Home | Poliklinieken | Orthopedie | Voetklachten

Voetklachten

voetklachten-orthopedieAfwijkingen aan uw voet kunnen zeer pijnlijk zijn tijdens uw dagelijkse activiteiten. U ervaart pijnklachten aan uw voet en enkel en dat bemoeilijkt het lopen. Een simpele wandeling kan hierdoor al een vervelende ervaring worden.

Bij Medisch Centrum Jan van Goyen helpen wij u graag van uw voetklachten af. Onze ervaren orthopeden hebben de kennis in huis om tot de correcte diagnose te komen en een persoonlijk plan op te stellen voor de behandeling van uw voetklachten.

DE BEHANDELING VAN VOETKLACHTEN

Onze orthopedische specialisten hebben door de jaren heen vele soorten voetklachten onder ogen gekregen. Op onze voetpoli weet u zeker dat uw voetklachten de aandacht en de zorg krijgen die u verdient. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen hebben wij veel ervaring met de behandeling van diverse soorten voetklachten. Onderstaand vindt u een overzicht met de meest uitgevoerde operaties.

Correctie van de stand van de tenen

De stand van de tenen is zeer bepalend voor het functioneren van de voet. Indien de stand van de tenen niet optimaal is, dan kan dat zeer pijnlijke gevolgen hebben. In het geval van kromme tenen staat één teen of staan meerdere tenen in een gebogen of kromme stand. Dit maakt het pijnlijk om schoenen te dragen en uw voeten te gebruiken. Vaak bevindt zich boven de tenen een eeltplek die voor extra beknelling in de schoenen zorgt. Kromme tenen, ook wel hamertenen genoemd, worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine of te smalle schoenen. Ook diabetes of een doorgezakte voet kan kromme tenen veroorzaken.

Uw hamerteen kan eenvoudig worden behandeld. De teen wordt weer recht gezet door het gewricht tussen het eerste en het middelste kootje te verwijderen. Hiertoe maken we eerst een sneetje bovenop het gewricht, waarmee tegelijkertijd de eeltplek wordt aangepakt. Met behulp van een ijzeren pin zetten we de teen vervolgens weer in de correcte stand. Na verloop van tijd wordt deze pin weer verwijderd.

Stijve grote teen

Een grote teen die u niet meer optimaal kunt bewegen heeft een grote impact op het functioneren van uw voet. De voornaamste oorzaak van een stijve grote teen is artrose aan het gewricht van de grote teen met het middenvoetsbeentje. Artrose is overmatige slijtage van het kraakbeen. Hierdoor komt er steeds meer wrijving tussen de botten. Juist deze wrijving veroorzaakt de pijn. Behalve artrose kan een stijve grote teen ook ontstaan door een breuk, jicht en intensief sporten.

De manier van behandelen hangt af van de ernst van de artrose. Bij een mild geval van artrose volstaan we met het schoonmaken van het gewricht. De pijnlijke botaangroei rond het gewricht wordt verwijderd. Hierdoor nemen de klachten af en kunt u het gewricht weer bewegen. Mocht de artrose ernstiger zijn, dan nemen we het pijnlijke gewricht weg en zetten we het vast met twee schroeven. Hierdoor verdwijnt de pijn. Bij het vastzetten van het gewricht houden we uiteraard rekening met het afwikkelen van de voet.

Kijkoperatie van de enkel

Klachten aan de enkel kunnen vele oorzaken hebben. Om te zien waarom u last heeft van een enkel, is een kijkoperatie soms noodzakelijk. Tijdens een kijkoperatie kijkt de orthopedisch chirurg in het gewricht met een arthroscoop. Dit is een kleine buis gemaakt van glasfiber die aangesloten is op een videocamera. Hierdoor kan onze chirurg goed kijken naar de diverse onderdelen van uw enkel.

Om de arthroscoop toegang te geven tot uw enkel worden er twee kleine gaatjes gemaakt. Bij klachten aan de voorzijde van de enkel worden de gaatjes aan de voorkant gemaakt en ligt u tijdens de kijkoperatie op uw rug. In het geval van klachten aan de achterzijde, zitten de gaatjes aan de achterkant en ligt u tijdens de kijkoperatie op uw buik.

