Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Voor tijdens en na de operatie

Voor tijdens en na de operatie

Binnenkort ondergaat u een operatie en het is belangrijk dat u goed voorbereid bent. Wat kunt u precies verwachten? .

 • Voorafgaand aan de operatie; hoe u zich voorbereidt
 • Op de dag van uw operatie
 • Wanneer wordt u verwacht
 • Na de operatie
 • Voorbereiding tot vertrek naar huis
 • Eenmaal thuis

Mocht u alsnog vragen hebben kunt u deze gerust stellen aan de anesthesioloog of de verpleegkundige

Voorafgaand aan de operatie

 1. Ontspanning
  Het is belangrijk dat u de operatiedag uitgerust en ontspannen tegemoet gaat. Vraag uw huisarts eventueel om een slaaptablet, als u moeite heeft met slapen;
 2. Niet Roken
  Rook zo min mogelijk in de weken voorafgaand aan de operatie, maar zeker niet één dag daarvoor. Roken beïnvloedt de wondgenezing en kan een nadelige invloed hebben op de anesthesie;
 3. Begeleider
  Het is van belang dat er iemand aanwezig is die u begeleidt. De behandeling kan uw functioneren zodanig beïnvloeden dat zelfstandig naar huis reizen – of dat nu met de auto, de fiets of het openbaar vervoer is– onverantwoord is. Wanneer u medicijnen gebruikt, vertel dit dan aan uw behandelend specialist en/of de anesthesioloog. Het kan zijn dat u het gebruik van de medicijnen tijdelijk moet staken. Dit geldt vooral voor bloedverdunners (antistollingsmedicijnen); het is prettig wanneer er een volwassen persoon tijdens de nacht na uw operatie bij u thuis is.

Op de dag van uw operatie

Voor een goed verloop van de operatie dient u zich aan de volgende regels te houden:

 1. Draag geen piercings
 2. Gebruik geen make-up / bodylotion (ook niet een beetje)
 3. Draag geen sieraden

Wat u meeneemt naar de kliniek:

 • Ruimzittende kleding;
 • Het telefoonnummer van de persoon die u komt ophalen: deze dient op ieder moment beschikbaar en bereikbaar te zijn!Indien van toepassing:
 • Apparatuur om uw bloedsuiker te bepalen + insulinespuit;
 • Krukken;
 • Orthopedisch schoeisel;
 • Contactlenzenbenodigdheden of brillenkoker;
 • Een sportbeha (in geval van een borstoperatie).

U moet nuchter zijn

Nuchter zijn is heel belangrijk. Hiermee voorkomt u misselijkheid en/of braken tijdens en na de operatie. Tot middernacht (de nacht voor uw operatie) mag u eten. Tot 2 uur voor de operatie is het toegestaan heldere vloeistoffen te drinken (alleen water en/of thee zonder melk, niet anders!).

Wanneer wij u verwachten

De dag vóór de operatie belt u de OK-planning (020-3055810) en hoort u hoe laat u aanwezig moet zijn. Zorg dat u op het afgesproken tijdstip in het Medisch Centrum Jan van Goyen aanwezig bent. Zodra u zich heeft aangemeld bij de receptie, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer op de begane grond.

De receptiemedewerker begeleidt u verder naar het operatiekamercomplex. Op deze afdeling wordt u ontvangen door de verpleegkundige die tijdens uw verblijf aanspreekpunt is en zorg draagt. De verpleegkundige zorgt ervoor dat u de chirurg en de anesthesioloog spreekt voordat u geopereerd wordt. U kunt eventuele vragen alsnog aan hen voorleggen.

Na de operatie

Verblijf op de uitslaapkamer
Na uw operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer, waar een verpleegkundige u aansluit op de monitor. Gedurende enige tijd houden wij uw bloeddruk, ademhaling en hartslag in de gaten. Ook worden uw operatiewonden gecontroleerd en is het mogelijk snel iets te eten en te drinken. Soms is het nodig dat er drains in het wondgebied achterblijven. Dit heeft de chirurg met u besproken.

Pijnbestrijding

De medicijnen die u na de operatie krijgt, moeten worden ingenomen zoals aangegeven. Het is van belang deze tabletten op de voorgeschreven tijden in te nemen, zelfs als de pijn meevalt. Dit is een beproefde basis voor een goede pijnbestrijding. Heeft u desondanks toch pijn, geef dat dan aan.

Voorbereiding tot vertrek naar huis

Voordat u naar huis mag, moet u aan een aantal voorwaarden hebben voldaan:

 • U heeft gegeten en gedronken;
 • U heeft geplast;
 • De pijn is dragelijk;
 • De drains zijn verwijderd.

Wij verwachten dat u de volgende ochtend om 7.00 uur wordt opgehaald.

Eenmaal thuis

U gaat naar huis met informatie over de verzorging van het wondgebied. Bovendien krijgt u een datum en tijdstip voor de vervolgafspraak. Doe het de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Bedien geen machines en bestuur geen auto, neem geen belangrijke beslissingen en eet en drink bij voorkeur licht verteerbare voedingsmiddelen. Het is mogelijk dat u zich na de operatie een korte tijd niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de anesthesie, maar ook aan de ingrijpende gebeurtenissen rondom de operatie. Uw lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen en heeft daar tijd voor nodig.

Zoek & Vind