Home | Outpatient clinics | Proctology

Proctology (anal complaints)


Within medicine, proctology, also called colorectal surgery, deals with complaints and conditions around the anus. Our specialists can help you when you suffer from conditions such as haemorrhoids, perennial fistulas, fissures, or skin flaps. Haemorrhoids and other complaints in the anal area are very common and can often be treated very well. The proctologist also treats other complaints, including incontinence, rectal prolapse, or unexplained pain complaints. The type of treatment strongly depends on the type and extent of the problem. In deze video vertelt proctoloog Steve de Castro over de behandeling van aambeien

Zeer goede arts! Er waren verklevingen geconstateerd vanwege een eerdere operatie. Hij heeft z’n uiterste best gedaan om toch de operatie goed te laten verlopen. Echt complimenten!

Medical conditions

Anal complaints
Anal complaints often cause a great deal of inconvenience in a patient’s daily life. Many people find it difficult to take the step to make an appointment in order to solve this problem. But there really is no reason to feel ashamed. Anal complaints such as haemorrhoids, fissures, skin flaps, and fistulas are very common. At Medical Centre Jan van Goyen, you will find a professional team of proctologists who are highly experienced in the treatment of anal complaints.

Itching
This can be caused by haemorrhoids, fissures, eczema, anal tags, fistulas, an infection, etc. A proctology examination can give more clarity. A treatment will depend on the cause of the problem.

Swellings
Swellings can be caused by, for example:

 • Genital warts (warts that are located on or around the genitals), or external haemorrhoids, prolapse of the mucous membrane, but also by benign or sometimes malignant conditions.
 • With elderly people, these complaints can be caused by weakened pelvic floor muscles. Physiotherapy treatment targeting the pelvic floor carried out by a specialised physiotherapist can be a good option.

De behandelend artsen

Treatment

Depending on your complaints, you will be treated right away or during a follow-up appointment. The consultation and treatment hours are every Tuesday and Friday morning between 08:00 and 11:00 hours.

Aambeien
Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen die zich in de endeldarm vlak boven de anus bevinden. Soms zijn ze zo gezwollen, dat ze naar buiten uitpuilen.

Behandeling van aambeien

 • Opvolgen leefadvies en dieet
 • Rubberbandligaturen: afbinden van aambeien in de endeldarm
 • Hemorroïdopexie: chirurgisch terugplaatsen van aambeien
 • Hemorroïdectomie: chirurgisch verwijderen van aambeien
 • Laserbehandeling: dichtschroeien van aambeien

Fissuren en kloven
Een fissuur is een kloofje in de huid van de anus. De fissuur wordt veroorzaakt door een inscheuring van de huid bij de anus, vaak ten gevolge van harde ontlasting en een moeilijke stoelgang. De scheurtjes zitten vaak op de overgang van de huid en het slijmvlies van de anus.

Behandeling van fissuren

 • Crème die sterk verkrampte spieren verslapt
 • Botoxinjectie in de kringspier
 • LIS-procedure: een kleine snede in een deel van de spier
 • Bekkenfysiotherapie om de bekkenbodemspier te leren ontspannen

Huidflappen en marisken
Huidflapjes rond de anus zijn meestal zeer onschuldig, maar kunnen veel klachten geven.

Behandeling van huidflappen en marisken

 • Operatief verwijderen met een elektrisch instrument

Fistels
Een fistel vormt een verbinding, een soort gangetje, tussen de huid rondom de anus en de endeldarm. Via de zogenaamde fistelgang vloeit vocht en etter af. De fistelgang kan een rechtstreeks verloop hebben naar de endeldarm, maar kan ook heel gecompliceerd verlopen, bijvoorbeeld kronkelig en eventueel met zijvertakkingen.

Behandeling van fistels

 • Openleggen van het abces
 • Openleggen van de fistel
 • LIFT procedure: afbinden van de fistelgang
 • Verschuivingsplastiek: de opening van de fistel sluiten
 • FiLaC: dichtschroeien van de fistelgang met een laser

Het eerste consult

Voordat we uw anale klachten kunnen behandelen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak van het probleem te onderzoeken. Onze proctologen voeren hiervoor een uitgebreide analyse uit.
Tijdens het eerste consult nemen onze specialisten de klacht met u door. Om de oorzaak te kunnen vaststellen, voeren zij een anaal onderzoek uit met behulp van een proctoscoop. Dit onderzoek vindt direct tijdens het eerste consult plaats en duurt ongeveer 10 minuten.
Direct na het onderzoek deelt uw proctoloog zijn bevindingen en doet hij een voorstel voor de juiste behandeling. In sommige gevallen is het mogelijk om de behandeling direct tijdens het eerste consult uit te voeren.

Ervaringen

Lees hieronder een aantal ervaringen van onze cliënten.

Het bleef voor mij een beetje gênant om over mijn aambeien te praten. Ik hoopte dan ook dat het vanzelf over zou gaan, maar dat ging helaas niet. Ik werd door mijn huisarts doorverwezen naar de poli Proctologie van het Medisch Centrum Jan van Goyen. Na een aantal behandeling was ik volledig van mijn klachten af.

De jeuk rondom mijn anus ging maar niet over. Ik heb veel geprobeerd om er zelf vanaf te komen, maar dat gebeurde niet. Na onderzoek bij het Medisch Centrum Jan van Goyen bleek ik fistels te hebben. Het was wel even gek om het aan de arts te laten zien, maar ik ben hem nu enorm dankbaar voor de behandeling.

De Arts heeft mij geweldig van mijn kloven afgeholpen. Ik had er langere tijd last van wanneer ik naar de wc ging. Het was op een bepaald moment zo erg dat ik mijn ontlasting binnen probeerde te houden, maar dat is natuurlijk erg slecht. Ik ben opgelucht dat ik nu van de pijn af ben. 

Veelgestelde vragen over eczeem

Heb ik een verwijzing nodig om een afspraak te maken bij jullie proctologen?

Om een afspraak te kunnen maken op onze afdeling proctologie, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere specialist.

Zijn aambeien besmettelijk?

Nee, aambeien zijn niet besmettelijk. U hoeft niet bang te zijn om ze te krijgen wanneer iemand in uw omgeving er last van heeft. Wel is er een erfelijke factor betrokken bij aambeien. Heeft iemand in uw familie last van deze aandoening, dan bestaat de kans dat u er ook aanleg voor heeft.

Wanneer mag ik na de behandelingen weer sporten?

Wij adviseren om op geleide van uw klachten na één week weer te sporten.

Wat is het advies voor toiletbezoek?

Het is belangrijk dat u de ontlasting vanzelf laat komen en niet perst. Zodra u naar het toilet bent geweest, is het belangrijk dat u naspoelt met lauwwarm water. Daarnaast is het belangrijk dat u voor een soepele stoelgang zorgt.

Ben ik voor altijd van mijn aambeien af?

Wij kunnen niet garanderen dat u na de behandeling nooit meer last zal krijgen van aambeien. Door te zorgen voor een regelmatige en soepele stoelgang, kunt u aambeien zoveel mogelijk voorkomen.

Afspraak maken 

Voor meer informatie over proctologie of voor het plannen van een intakegesprek kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 16:30 uur telefonisch contact met ons opnemen via 020 – 305 58 00.

LET OP!
Locatie: Concertgebouwplein 11

 • Date Format: MM slash DD slash YYYY