Zodra de afwijking is vastgesteld, kan de orthopedisch chirurg deze gelijktijdig behandelen. Dit kan gaan om losse fragmenten, pijnlijke botaangroei, littekenweefsel of beschadigd kraakbeen. Na afloop van de kijkoperatie worden de gaatjes gehecht of met een hechtstripje afgesloten. Dit wordt gevolgd door het plaatsen van een drukverband om zwellingen tegen te gaan.

Behandeling van klachten rondom de hiel

Wanneer u klachten rondom de hiel ervaart, dan heeft dit meestal te betekenen dat u last heeft van een hielspoor. Een hielspoor is een ontsteking van het bindweefsel op het hielbeen. Als bijeffect ontstaat er dan een kalkafzetting aan de hiel. Dit kan zorgen voor pijnklachten tijdens het wandelen.

Voor de behandeling van hielklachten zijn er verschillende mogelijkheden, waarbij het afhangt van uw situatie welke het meest geschikt is. Veel van de klachten kunnen worden weggenomen door het dragen van steunzolen, die meer comfort geven aan uw voeten. Fysiotherapeuten gebruiken steeds vaker shockwave therapie, waarbij er door geluidsgolven een genezingsreactie in het ontstoken bindweefsel in gang wordt gezet. Mochten de overige behandelingen niet helpen, dan kunt u ook nog geopereerd worden.

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen voor een afspraak.

U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Komt u voor het eerst op de polikliniek Orthopedie? Zorg dan dat u 15 minuten voor uw afspraak aanwezig bent voor het maken van een röntgenfoto.

Locatie Jan van Goyenkade
T: 020 – 3055817

KEURMERK

Coronavirus: belangrijke informatie!

Gezien de ontwikkelingen in de zorg en het oplopen van wachttijden voor patiënten zal Medisch Centrum Jan van Goyen vanaf 13 mei de poliklinische zorg deels weer opstarten. Dit is een richtdatum, per dag beoordelen wij of en hoe wij onze zorg kunnen continueren. Let op: door het coronavirus zijn er achterstanden opgelopen en zijn de wachttijden nu niet accuraat aan te geven. Afspraken worden gepland op prioriteit, het kan dus iets langer duren voordat u ingepland kan worden. Wij vragen hiervoor om uw begrip.

Uw bezoek aan Medisch Centrum Jan van Goyen

De gezondheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Medisch Centrum Jan van Goyen voorop. Daarom volgen we het advies van RIVM over COVID-19 en passen we onze werkwijze hierop aan.

Neem contact met ons op voor het maken van een nieuwe afspraak indien u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt:

  1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
  2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn, neusverkouden, diarree en/of algehele malaise gehad?
  3. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, vriend/vriendin) die op dit moment in thuisisolatie zit met bewezen corona of verdenking op corona?

Welke maatregelen zijn er genomen?

  • Waar mogelijk worden afspraken nog zoveel mogelijk telefonisch/digitaal gehouden.
  • We proberen afspraken zo te plannen dat de 1,5 m afstand geborgd kan worden. We vragen u hier zelf ook op te letten.
  • Wij verzoeken u om alleen naar uw afspraak te komen. Als het toch noodzakelijk is dan vragen wij u om slechts één begeleider mee te nemen en geen kinderen. Wij verzoeken uw begeleider vriendelijk om tijdens uw afspraak niet in de wachtkamer plaats te nemen, maar bijvoorbeeld buiten of in de auto.
  • Om het aantal patiënten dat in onze panden aanwezig is te kunnen beheersen, vragen wij u om kort van tevoren te komen, maar wel op tijd. Indien u te laat komt kan de afspraak helaas niet doorgaan.
  • U dient uw handen voor én na een bezoek aan Jan van Goyen te desinfecteren. Hiervoor staan bij alle in- en uitgangen desinfectiemateriaal.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze medewerkers via 020 3055 800.

For English click here