Home | Poliklinieken | Gynaecologie | Overgangsklachten

Overgangsklachten


Tijdens de overgang kunt u last krijgen van overgangsklachten zoals opvliegers, vaginale droogte, nachtelijk transpireren, menstruatieveranderingen en stemmingswisselingen. Met niet-hormonale en hormonale medicatie behandelen wij uw overgangsklachten. Onze gynaecologen nemen de behandelingen met u door en adviseren welke behandeling het beste bij uw situatie aansluit.

Behandeling van overgangsklachten

Niet alle vrouwen in de overgang hebben klachten en de meeste overgangsklachten gaan vanzelf weer over. Wanneer klachten ernstig zijn of lang aanhouden, valt een behandeling te overwegen. Er zijn verschillende behandelingen die u kunnen helpen om de klachten te verminderen.

Niet-hormonale behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een niet-hormonale behandeling

 1. Verandering van leefstijl door bijvoorbeeld gezonder te eten en/of te stoppen met roken
 2. Homeopathische behandeling
 3. Klassieke acupunctuur
 4. Antidepressiva zoals Venlafaxine en Gabapentine

Hormonale behandeling

Er zijn twee soorten hormonale behandelingen:

 1. Oestrogenen
 2. Oestrogenen samen met progesteron

Behandeling met oestrogenen alleen is geschikt voor vrouwen zonder baarmoeder.

De behandelend artsen

Voor een afspraak met onze gynaecologen heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere specialist.

Behandeling op maat

Elke vrouw heeft haar eigen persoonlijke overgangsklachten. Daarom verschilt de behandeling van overgangsklachten per vrouw. Wij nemen uw overgangsklachten serieus en praten hier graag over met u.

EFFECTIVITEIT VAN BEHANDELINGEN BIJ OVERGANGSKLACHTEN

Hormonale behandeling is vaak het meest effectief bij ernstige overgangsklachten. Er zijn echter ook niet-hormonale behandelingen. Bij klachten zoals vaginale pijn, afscheiding, jeuk, pijn in de onderbuik en blaasontsteking wordt hormonale medicatie meestal lokaal voorgeschreven.

DUUR VAN DE MEDICATIE

Gezien de bijwerkingen is regelmatige evaluatie gewenst. Zowel bij ons Medisch Centrum als bij de huisarts.

BLIJF NIET RONDLOPEN MET OVERGANGSKLACHTEN

Het is niet altijd gemakkelijk om te praten over overgangsklachten. Toch is praten over uw overgangsklachten de eerste stap naar een oplossing. Wij nemen graag de verschillende behandelingen met u door. Om een afspraak met ons te maken is een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Ervaringen met onze behandelingen bij overgangsklachten

Lees hieronder enkele ervaringen van onze cliënten.

‘Ik heb een tijd lang een hormonale behandeling geprobeerd en dat werkte heel goed. Alleen na een paar maanden kwamen de klachten weer en was ik weer terug bij af. Ik werd er echt moedeloos van. Met de behandelend arts uiteindelijk besloten dat ik me niet-hormonaal laat behandelen. Dat werkt nu al enkele maanden erg goed. Ik denk dat het per vrouw verschilt wat werkt want enkele vriendinnen van me voelen zich wel goed met een hormonale behandeling.’
José, 52 jaar

“Dr. Van der wijden is een zeer kundige en professionele gynaecoloog. Neemt de tijd, legt alles uit en altijd bereid om het nogmaals uit te leggen. Ze kan je geruststellen en is eerlijk en oprecht in haar adviezen. Ik wil haar aan alle vrouwen die op zoek zijn naar een gynaecoloog aanraden. Ik heb mijn consulten bij haar als kundig, menselijk en als prettig ervaren.”
Annemarie, 48 jaar

Tips bij overgangsklachten

Menstruatieveranderingen, vaginale droogte en opvliegers zijn veelvoorkomende overgangsklachten. Om de klachten te verlichten, geven wij u graag enkele tips waar u mee aan de slag kunt gaan.

