Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Historie

In 1942 werd in het gebouw aan de Jan van Goyenkade een KNO-kliniek opgericht.

Historie

KNO-kliniek
Medisch Centrum Jan van Goyen heeft een lange voorgeschiedenis. In 1942 werd in het gebouw aan de Jan van Goyenkade een KNO-kliniek opgericht. In 1989 sloot de kliniek vanwege een door de overheid gewenste reductie van ziekenhuisbedden en concentratie in grote ziekenhuisinstellingen. Datzelfde jaar werd Medisch Centrum Jan van Goyen opgericht als plastisch chirurgische privé-kliniek. De toenmalige wet- en regelgeving en de heersende politieke opvatting over privé gezondheidszorg remden de ontwikkeling van het centrum als privé-kliniek aanvankelijk behoorlijk.

Verzekerde zorg
Inmiddels is Medisch Centrum Jan van Goyen uitgegroeid tot een behandelcentrum met verschillende specialismen. Nog steeds biedt het centrum hoogwaardige zorg, zonder lange wachttijden. MC Jan van Goyen heeft met alle zorgverzekeraars contracten. De meeste behandelingen worden door de zorgverzekeraars vergoed.

Jan van Goyen
Jan Josephsz. van Goyen (1596-1656) was een Nederlandse landschapschilder uit de Gouden Eeuw. Van Goyen was een van de meest productieve schilders in de 17de eeuw en gespecialiseerd in het schilderen van landschappen en riviergezichten. Typerend voor zijn stijl is de afwisseling van donkere en lichtere banen. Van Goyen schilderde niet realistisch maar had een groot oog voor de details van alle dag. Menselijke bedrijvigheid bepaalt het karakter van zijn schilderijen. De werken van Van Goyen behoren tot de Barok.

Al sinds de Tweede Wereldoorlog worden er medische behandelingen verricht op de Jan van Goyenkade nummer 1, vertelt Ewout van Dishoeck (1933). Van Dishoeck was niet alleen jarenlang als kno-arts verbonden aan Jan van Goyen, hij is ook de zoon van de oorspronkelijke oprichter.

Van Dishoeck: “Tijdens de bezetting hadden onderduikers toch medische zorg nodig. Dat kon in een geheim ziekenhuisje in Amsterdam. Het ziekenhuisje zat aan de Jan van Goyenkade 1, toen nog een woonhuis, en werd financieel gesteund door Heineken. In 1946 heeft mijn vader het pand gekocht. Hij was kno-arts en begon een praktijk aan huis. Hij noemde het aanvankelijk het Specialistenhuis En doopte dat later om tot de Zwaardemakerkliniek, als eerbetoon aan een Utrechtse hoogleraar die hij bewonderde.

Zoek & Vind