Home | Patiëntinformatie | Voor tijdens en na de operatie

Voor tijdens en na de operatie

Binnenkort ondergaat u een operatie en het is belangrijk dat u goed voorbereid bent. Wat kunt u precies verwachten? .

 • Voorafgaand aan de operatie; hoe u zich voorbereidt
 • Op de dag van uw operatie
 • Wanneer wordt u verwacht
 • Na de operatie
 • Voorbereiding tot vertrek naar huis
 • Eenmaal thuis

Mocht u alsnog vragen hebben kunt u deze gerust stellen aan de anesthesioloog of de verpleegkundige

Voorafgaand aan de operatie

 1. Ontspanning
  Het is belangrijk dat u de operatiedag uitgerust en ontspannen tegemoet gaat. Vraag uw huisarts eventueel om een slaaptablet, als u moeite heeft met slapen;
 2. Niet Roken
  Rook zo min mogelijk in de weken voorafgaand aan de operatie, maar zeker niet één dag daarvoor. Roken beïnvloedt de wondgenezing en kan een nadelige invloed hebben op de anesthesie;
 3. Begeleider
  Het is van belang dat er iemand aanwezig is die u begeleidt. De behandeling kan uw functioneren zodanig beïnvloeden dat zelfstandig naar huis reizen – of dat nu met de auto, de fiets of het openbaar vervoer is– onverantwoord is. Wanneer u medicijnen gebruikt, vertel dit dan aan uw behandelend specialist en/of de anesthesioloog. Het kan zijn dat u het gebruik van de medicijnen tijdelijk moet staken. Dit geldt vooral voor bloedverdunners (antistollingsmedicijnen); het is prettig wanneer er een volwassen persoon tijdens de nacht na uw operatie bij u thuis is.

Op de dag van uw operatie

Voor een goed verloop van de operatie dient u zich aan de volgende regels te houden:

 1. Draag geen piercings
 2. Gebruik geen make-up / bodylotion (ook niet een beetje)
 3. Draag geen sieraden

Wat u meeneemt naar de kliniek:

 • Ruimzittende kleding;
 • Het telefoonnummer van de persoon die u komt ophalen: deze dient op ieder moment beschikbaar en bereikbaar te zijn!Indien van toepassing:
 • Apparatuur om uw bloedsuiker te bepalen + insulinespuit;
 • Krukken;
 • Orthopedisch schoeisel;
 • Contactlenzenbenodigdheden of brillenkoker;
 • Een sportbeha (in geval van een borstoperatie).

U moet nuchter zijn
Nuchter zijn is heel belangrijk. Hiermee voorkomt u misselijkheid en/of braken tijdens en na de operatie. Tot middernacht (de nacht voor uw operatie) mag u eten. Tot 2 uur voor de operatie is het toegestaan heldere vloeistoffen te drinken (alleen water en/of thee zonder melk, niet anders!).

Wanneer wij u verwachten
De dag vóór de operatie belt u de OK-planning (020-3055810) en hoort u hoe laat u aanwezig moet zijn. Zorg dat u op het afgesproken tijdstip in het Medisch Centrum Jan van Goyen aanwezig bent. Zodra u zich heeft aangemeld bij de receptie, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer op de begane grond.

De receptiemedewerker begeleidt u verder naar het operatiekamercomplex. Op deze afdeling wordt u ontvangen door de verpleegkundige die tijdens uw verblijf aanspreekpunt is en zorg draagt. De verpleegkundige zorgt ervoor dat u de chirurg en de anesthesioloog spreekt voordat u geopereerd wordt. U kunt eventuele vragen alsnog aan hen voorleggen.

Na de operatie
Verblijf op de uitslaapkamer
Na uw operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer, waar een verpleegkundige u aansluit op de monitor. Gedurende enige tijd houden wij uw bloeddruk, ademhaling en hartslag in de gaten. Ook worden uw operatiewonden gecontroleerd en is het mogelijk snel iets te eten en te drinken. Soms is het nodig dat er drains in het wondgebied achterblijven. Dit heeft de chirurg met u besproken.

Pijnbestrijding
De medicijnen die u na de operatie krijgt, moeten worden ingenomen zoals aangegeven. Het is van belang deze tabletten op de voorgeschreven tijden in te nemen, zelfs als de pijn meevalt. Dit is een beproefde basis voor een goede pijnbestrijding. Heeft u desondanks toch pijn, geef dat dan aan.

Voorbereiding tot vertrek naar huis
Voordat u naar huis mag, moet u aan een aantal voorwaarden hebben voldaan:

 • U heeft gegeten en gedronken;
 • U heeft geplast;
 • De pijn is dragelijk;
 • De drains zijn verwijderd.

Indien u blijft overnachten kunt u bezoek ontvangen tussen 19.30 en 20.00 uur (maximaal 2 personen). Wij verwachten dat u de volgende ochtend naar huis kunt tussen 07.00 – 7.30 uur.

Eenmaal thuis
U gaat naar huis met informatie over de verzorging van het wondgebied. Bovendien krijgt u een datum en tijdstip voor de vervolgafspraak. Doe het de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Bedien geen machines en bestuur geen auto, neem geen belangrijke beslissingen en eet en drink bij voorkeur licht verteerbare voedingsmiddelen. Het is mogelijk dat u zich na de operatie een korte tijd niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de anesthesie, maar ook aan de ingrijpende gebeurtenissen rondom de operatie. Uw lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen en heeft daar tijd voor nodig.

KEURMERK

Coronavirus: belangrijke informatie!

Gezien de ontwikkelingen in de zorg en het oplopen van wachttijden voor patiënten zal Medisch Centrum Jan van Goyen vanaf 13 mei de poliklinische zorg deels weer opstarten. Dit is een richtdatum, per dag beoordelen wij of en hoe wij onze zorg kunnen continueren. Let op: door het coronavirus zijn er achterstanden opgelopen en zijn de wachttijden nu niet accuraat aan te geven. Afspraken worden gepland op prioriteit, het kan dus iets langer duren voordat u ingepland kan worden. Wij vragen hiervoor om uw begrip.

Uw bezoek aan Medisch Centrum Jan van Goyen

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Medisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Neem contact met ons op voor het maken van een nieuwe afspraak indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

 1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
 2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
 3. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Welke maatregelen zijn er genomen?

 • Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
 • We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
 • Wij verzoeken u om alleen naar uw afspraak te komen. Als het toch noodzakelijk is dan vragen wij u om slechts één begeleider mee te nemen en geen kinderen. Wij verzoeken uw begeleider vriendelijk om tijdens uw afspraak niet in de wachtkamer plaats te nemen, maar bijvoorbeeld buiten of in de auto.
 • Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
 • U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here