen?

  • Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
  • We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
  • Wij verzoeken u om alleen naar uw afspraak te komen. Als het toch noodzakelijk is dan vragen wij u om slechts één begeleider mee te nemen en geen kinderen. Wij verzoeken uw begeleider vriendelijk om tijdens uw afspraak niet in de wachtkamer plaats te nemen, maar bijvoorbeeld buiten of in de auto.
  • Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
  • U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here