Home | Poliklinieken | Interne geneeskunde | Schildklierziekten

Schildklierziekten

Dankzij de nieuw opgezette Schildklierstraat bij Medisch Centrum Jan van Goyen wordt het behandeltraject bij patiënten met schildklierklachten fors ingekort. Door deze tijdwinst kan eventuele bezorgdheid bij patiënten sneller worden weggenomen.

Ongeveer 3 tot 8% van de Europeanen heeft één of meerdere voelbare knobbels in de schildklier. In deze ‘palpabele nodus’ wordt zelden schildklierkanker gevonden (slechts in 1% van de gevallen).

WAT DOET DE SCHILDKLIER?

De schildklier is verantwoordelijk voor het aanmaken van het schildklierhormoon, en in principe kun je niet leven zonder schildklierhormoon. Hierdoor zal je stofwisseling zo traag verlopen, dat je hart steeds minder goed werkt en vocht zich zal ophopen, met een comateuze toestand als ergste scenario. Gelukkig is dit hormoon ook in tabletvorm verkrijgbaar. Als je schildklier niet goed functioneert of verwijderd is, ben je dus afhankelijk van tabletten.

HOE MERK JE ALS PATIËNT DAT ER IETS MIS IS MET JE SCHILDKLIER?

Normaal gesproken heb je niet door dat je een schildklier hebt, behalve als deze vergroot is – dat kan een van de merkbare afwijkingen zijn. Het is mogelijk dat je een knobbel in je hals hebt, of dat je het gevoel hebt dat er iets in je keel zit. Hierdoor krijg je problemen met slikken en ervaren sommige patiënten dat hun eten niet zakt. Doordat je schildklier vlakbij je stembandzenuw zit, worden sommige patiënten hees door een zwelling van de schildklier. Je hoeft deze klachten overigens niet allemaal tegelijkertijd te ervaren; bij sommige mensen is de zwelling alleen zichtbaar, terwijl ze zelf mogelijk niets voelen van hun opgezette schildklier.

HOE VALT DIT TE ONDERSCHEIDEN VAN NORMALE KEELPIJN?

Klachten veroorzaakt door een vergrote schildklier zijn meestal niet pijnlijk. Keelpijn ontstaat uit een ontsteking, dus doet vaak wel degelijk zeer. Daarnaast zit de schildklier niet op dezelfde plek: deze zit als een strikje om de luchtpijp heen, en niet ín de keel.

WANNEER WORDT EEN INTERNIST BETROKKEN BIJ HET BEHANDELPROCES?

Als de patiënt een zwelling van de schildklier heeft bemerkt, wordt hij door de huisarts doorverwezen naar een internist. Deze vraag eerst de klachten uit om te achterhalen wat de patiënt precies ervaart, of schildklierziekten vaker voorkomen in de familie en of de patiënt eerder schildklierproblemen heeft gehad. Na een lichamelijk onderzoek verwezen internisten de patiënt voorheen door naar de radioloog om een echo te laten maken. Door de komst van de Schildklierstraat gebeurt dit echter al tijdens het eerste consult.

WAT IS ER PRECIES VERANDERD DOOR DE KOMST VAN DE SCHILDKLIERSTRAAT?

Er is meer communicatie tussen de huisarts en specialisten, waardoor dubbele check-ups verleden tijd zijn. Eerder werd de patiënt door de huisarts naar de internist verwezen, waarna de patiënt van de internist naar de radioloog ging, weer terug naar de internist en vervolgens wéér naar de radioloog. Zo werd er vaak op aparte eilandjes gewerkt. Omdat Jan van Goyen een kleinschalige kliniek is, hebben  we met de huisartsen kunnen afspreken dat patiënten bij wie door de radioloog een schildkliernodus wordt gezien, direct een punctie kan plaatsvinden, als dit geïndiceerd is. Door de kleinschaligheid van MC Jan van Goyen, vindt gemakkelijk overleg plaats tussen radioloog en internist en worden eventuele vragen omtrent de punctie direct onderling besproken. Dat geeft een enorme tijdswinst.

IS DAT VOOR DE PATIËNT NIET SCHRIKKEN, DAT ER TIJDENS ZO’N EERSTE CONSULT DIRECT IN DE HALS GEPRIKT WORDT?

Veel patiënten weten dit al voordat het consult bij de radioloog plaatsvindt, aangezien we patiëntenfolders over dit onderwerp hebben verspreid bij huisartsen. In iedere voelbare knobbel in de hals moet in principe geprikt worden om uitsluitsel te bieden, dit zijn de landelijke afspraken. Zo’n prik in de hals is geen fijn gevoel, maar door bij het eerste consult een punctie te doen wordt de bezorgdheid wel sneller weggenomen.

WAT HEEFT DE PATIËNT AAN DEZE VERSNELDE BEHANDELROUTE?

Voor de overleving is het niet per se winstgevend om dit proces te versnellen, maar de Schildklierstraat verbetert wel de kwaliteit van de zorg. Die maken we hiermee efficiënter, door onnodig extra consulten te voorkomen en  de bezorgdheid van de patiënt zo snel mogelijk weg te nemen.

EN WAT ALS DE ZWELLING TÓCH KWAADAARDIG BLIJKT TE ZIJN?

Dan bespreken we direct met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) wat het vervolgtraject zal zijn. Schildklierkanker is gelukkig goed te behandelen. Bij een kwaadaardige zwelling volgt een operatie van de schildklier. Hierbij wordt de schildklier gedeeltelijk maar meestal in zijn geheel verwijderd.

GRIJPEN WIJ OOK IN ALS DE ZWELLING GOEDAARDIG IS?

In principe laten we het zitten, behalve als de patiënt er klachten van blijft ondervinden, zoals problemen met slikken of heesheid. Dan kan de patiënt capsules krijgen met radioactief jodium, waardoor de schildklier met dertig procent slinkt. Als de schildklier echt te groot is en we onvoldoende verbetering verwachten van de behandeling met radioactief jodium, kunnen we er alsnog voor kiezen om de schildklier of een deel ervan operatief te verwijderen. Dit komt gelukkig niet vaak voor.

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen voor een afspraak of mailen naar de poli interne geneeskunde.

U heeft wel een verwijzing van uw huisarts nodig. 

U kunt ook op maandagavond van 17.30 tot 19.30 uur terecht op de poli interne geneeskunde.

Buiten kantooruren (alleen voor spoed) wordt de telefoon doorgeschakeld naar de diensttelefoon van de dienstdoende internist.

Locatie Emmastraat
T: 020 – 3055 895
E: secretariaat-interne@jvg.nl

KEURMERK