Home | Poliklinieken | Dermatologie | Psoriasis: schilferende huidziekte

Psoriasis


Een psoriasis behandeling vermindert de klachten van deze huidaandoening. Psoriasis wordt vaak behandeld met lokale behandelingen van de huid zoals het aanbrengen van zalf of crèmes. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen staan onze ervaren dermatologen voor u klaar om de symptomen van psoriasis zoveel mogelijk te verlichten. Bij ons kunt u rekenen op een persoonlijke aanpak en een behandeling op basis van uw zorgbehoefte.

De symptomen van psoriasis

Psoriasis heeft veel verschillende symptomen. Psoriasis heeft qua symptomen veel weg van eczeem. De uiterlijke kenmerken van de huidaandoening hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Een aantal symptomen van psoriasis zijn:

 • Schilfering van de huid
 • Roodheid
 • Nagelafwijkingen
 • Jeuk

De behandelmethoden

Psoriasis is een chronische ziekte die helaas niet genezen kan worden. Wel kan met behulp van medicatie, lichttherapie of systemische behandeling verlichting worden gebracht bij de symptomen. Het type behandeling dat bij uw situatie past, hangt af van de ernst van de psoriasis en de verspreiding van de aandoening.

Medicinale behandeling van psoriasis

Er zijn verschillende soorten medicijnen in de vorm van een crème of zalf die voor verlichting zorgen wanneer ze op de psoriasisplekken worden aangebracht. Wanneer de psoriasis zich bevindt onder de haargrens, dan kan er ook gekozen worden voor een shampoo waar de benodigde producten in verwerkt zitten.

Er worden verschillende producten gebruikt om psoriasis te behandelen. Een veel gebruikte combinatie is Vitamine D3 afgeleiden en corticosteroïden. Dit mengsel moet tweemaal daags worden aangebracht op de psoriasisplekken. Beide middelen hebben een verlichtend effect en zorgen voor een sterke vermindering van de jeuk en de pijn. De plekken blijven door een lichtrode uitslag nog wel zichtbaar.

Systemische behandeling: oraal

In het geval van zeer ernstige gevallen van psoriasis kan er worden gekozen voor een systemische aanpak waarbij het hele lichaam wordt behandeld. Deze methoden worden alleen bewaard voor zeer ernstige gevallen omdat de bijwerkingen van de gebruikte middelen zeer ernstig kunnen zijn.

Een middel als Methotrexaat geeft goede resultaten, maar heeft bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree en een verstoorde aanmaak van rode en witte bloedcellen. Hetzelfde geldt voor Ciclosporine. Het is een effectief middel maar veroorzaakt soms een hoge bloeddruk.

Lichttherapiebehandeling tegen psoriasis

Zonlicht heeft van nature een positieve werking voor de huid bij mensen die psoriasis hebben. Om dit effect te simuleren worden de aangedane plekken bestraald met ultraviolette stralen.

UVB is de standaard lichttherapie die wordt toegepast om psoriasis te behandelen. Met UVB therapie worden ultraviolet B-stralen gebruikt om de psoriasis plekken te bestralen. Op deze manier wordt het heilzame effect van zonlicht gesimuleerd. Voor een goed resultaat zijn er 25 tot 30 behandelingen nodig, die drie keer per week worden gegeven.

Naast UVB is er PUVA therapie. Met PUVA therapie worden ultraviolet A-stralen gecombineerd met psolarenen. De psoralenen zorgen ervoor dat de huid extra gevoelig is voor de opname van ultraviolette stralen. Dit verhoogt de effectiviteit van de behandeling. Hierdoor zijn er slechts 12 tot 20 behandelingen nodig. PUVA is alleen veilig bij korte behandelingen, omdat bij langdurige behandeling de kans op huidkanker toeneemt.

De behandelend artsen

Tijdens het consult wordt uw behandeling doorgenomen met uw behandelend arts. Onze artsen zijn gespecialiseerd op het gebied van dermatologie en bieden u persoonlijke begeleiding, van voor de behandeling tot de nazorg.

Ervaringen

Lees hieronder een aantal ervaringen van onze cliënten.

“Fijne persoonlijke behandeling. Gemoedelijke huiselijke sfeer waar men iedereen zonder oordeel behandelt. Men luistert goed naar de wensen, angsten en vragen van de patiënt. Mijn psoriasis behandeling is nu leefbaar.”

“Fijne kliniek, luistert goed naar wat je wilt en geeft een eerlijke mening. Erg blij met het resultaat. Ik zou dokter Terlou zeker aanraden voor de behandeling van psoriasis.”

“Mijn psoriasis klachten werden serieus genomen. Informatie wordt duidelijk in goed verstaanbare taal gegeven. Vriendelijke bejegening. Deskundigheid van het personeel zeer goed.”

De soorten psoriasis

Er zijn een aantal typen psoriasis met elk hun eigen kenmerken. Er worden acht typen psoriasis onderscheiden:

Psoriasis capitis
Psoriasis capitis is een vorm van psoriasis die zich uit op de hoofdhuid, de plekken concentreren zich op het hoofd en dan met name langs de haargrens.
Psoriasis vulgaris
Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Deze vorm is zeer herkenbaar door de grote rode plekken op de ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug.
Psoriasis inversa
Bij psoriasis inversa concentreren de plekken zich vooral in plooien zoals de oksels, liezen en tussen de billen.
Psoriasis gutatta
Psoriasis gutatta ontstaat in kleine plekjes verspreid over de armen, benen en de romp. Deze houden maar enkele weken aan.
Psoriasis unguium
Psoriasis unguium is aantasting van de teen- en vingernagels. Dit komt vaak voor in combinatie met de andere vormen van psoriasis.
Erythrodermische psoriasis
Bij Erythrodermische is de huid volledig bedekt door psoriasisplekken. Het is een zeer gevaarlijke, maar zeldzame, vorm van psoriasis.
Psoriasis postulosa
Het verschijnen van pusblaasjes op de handpalmen en voetzolen. Deze blaasjes kunnen spontaan verdwijnen of overgaan in gewone psoriasis.
Psoriasis artropathica
Deze huidafwijkingen worden gecombineerd met gewrichtsklachten.

