Orthopedie

Orthopedie_Eefke-Warmerdam

Bij orthopedie houden wij ons bezig met aandoeningen en letsels van het steun- en bewegingsapparaat. Problemen met botten, gewrichten, spieren, pezen, banden en kapsels worden opgespoord en behandeld.

Onze specialisten

Wij streven ernaar om uw afspraken altijd bij dezelfde orthopeed te laten zijn. U kunt er zo nodig naar vragen. Ook bij een eventuele operatie voert uw eigen orthopeed de operatie uit en doet tevens de nazorg. Aangezien wij geen opleidingsziekenhuis zijn, ziet u geen coassistent of arts/specialist in opleiding.

Wanneer gaat u naar de poli orthopedie?

Wij richten ons met name op aandoeningen van de schouder, de elleboog, de knie en de voet en enkel. U kunt terecht voor zowel een poliklinische behandeling voor de diagnostiek, zoals een rontgenfoto en een echo of voor een operatie. Veel van de ingrepen vinden plaats in dagbehandeling maar een overnachting is wel mogelijk.

 • letsel van het kraakbeen
 • osteochondraal defect
 • slijtage (artrose)
 • beschadiging meniscus
 • beschadiging voorste kruisband
 • correctie van de stand van de tenen en de grote teen
 • stijve grote teen
 • kijkoperatie van de enkel, zowel aan de voor als achterzijde van de enkel
 • kijkoperatie van de pezen
 • klachten rondom de hiel
 • frozen shoulder
 • instabiele schouder
 • schouder uit de kom
 • slijtage (artrose) van de schouder
 • breuk van het sleutelbeen
 • breuk van schouder / bovenarm
 • Losraken van het bicepsanker

Behandeling

We hebben gecombineerde spreekuren met fysiotherapeuten om zo snel tot een adequaat behandelplan te komen. Er worden, indien nodig, eerst röntgenfoto’s gemaakt. Daarna heeft u een intake bij de fysiotherapeut en wordt u onderzocht. De fysiotherapeut bespreekt zijn bevindingen met de orthopeed en vervolgens vertellen zij samen welke behandelmogelijkheden er zijn voor u.

Kniepoli

Knieklachten komen vaak voor. Bij jonge mensen komt het voornamelijk door sporten en is vaak demeniscus en/of devoorste kruisband beschadigd. Ook bij oudere mensen kan een meniscusscheur voorkomen en soms ook tot hinderlijke klachten leiden. Vaak is de knie dik, pijnlijk en soms ontstaat er ook een onzeker gevoel bij het lopen.

Andere veelvoorkomende aandoeningen van de knie zijn:

 • letsel van het kraakbeen
 • osteochondraal defect
 • slijtage (artrose)

De knieschijf is belangrijk voor het strekken van de knie. Pijnklachten aan de knieschijf geven dan ook vaak hinder bij traplopen en fietsen tegen de wind in. Daarnaast kan de knieschijf ‘uit de kom schieten’.

Behandelplan

Op onze kniepoli worden mensen met knieklachten snel en adequaat geholpen. Een fysiotherapeut en een van onze orthopeden helpen patiënten volgens moderne behandelmethoden. Als u op de kniepoli komt, worden indien nodig eerst röntgenfoto’s gemaakt. U krijgt eerst een intake met de fysiotherapeut en wordt onderzocht. De fysiotherapeut bespreekt zijn bevindingen met de orthopeed en vervolgens vertellen de fysiotherapeut en orthopeed u samen welke behandelmogelijkheden er zijn.Als er een MRI gemaakt moet worden of een kijkoperatie of reconstructie van de voorste kruisbanden nodig is, kan hiervoor op korte termijn een afspraak worden gepland. Is fysiotherapie de beste behandelmethode? Dan kunt u ervoor kiezen u te laten behandelen in de praktijk van onze samenwerkende fysiotherapeuten.

Voet-en enkelpoli

Veel afwijkingen van de voet zijn goed zichtbaar, bijvoorbeeld de scheve grote teen met de dikke knobbel: hallux valgus. Alleen wat daarvan niet zo goed zichtbaar is, is dat veel mensen niet alleen last van de knobbel hebben maar ook van de overbelasting van de voorvoet.

Alle gewrichten, banden en pezen in de voet en enkel spelen een belangrijke rol bij het lopen. Een beschadiging van een pees aan de binnenkant van de enkel kan klachten geven aan de voorvoet doordat het looppatroon en de afwikkeling van de voet is veranderd.

Veel uitgevoerde operaties in ons centrum zijn:

 • correctie van de stand van de tenen en de grote teen
 • behandeling van de stijve grote teen
 • kijkoperatie van de enkel, zowel aan de voor als achterzijde van de enkel
 • kijkoperatie van de pezen
 • behandeling van klachten rondom de hiel

Behandelplan

Op onze voet- en enkelpoli worden mensen met voet- of enkelklachten snel en adequaat geholpen. U wordt gezien door de orthopeed. Bel gerust voor meer informatie.

Schouderpoli

Schouderklachten komen vaak voor en zijn heel vaak niet goed zichtbaar voor de mensen om u heen, maar hebben wel een grote impact op uw dagelijks leven. Een pijnlijke schouder zorgt er voor dat de nachtrust wordt verstoord maar ook gewone handelingen die normaal zo vanzelfsprekend zijn, kunnen erg lastig worden.

