Home | Nieuws | Internist-infectioloog Dominique Verhagen: ‘Nog steeds taboe op hiv’

Internist-infectioloog Dominique Verhagen: ‘Nog steeds taboe op hiv’

HIV is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en wordt veroorzaakt door een virus: het Humaan Immunodeficiency Virus. Deze dringt je afweercellen binnen. Te weinig afweercellen kan allerlei complicaties veroorzaken. Tegenwoordig komen deze complicaties veel minder vaak voor, omdat mensen met hiv direct starten met medicatie. Internist-infectioloog Dominique Verhagen vertelt.

Waarom nu wel direct starten met medicatie en vroeger niet?
Dominique: “Vroeger hadden de medicijnen veel vaker bijwerkingen. Ze konden verandering in de vetverdeling veroorzaken, sommige waren slecht voor de nieren of zorgden voor leverproblemen en het innameschema was bovendien vrij ingewikkeld. Patiënten moesten bijvoorbeeld vijf pillen per dag slikken, waarvan de één nuchter, de ander na een maaltijd, etc. Tegenwoordig hebben de pillen veel minder bijwerkingen en is het innameschema veel eenvoudiger.”

Klopt het dat je het virus kan oplopen zonder dat je het door hebt?
“Ja. Patiënten krijgen vaak twee tot drie weken na besmetting door het virus koorts en opgezette klieren: symptomen die niet direct herkend worden als hiv-infectie. Het zou net zo goed een verkoudheid of keelontsteking kunnen zijn. Later blijkt dan, bijvoorbeeld bij een soa-test, dat iemand wel hiv positief is.”

Wie behandelen jullie in Medisch Centrum Jan van Goyen?
“In het Jan van Goyen behandelen we patiënten die er op tijd achter zijn gekomen dat ze hiv hebben. Deze mensen doen bijvoorbeeld een keer per (half) jaar uit voorzorg een test bij de GGD. In de grotere ziekenhuizen komen ook mensen op de eerste hulp binnen met bijvoorbeeld een ernstige longontsteking. Zij zijn al veel verder in het hiv-stadium en komen dus niet in het JvG.”

Aids komt toch eigenlijk niet meer voor?
“Klopt. Aids is een verouderde term die niet meer wordt gebruikt omdat het door de kwalitatief uitstekende hiv-remmers voor de toekomst van de patient veel minder uitmaakt of hij ooit aids heeft gehad.”

Wat is er speciaal aan het Jan van Goyen?
“Dat het een kleinschalig en laagdrempelig centrum is. Wij hebben daardoor iets meer tijd voor patiënten dan de gemiddelde ziekenhuizen. Ook voor de privacy is het heel prettig. In grotere ziekenhuizen heb je vaak een hiv-spreekuur, waar patiënten weleens (onbedoeld) met bekenden in de wachtkamer zitten. En het is ook fijn dat je bij het Jan van Goyen altijd één vaste dokter en één verpleegkundige hebt. Er zijn geen internisten in opleiding die elkaar elk half jaar afwisselen.”

Wat staat hiv-patiënten te wachten als ze hier komen?
“Tegenwoordig komen patiënten nog maar drie keer per jaar bij ons op consult. Wanneer iemand voor de eerste keer komt, nemen we een vragenlijst door en doen we lichamelijk onderzoek. We kijken of we grote afwijkingen vinden en vervolgens gaan de mensen naar het lab voor bloedonderzoek. Naderhand komen ze terug voor controleafspraken.
Sinds kort is gebleken dat hiv-patiënten een verhoogde kans hebben op anuskanker. Vanaf volgend jaar starten we samen met dermatoloog Bas Wind met High Resolution Anoscopie, dit is een onderzoek waarbij wordt gekeken of er afwijkende plekjes in de anus zichtbaar zijn.”

Hoe kunnen mensen voorkomen dat ze hiv krijgen?
“Veilig vrijen, dat blijft de eerste keuze om geen infectie op te lopen. Wat sommige mensen wel doen om te voorkomen dat ze hiv krijgen is een bepaalde pil, genaamd Truvada, nemen voordat ze seks hebben. Dit heet PrEP (Pre-exposure profylaxe). Hiermee kun je met meer dan 90% voorkomen dat je hiv krijgt, maar die pil heeft natuurlijk bijwerkingen. Als jouw actieve seksleven dan plaatsvindt van je 20ste tot je 60ste, dan ben je dus al 40 jaar hiv-pillen aan het slikken, terwijl je geen hiv hebt. Daar komt bij dat deze pillen 600 euro per maand kosten en je krijgt het niet vergoed van de verzekeraar als je geen hiv-patiënt bent.”

Zijn er verder nog dingen die belangrijk zijn om te weten?
“Wat jammer is, is dat er nog steeds een taboe heerst op hiv. Het is inmiddels een ziekte geworden met een veel betere prognose. Patiënten worden geholpen middels goede behandelingen, maar psychisch vinden ze het zwaar om hiv positief te zijn. Toch is het tegenwoordig beter te behandelen dan sommige andere ziektes.”

KEURMERK