Wat is psoriasis?

Er zijn verschillende vormen van psoriasis. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat er een versnelde deling van huidcellen plaatsvindt in de opperhuid, maar dat deze cellen niet rijpen. Dit zorgt voor een verstoring van de natuurlijke afschilfering van huidcellen. Op de aangedane plekken op de huid vindt een extra snelle afschilfering plaats. In plaats van de gebruikelijke 26 dagen, vernieuwt de huid zich bij een psoriasis patiënt binnen een week.

Psoriasis verloopt in een golvende beweging. Er zijn perioden dat de patiënt er geen last van heeft en perioden dat de ziekte verergert. Overigens is de huidziekte niet besmettelijk. In Nederland hebben ongeveer 350.000 mensen last van psoriasis. De precieze oorzaak is echter nog niet duidelijk. Wel is bekend dat erfelijke factoren een grote invloed hebben op de kans dat iemand psoriasis krijgt. In het geval dat een ouder psoriasis heeft, dan is de kans 10% dat het kind later ook de huidziekte krijgt. Hebben beide ouders last van deze aandoening, dan is de kans maar liefst 50% dat het kind last krijgt van psoriasis.

Oorzaken van psoriasis

Psoriasis wordt gezien als een auto-immuunziekte, wat betekent dat uw eigen afweersysteem antistoffen produceert die vervolgens uw lichaam aanvallen. De oorzaken van psoriasis kunnen zijn:

 • Een te snelle huidvernieuwing door de snelle celdeling
 • Omgevingsfactoren zoals roken of alcoholgebruik
 • Medische klachten zoals een keelontsteking
 • Psychologische factoren zoals spanning of stress
 • Het gebruik van bepaalde medicatie
 • Huidletsel door een ongeval, schaafwond of tatoeage

Heeft u vragen over de oorzaken van psoriasis, neem contact met ons op.

Tips bij psoriasis

De zichtbaarheid van psoriasis kan voor veel ongemakken zorgen en ook de bijkomende jeuk is erg vervelend. Ondanks de verschillende behandelingen is psoriasis nooit helemaal te genezen. Er zijn wel een aantal tips die het leven met psoriasis gemakkelijker kunnen maken.

 • Sta niet te lang onder de douche en douche vooral niet met te heet water. Heet water kan de huid nog meer uitdrogen en de psoriasis verergeren.
 • Draag vooral katoenen kleding. Wanneer u synthetische kleding draagt, kan dit gaan broeien waardoor uw huid geïrriteerd raakt.
 • Gebruik geen foundation. Het lijkt misschien een goed idee om de psoriasis te camoufleren met foundation, maar dit raden wij af. Vooral wanneer de plekken open zijn, kunt u hiermee de psoriasis verergeren. Wilt u toch foundation gebruiken, kies dan voor een vloeibare variant, hierdoor droogt uw huid het minst uit.
 • Zoek voldoende ontspanning. Stress verergert de klachten van psoriasis. Probeer daarom zo veel mogelijk te ontstressen en te genieten.

Veelgestelde vragen over psoriasis

Bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen over psoriasis. Wordt uw vraag over de psoriasis behandeling niet beantwoord? Neem dan contact op met een van onze medisch specialisten.

Wat is het verschil tussen eczeem en psoriasis?
Psoriasis en eczeem lijken qua symptomen veel op elkaar, maar er zijn toch wel degelijk verschillen tussen deze huidaandoeningen. Eczeem ontstaat namelijk vanuit een reactie op prikkels en psoriasis ontstaat door een storing in het immuunsysteem.
Is psoriasis besmettelijk?
Hoewel psoriasis er niet prettig uitziet en de naam is afgeleid van het Griekse ‘psora’, dat ‘schurft’ betekent, is het absoluut niet besmettelijk. Psoriasis is wel een psychologische belasting en kan ook van invloed zijn op uw sociale leven.
Door welke factoren wordt psoriasis verergerd?
Psoriasis wordt erger wanneer u last heeft van stress. Ook wanneer u bijvoorbeeld een tattoo heeft laten zetten, kan de ziekte verergerd worden. Er zijn ook een aantal medicijnen van invloed op het opspelen van psoriasis. Vraag aan uw behandelend arts welke medicijnen dit zijn en of u hier in uw geval misschien beter mee kunt stoppen.
Welke kledingtips zijn er voor mensen met psoriasis?
Wanneer u last heeft van deze huidaandoening, kunt u het beste stoffen dragen die de huid niet verstikken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kleding van katoen of luchtige stoffen. Hierin kan uw huid de warmte goed kwijt.
Helpt de zonnebank tegen mijn psoriasis?
Nee, een zonnebankkuur zal de psoriasis niet verbeteren. Dit komt doordat er uit een zonnebank vaak UVA-straling komt en deze straling heeft zonder voorbehandeling weinig effect op psoriasis. Daarnaast kan het de huidaandoening zelfs verergeren wanneer de huid bijvoorbeeld verbrandt.

Afspraak maken voor een psoriasis behandeling

Op de polikliniek Dermatologie van Medisch Centrum Jan van Goyen, locatie De Lairessestraat 99 in Amsterdam kunt u rekenen op de best mogelijke zorg voor uw eczeem behandeling. Wilt u direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 305 58 00 of vul het onderstaande contactformulier in.

 • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ

KEURMERK