Bij jonge mensen zijn het vaak sportgerelateerde problemen, het gaat dan meestal om een vorm van instabiliteit. Er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van een labrumscheur. Op middelbare leeftijd kunnen problemen ontstaan met de pezen. De pezen van rotatorcuff kunnen geïrriteerd zijn. Door een val of acuut moment kan sprake zijn van een rotatorcuff ruptuur die pijnklachten geeft en een verlies van spierkracht. Soms gaat dit gepaard met klachten van de lange bicepspees. Bij oudere mensen kan er sprake zijn van degeneratie van het gewricht. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. De verzamelnaam hiervoor is arthrose. Als de schouder erg pijnlijk is en opvallend stijf kan er sprake zijn van een frozen shoulder, ofwel capsulitis adhesiva.

Andere veelvoorkomende schouderaandoeningen zijn:

 • Luxatie van het AC gewricht (acromio-claviculaire gewricht)
 • Luxatie van het SC gewricht (sternoclaviculaire gewricht)
 • Slijtage (artrose) van het AC gewricht
 • Slijtage (artrose) van het SC gewricht
 • Doorgemaakte breuk van het sleutelbeen (clavicula fractuur)
 • Doorgemaakte breuk van de schouder / bovenarm (humerusfractuur)
 • Losraken van het bicepsanker (SLAP laesie)

Op de poli orthopedie

De samenwerking tussen een orthopedisch chirurg, radioloog en een fysiotherapeut in de diagnostiek bij schouderklachten, zorgt voor een compleet beeld van het probleem. Mensen met schouderpijn willen graag weten wat er mis is in hun schouder. Na het onderzoek van de specialist kan gekozen worden voor het maken van een röntgenopname en/ of een echo. Een fysiotherapeut beoordeelt het bewegend functioneren van alle spieren en gewrichten die bij de schouder horen die de klachten kunnen verklaren. Het gezamenlijke oordeel van de specialist en de fysiotherapeut zorgen voor een behandelplan.

Indien blijkt dat er in de structuren weinig of niets afwijkends gevonden wordt, kan het zijn dat u (weer) wordt verwezen naar een fysiotherapeut. Dit kan uw eigen fysiotherapeut zijn of u krijgt een verwijzing binnen het SchouderNetwerk regio Amsterdam (SNA). Dit is een netwerk van fysiotherapeuten in en rondom Amsterdam die zich specialiseren in schouderrevalidatie. De fysiotherapeut op de schouderpoli heeft directe communicatie met hen en zal een behandeladvies voorleggen.

Het kan ook zijn dat er extra onderzoek nodig is in de vorm van een MRI of verwijzing naar een andere specialist. Op de schouderpoli van Jan van Goyen zitten ervaren specialisten en fysiotherapeuten die al 10 jaar bezig zijn met de specialisatie van schouderklachten. In principe zijn alle mensen met schouderklachten welkom.
Mocht u een second opinion willen dan is het raadzaam om alle gegevens uit voorgaande ziekenhuizen voorafgaand aan uw bezoek op te sturen, zodat uw bezoek goed kan worden voorbereid.
Heeft u klachten van een schouder die deels of geheel uit de kom gaat, dan helpen we u graag.

MRI of operatie

Als er een MRI gemaakt moet worden of een operatie moet plaatsvinden, kan dit vaak op korte termijn. Is fysiotherapie de beste behandelmethode? Dan kunt u ervoor kiezen zich te laten behandelen in een praktijk naar eigen keuze.

Elleboogpoli

De elleboogpoli is er voor mensen met elleboogklachten van allerlei aard. Dit zijn veelvoorkomende klachten met grote impact op het leven van patiënten. De meeste patiënten kunnen op een niet-operatieve wijze behandeld worden. Om iedere patiënt de beste behandeling te geven, werken we bij Medisch Centrum Jan van Goyen met een interdisciplinair team. In dit team richten de gespecialiseerde physician assistant en de gespecialiseerde fysiotherapeut zich vooral op de niet-operatieve behandeling en de orthopedisch chirurg vooral op de operatieve behandelingen.

Behandeling

De beste behandeling begint met de beste start en dus de correcte diagnose. Ons interdisciplinaire team is zeer ervaren in de evaluatie van elleboogaandoeningen. Het kan zijn dat, mits dit organisatorisch haalbaar is, een ander lid van het team wordt gevraagd voor verdere afstemming van behandeling. Wanneer u door de physician assistant wordt gezien en een operatie de beste behandeling blijkt te zijn, wordt de chirurg erbij betrokken.

Goede elleboogzorg vraagt om een goede diagnose en een concreet evaluatief behandeltraject waarin samen met u de behandeldoelen en behandelafspraken worden vastgesteld. We hebben een uitgebreid netwerk van professionals die zich met elleboogklachten bezighouden.

 

Lairessestraat

Bezoekadres

Jan van Goyenkade 1
1075 HN Amsterdam

Bel ons voor een afspraak 020 – 305 58 11

Of vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met jouw op.

Op deze pagina: