Home | Poliklinieken | Dermatologie | Fotodynamische therapie

Fotodynamische therapie

Fotodynamische therapie is een behandelmethode die wordt toegepast bij oppervlakkige vormen van huidkanker (het basaalcelcarcinoom) en voorstadia van huidkanker (actinische keratosen en de ziekte van Bowen). Het is een soort lichttherapie waarmee afwijkende huidcellen worden kapotgemaakt.

Ambulight is een draagbaar apparaat. Het bestaat uit een of meer lampjes die op de te behandelen plek worden aangebracht. De lampjes zijn verbonden met het apparaat dat vastgeklemd kan worden aan uw kleding. Bij fotodynamische therapie met de Ambulight wordt de huid op de plaats van de afwijkende cellen ingesmeerd met een lichtgevoelige crème. Om de lichtgevoelige crème goed door de huid te kunnen laten opnemen, wordt op de te behandelen plek het bovenste laagje van de huid opgeruwd. Zo nodig wordt de huid geschoren. Vervolgens wordt de huid lichtdicht verbonden. Dit zorgt voor een optimale inwerking van de lichtgevoelige stof. De totale behandelduur is zes uur. Drie uur om de lichtgevoelige crème goed in te laten werken en drie uur voor de belichting zelf.

Hoe werkt het?

Het apparaat wordt zo ingesteld dat het eerst terugtelt van drie uur naar nul. Daarna wordt automatisch de behandeling met licht gestart. Het licht vernietigt de huidkankercellen die door de zalf gevoelig zijn gemaakt. U kunt met de Ambulight PDT gewoon bewegen. U hoeft ook niet in het centrum te blijven, maar na bevestiging van de lampjes naar huis of werk gaan. Na een week wordt de behandeling meestal nog een keer herhaald.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Deze behandelmethode wordt toegepast bij patiënten met niet-melanoom huidkankerlaesies, het oppervlakkig basaalcelcarcinoom, actinische keratose en de ziekte van Bowen, die minder dan 2,4 cm in diameter zijn

Om de definitieve diagnose te kunnen stellen wordt soms een stukje huid verwijderd door de dermatoloog, dit wordt biopt genoemd. Na ongeveer 10 dagen is de uitslag binnen.

Voordelen van Ambulight

 • is minder pijnlijk
 • u hoeft niet uren in het ziekenhuis blijven, maar u kunt gewoon naar huis of naar uw werk gaan
 • is ook geschikt voor personen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken
 • wordt over het algemeen goed verdragen door patiënten
 • kan meerdere keren na elkaar toegepast worden zonder (toenemende) gezondheidsrisico’s voor huid of lichaam
 • heeft goede cosmetische resultaten
 • er zijn geen aanwijzingen dat de behandeling schadelijk is voor uw gezondheid

Na de behandeling

Na afloop van de behandeling kunt u de Ambulight zelf losmaken. U wordt verzocht het apparaat de volgende dag weer in te leveren bij ons centrum.

Bescherm de huid de eerste drie maanden na de behandeling tegen zonlicht met zonnebrandcrème factor 30 of hoger.

Bijwerkingen

De behandelde plek wordt na de behandeling rood en geeft een branderig gevoel. Dit is de meest voorkomende bijwerking, vooral tijdens de belichting hebben patiënten hier last van. Blijft het branderige gevoel aanhouden dan kunt u hiervoor een Paracetamol nemen. Er kunnen tijdelijk (lichte of donkere) pigmentvlekken ontstaan in het behandelde gebied. Deze verdwijnen meestal binnen zes maanden.
Voor een oppervlakkige schaaf- of brandwond kunt u een pleister gebruiken. U kunt te maken krijgen met oppervlakkige vervellingen, korstjes, pusvorming en zwellingen. Over het algemeen zijn deze klachten na 10 tot 14 dagen volledig verdwenen.

Controle

Drie tot zes maanden na de behandeling heeft u een controleafspraak op de polikliniek.

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen voor een afspraak.

U kunt vanaf 17 augustus ook weer op maandagavond van 17.30 tot 19.30 uur terecht voor een afspraak op de poli dermatologie.

Locatie De Lairessestraat
De Lairessestraat 99,
1071 NX Amsterdam
T: 020 – 305 58 45

 • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ

KEURMERK

Coronavirus: belangrijke informatie!

Gezien de ontwikkelingen in de zorg en het oplopen van wachttijden voor patiënten zal Medisch Centrum Jan van Goyen vanaf 13 mei de poliklinische zorg deels weer opstarten. Dit is een richtdatum, per dag beoordelen wij of en hoe wij onze zorg kunnen continueren. Let op: door het coronavirus zijn er achterstanden opgelopen en zijn de wachttijden nu niet accuraat aan te geven. Afspraken worden gepland op prioriteit, het kan dus iets langer duren voordat u ingepland kan worden. Wij vragen hiervoor om uw begrip.

Uw bezoek aan Medisch Centrum Jan van Goyen

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Medisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Neem contact met ons op voor het maken van een nieuwe afspraak indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

 1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
 2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
 3. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Welke maatregelen zijn er genomen?

 • Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
 • We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
 • Wij verzoeken u om alleen naar uw afspraak te komen. Als het toch noodzakelijk is dan vragen wij u om slechts één begeleider mee te nemen en geen kinderen. Wij verzoeken uw begeleider vriendelijk om tijdens uw afspraak niet in de wachtkamer plaats te nemen, maar bijvoorbeeld buiten of in de auto.
 • Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
 • U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here