Vaginale droogte

 • Bespreek uw lichamelijke problemen allereerst met uw partner. U zult merken dat u er niet alleen voor staat, wat het omgaan met de overgangsklachten al makkelijker maakt.
 • Bij seks: focus meer op het voorspel en zorg dat u vochtig genoeg bent voor geslachtsgemeenschap.
 • Maak eventueel gebruik van glijmiddel bij het vrijen. U kunt glijmiddel zowel in uw vagina smeren als op de penis van uw partner.
Opvliegers

 • Draag meerdere lagen kleding. Bij voorkeur katoen, wol of zijde. Wanneer u het warm krijgt, kunt u gemakkelijk een kledingstuk uittrekken.
 • Heeft u overgewicht? Probeer dan af te vallen. Het vetlaagje zorgt er namelijk voor dat u de warmte moeilijker kwijtraakt.
 • Slaap niet onder een synthetisch dekbed. Wij raden katoenen of wollen dekens aan.
 • Vermijd warme dranken zoals koffie en thee. Ook alcohol en pittig eten stimuleren opvliegers.
Voor meer tips bij overgangsklachten of onze behandelingen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Soms is praten over uw klachten al een hele opluchting.

Wij zijn dagelijks bereikbaar via 020 305 5800.

Wat is de overgang?

De overgang is een periode in uw leven die in de meeste gevallen plaatsvindt tussen uw 45e en 55e levensjaar. De menstruatie wordt dan onregelmatig en blijft uiteindelijk helemaal weg. Uw laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Dit is gemiddeld rond het 51e jaar.

Feitjes over de overgang

‘Veel vrouwen ervaren overgangsklachten’

‘Ongeveer 75% heeft last van opvliegers’

‘35% van alle vrouwen in Nederland tussen de 40 – 60 jaar meldt zich ziek op het werk in verband met overgangsklachten’

De meest voorkomende overgangsklachten

De overgang is een periode in het leven van de vrouw waarin diverse lichamelijke ongemakken voorkomen. De meest voorkomende overgangsklachten waar u last van kunt hebben zijn:

Opvliegers

Opvliegers zijn kortdurende momenten waarin u het gevoel van hitte ervaart. Ongeveer 75% van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers. Opvliegers komen altijd plotseling en zijn erg hinderlijk. Er zijn enkele dingen die u kunt ondernemen om deze vervelende hitteaanvallen te doen verminderen. Bij sommige vrouwen verminderen de klachten door minder koffie en alcohol te drinken. Bij andere vrouwen helpt meer sporten.

Moeheid en lusteloosheid

Nergens zin in hebben en heel veel behoefte hebben om te slapen. Dit kan komen door een verstoord slaapritme door nachtelijke opvliegers.

Sombere gevoelens

Door lichamelijke en geestelijke veranderingen raakt de balans in uw lichaam verstoord. Dit heeft invloed op uw emoties, waardoor sombere en depressieve gevoelens kunnen ontstaan. Door voldoende te rusten, te bewegen en buiten te zijn, kan het gevoel van somberheid afnemen.

Behoefte aan intimiteit

Sommige vrouwen krijgen minder zin in seks en voor anderen is seks pijnlijk. Praat hierover met uw partner of vriendinnen. Omdat er soms behoefte is aan een andere vorm van intimiteit, is dit een uitdaging om met uw partner of zelf vorm te geven.

Klachten bij het plassen

Naarmate u ouder wordt, zullen de bekkenbodemspieren en de steunweefsels verslappen. Hierdoor kan de blaas iets verzakken. Bovendien kan er door het dunner worden van de slijmvliezen van de urinewegen eerder een blaasontsteking ontstaan. Een combinatie van deze klachten heeft als gevolg dat u moeite krijgt met het ophouden van plas of dat er urine wordt verloren bij bijvoorbeeld niezen, hoesten of actief bewegen.

Maak een afspraak

Voor het maken van een afspraak belt u 020 305 5800.

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur. Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing van uw huisarts of een andere specialist nodig.

Aanwezigheid van onze gynaecologen:

Dr. C. van der Wijden
Maandag: 13:00 – 20:00 uur
Dinsdag: 13:00 – 16:30 uur
Woensdag: 8:30 – 16:30 uur

 • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