Home | Poliklinieken | Dermatologie | Basaalcelcarcinoom: onschadelijke variant huidkanker

Basaalcelcarcinoom: onschadelijke variant huidkanker

Het basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die bijna altijd goed geneest (bijna 100% na behandeling). Het heeft meestal de vorm van een huidkleurig bultje en komt vooral voor op oudere leeftijd. Het is goed te behandelen.

Het basaalcelcarcinoom kan goed genezen omdat het heel langzaam en alleen in het bovenste deel van de huid groeit, en niet uitzaait. Deze vorm van huidkanker komt veel voor: jaarlijks worden er ongeveer 25.000 nieuwe gevallen van huidkanker ontdekt in Nederland, en ongeveer 80% daarvan is een basaalcelcarcinoom.

Hoe ontstaat het?

Een aantal belangrijke factoren speelt een rol bij het ontstaan van een basaalcelcarcinoom:

  • Mate van zonblootstelling en zonverbranding (op jonge leeftijd)
  • Huidtype: blanke huid verbrandt sneller en loopt dus groter risico op basaalcelcarcinoom

De behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden om basaalcelcarcinoom te behandelen. Het verschilt per persoon welke behandeling de beste is. De mogelijkheden zijn:

  • Kleine operatie: Het basaalcelcarcinoom wordt onder plaatselijke verdoving verwijderd.
  • Fotodynamische therapie (PDT): De afwijkende huid(cellen) worden vernietigd door de huid in te smeren met een speciale zalf, die de afwijkende huidcellen extreem gevoelig maakt voor bepaald licht. Door vervolgens de huid te belichten, gaan de afwijkende huidcellen kapot.
  • Bevriezing (cryochirurgie): Een basaalcelcarcinoom wordt korte tijd (maximaal een halve minuut) bevroren met vloeibare stikstof. Niet elk basaalcelcarcinoom kan op deze manier behandeld worden.
  • Curettage en coagulatie: De dermatoloog schraapt het basaalcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving weg (curettage). Daarna brandt hij de plek van het carcinoom met een speciaal apparaat weg (coagulatie).

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen voor een afspraak.

U kunt ook op maandagavond van 17.30 tot 19.30 uur terecht op de poli dermatologie.

Locatie De Lairessestraat
De Lairessestraat 99,
1071 NX Amsterdam
T: 020 – 305 58 45

KEURMERK

Update coronavirus 15-03-2020 - 16:35 uur

Om besmettingsgevaar onder medewerkers en patiënten te minimaliseren en beschermingsmiddelen op peil te houden annuleert Medisch Centrum Jan van Goyen alle afspraken of wijzigt deze indien mogelijk in telefonische consulten. Patiënten worden hierover persoonlijk geïnformeerd. Wij verzoeken u om niet naar onze kliniek te komen, tenzij dit telefonisch is afgesproken met uw behandelend specialist of huisarts.