Home | Nieuws | Pijnspecialist Gerard Barendse over pijnbestrijding

Pijnspecialist Gerard Barendse over pijnbestrijding

Van oudsher is de pijnbestrijding ontwikkeld en bedacht door anesthesiologen. Pijnspecialist Gerard Barendse heeft het vak geleerd van Menno Sluiter, degene die min of meer de basis legde voor de pijnbestrijding. Let op: inmiddels is Gerard Barendse met pensioen.

Met welke pijnklachten komen patiënten bij het Jan van Goyen?
Gerard: “Het is meestal pijn die uitgaat van de wervelkolom, maar het kunnen ook andere soorten pijn zijn. Pijnen na een operatie waarbij de zenuwen beschadigd zijn bijvoorbeeld, of slijtageklachten van de nek of rug. Hoofdpijnklachten zijn er ook veel. Het kunnen dus allerlei pijnklachten zijn.”

Hoe help jij deze mensen van hun pijn af?
“Bij voorkeur door de zenuwen zachtjes te verwarmen of helemaal uit te schakelen. Dit gebeurt met een apparaat dat met een hoogfrequente stroom de omgeving van de punt van een naald kan verwarmen. Met het echo- of röntgenapparaat kunnen we gericht kijken waar de naald geplaatst moet worden en zodra deze op de goede plek zit, verdoven en behandelen we de zenuw. De zenuwknoop kun je dan zo moduleren dat de pijnprikkel niet meer wordt doorgegeven.”

Wat helpt nog meer?
“Iets anders wat we kunnen doen is patiënten een prik geven, waarbij we medicijnen inspuiten die de zwelling van een zenuw tegengaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij hele jonge mensen met herniaklachten, iets wat heel acuut en heftig kan zijn. Het nadeel hiervan is dat het na een aantal maanden uitgewerkt raakt. Soms verwijzen we ook mensen naar een psycholoog of naar een fysiotherapeut voor een revalidatiebehandeling.”

Hoe ziet de procedure er uit?
“Patiënten hebben vaak bij Medisch Centrum Jan van Goyen of thuis al een vragenlijst ingevuld, waarin de algemene vragen worden gesteld. Daarna kijk ik wat de vraag of klacht is en doen we lichamelijk onderzoek. Vervolgens spreken we een behandelplan af. Dit kan betekenen dat iemand direct een revalidatieprogramma krijgt, of uitgebreide fysio – of oefentherapie. Soms verwijzen we iemand ook door naar een fysiotherapeut voor een TENS-behandeling. Dit houdt in dat ze een draagbaar apparaat mee naar huis krijgen, zodat de pijn vermindert door lichte elektrische prikkels op de huid in het verzorgingsgebied van één of meer zenuwen.”

Hoe vaak komen patiënten gemiddeld terug?
“De herhaalfrequentie is over het algemeen 2 à 3 keer, maar je ziet ook nog wel eens dat klachten na een tijd te zijn weggeweest weer terugkeren na enkele jaren. Wat, vooral voor mij, leuk is is dat veel patiënten die ik ken van mijn vorige baan mij in het Medisch Centrum Jan van Goyen weer opzoeken, omdat ze vertrouwen hebben in de manier van werken. Elke dag zie ik wel een aantal patiënten die ik al eerder ontmoet heb.”

Klopt het dat je een speciale manier hebt om bepaalde hoofdpijnklachten te stoppen?
“Er is een bepaald soort hoofdpijnklachten waarbij mensen een enorme stekende pijn hebben, de typische aangezichtspijn. Dit houdt in dat mensen niet kunnen eten, kauwen, praten en tandenpoetsen van de pijn. Dit behandelen we door een naald bij een zenuwknoop die bij de schedelbasis zit te prikken, maar dit is wel extreem pijnlijk. Daarom geven we mensen hiervoor een roesje, zodat ze er niets van voelen. De pijn is daarna over het algemeen veel minder of weg voor een aantal jaar. Een standaardbehandeling hiervoor is met medicijnen, maar die hebben allemaal bijwerkingen en dan loop je de kans dat je altijd met pijn rondloopt. ”

Wat zijn de nieuwste technieken/ontwikkelingen op het gebied van pijnbestrijding?
Er wordt toenemend gebruik gemaakt van beeldvorming door middel van echografie. Een interessante ontwikkeling omdat hierbij geen röntgenstraling gebruikt wordt. Voor veel ingrepen is het röntgenapparaat echter nog onmisbaar.
Ook wordt er veel onderzoek gedaan naar nieuwe methodes van neuromodulatie bij bepaalde pijnbeelden. Mijn collega Liong Liem die hier ook werkzaam is, is vorig jaar gepromoveerd op dit onderwerp. Voor sommige patiënten een uitkomst maar het is een zeer ingrijpende en ook erg dure behandeling en lang niet iedereen is hiervoor geschikt.

KEURMERK

Coronavirus: belangrijke informatie!

Gezien de ontwikkelingen in de zorg en het oplopen van wachttijden voor patiënten zal Medisch Centrum Jan van Goyen vanaf 13 mei de poliklinische zorg deels weer opstarten. Dit is een richtdatum, per dag beoordelen wij of en hoe wij onze zorg kunnen continueren. Let op: door het coronavirus zijn er achterstanden opgelopen en zijn de wachttijden nu niet accuraat aan te geven. Afspraken worden gepland op prioriteit, het kan dus iets langer duren voordat u ingepland kan worden. Wij vragen hiervoor om uw begrip.

Uw bezoek aan Medisch Centrum Jan van Goyen

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Medisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Neem contact met ons op voor het maken van een nieuwe afspraak indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

  1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
  2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
  3. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Welke maatregelen zijn er genomen?

  • Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
  • We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
  • Wij verzoeken u om alleen naar uw afspraak te komen. Als het toch noodzakelijk is dan vragen wij u om slechts één begeleider mee te nemen en geen kinderen. Wij verzoeken uw begeleider vriendelijk om tijdens uw afspraak niet in de wachtkamer plaats te nemen, maar bijvoorbeeld buiten of in de auto.
  • Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
  • U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here