Home | Nieuws | Nynke de Jong over haar werk als oogarts

Nynke de Jong over haar werk als oogarts

Nynke de Jong heeft de komende zomer iets te vieren. Zij is dan namelijk 25 jaar werkzaam als oogarts! Sinds vijf jaar werkt zij bij Medisch Centrum Jan van Goyen waar de polikliniek Oogheelkunde al jarenlang bestaat.

Waarom vinden bezoekers het prettig om bij Medisch Centrum Jan van Goyen behandeld te worden?
“Het fijne hier is dat je bijna altijd dezelfde dokter terugziet en dat het een kleinschalige praktijk is. In de wachtkamer is het vaak gezellig druk, de patiënten praten met elkaar en soms wordt er enorm gelachen! Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat iemand hier bij mij kwam en zei: “Goh, zo toevallig, ik kwam in de wachtkamer iemand tegen met wie ik samen heb gestudeerd!” Dat zijn leuke dingen.”

De polikliniek Oogheelkunde is een goedlopende poli. Hoe komt dat?
“De meest voorkomende operatie op onze poli is de staaroperatie. Hier staat Medisch Centrum Jan van Goyen bekend om en zo is de poli ook ooit opgezet. Patiënten en huisartsen weten ons daarom dus goed te vinden.”

Welke stappen ondergaan patiënten met staar?
“Eerst wordt de patiënt gezien door de Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA). Die doet het vooronderzoek en de refractie. Dit houdt in dat er wordt gekeken door welke glazen iemand het beste ziet, hoeveel iemand ziet en wat de oogdruk is. Daarna druppelt de TOA de pupillen wijd en gaat de patiënt naar de wachtkamer. Ongeveer een kwartier later komt diegene bij mij, stel ik vragen en kijk ik met de spleetlamp, ons belangrijkste instrument, of iemand staar heeft.”

En dan?
“Daarna doen we nog een meting om te kijken welke lens iemand nodig heeft. Tot slot maken we een afspraak voor een staaroperatie en dat gebeurt hier in het Jan Kok paviljoen.”

Welke behandelingen doen jullie hier nog meer?
“Wij doen de algemene oogheelkunde. Hierbij kan je denken aan nastaarbehandelingen, deze behandeling wordt gedaan als het zicht weer wazig wordt na een staaroperatie. Maar ook behandelen we diabetische retinopathie als gevolg van suikerziekte.”

Hoe kunnen mensen hun ogen gezond houden?
“Een zonnebril opzetten als de zon schijnt, dus zorgen dat er niet teveel uv-licht in je ogen komt. En een vuurwerkbril opzetten met oud en nieuw!”

Wanneer is jouw dag geslaagd?
“Bijvoorbeeld als een lastige ingreep slaagt. Zo deed ik gisteren nog een moeilijke staaroperatie bij iemand met een heel nauwe pupil, maar dat ging gelukkig goed. Deze persoon wilde ik ter controle vandaag weer zien. Gisteren kon hij op 1 meter afstand vingers tellen en nu ziet hij 100% in de verte. Dat geeft heel veel voldoening!”

Je doet ook ontwikkelingswerk toch?
“Klopt. Pas geleden was ik nog met een andere oogarts in Marokko en daar hebben we anderhalve week staaroperaties uitgevoerd. Dat is natuurlijk heel erg leuk, want die mensen zijn je heel dankbaar. Zij hebben geen zorgverzekering, noch geld om het zelf te betalen. Je verlengt niet hun leven, maar verbetert wel de kwaliteit ervan.”

Meer weten over onze polikliniek Oogheelkunde? Klik hier.

KEURMERK