Pijnbestrijding

medisch centrum jan van goyen
Chronische pijn kan uw leven ernstig beïnvloeden. Op de afdeling Pijnbestrijding van Medisch Centrum Jan van Goyen doen wij ons best om uw pijn te bestrijden of beheersbaar te maken. Onze specialisten zijn anesthesiologen die zich volledig op het vak pijnbestrijding hebben toegelegd. Bij ons wordt u snel en deskundig geholpen in een prettige en huiselijke omgeving. Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen naar de polikliniek Pijnbestrijding.

Wat is chronische pijn?

Pijn treedt op als reactie op weefselschade en heeft dan een waarschuwingsfunctie. Soms blijft pijn langer bestaan en wordt deze chronisch. Onder chronische pijn verstaan wij pijn die langer dan 3 tot 6 maanden duurt. De pijn heeft dan zijn waarschuwingsfunctie verloren. Behandeling van pijn is gericht op het bestrijden van de pijn als symptoom. Er zal verder geen onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van de pijnklachten, indien dit wel mogelijk blijkt verwijzen wij u door naar de neuroloog of orthopeed. Als de pijnspecialist het wel nodig vindt om verder onderzoek te doen naar de oorzaak wordt u naar de juiste specialist verwezen.

Wanneer gaat u naar de pijnpoli?

U kunt op de pijnpoli terecht als u last heeft van:

 • Hoofdpijnen: cervicale hoofdpijn (uitstralend vanuit de halswervelkolom), posttraumatische pijnen (hoofd/nekpijn na een ongeval)
 • Clusterhoofdpijn of migraine 
 • Aangezichtspijn
 • Nekpijn met of zonder uitstraling naar een arm
 • Pijnen vanuit de borst of ribben
 • Rugklachten met of zonder uitstraling naar een been, lumbago, blijvende pijnklachten na rugoperaties (failed back surgery syndrome FBSS)
 • Aanhoudende pijnklachten na gordelroos (postherpetische pijn). 

Hoe ziet een afspraak bij de pijnspecialist eruit?

Wanneer u door uw huisarts of specialist doorverwezen bent naar de polikliniek Pijnbestrijding wordt u door ons gebeld voor het maken van een afspraak en krijgt u een vragenlijst opgestuurd. U krijgt eerst een intake bij de arts. Tijdens de intake wordt uw pijn verder besproken en kijkt de arts samen met u naar de behandelopties en vervolgens wordt er een behandelafspraak gepland. Op de dag van behandeling neemt u een begeleider mee.

Na de behandeling

Na de behandeling blijft u nog minimaal 30 minuten op de afdeling onder toezicht van een verpleegkundige. U krijgt van de verpleegkundige nazorgadviezen mee. U kunt na de behandeling niet zelfstandig participeren aan het verkeer. Na 7 à 8 weken is er een (telefonische) controleafspraak.

Welke behandelopties zijn er?

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk om uw pijn te bestrijden. Niet iedere behandeling is voor elke patiënt geschikt. Welke behandeling uw arts voorstelt hangt af van uw situatie. Over het algemeen zijn er drie soorten behandelingen.

 • Behandeling door de pijnspecialist
  Na de intake zal met u de behandeling afgesproken worden. De pijnspecialist legt uit wat de behandeling inhoud, wat de bijwerkingen en complicaties zijn. Behandeling vind plaats onder strikte kwaliteitseisen.
 • Medicamenteuze behandeling
  In enkele gevallen blijkt tijdens de intake dat behandeling door de pijnspecialist niet mogelijk of gewenst is, dan kan er gekozen worden voor medicamenteuze behandeling.
 • TENS behandeling
  TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij deze behandeling wordt met behulp van pulserende elektrische stroompjes de pijn verminderd. Dit gaat via een klein draagbaar apparaat. Dit is verbonden met elektroden die op de huid geplakt worden. De TENS-behandeling kan ervoor zorgen dat:
  – De pijnzenuwen gaan minder goed werken.
  – De zenuwbanen die zorgen dat de pijn minder gevoeld wordt, gaan juist beter werken.
  – Het lichaam gaat meer endorfine maken. Dit is een stof met pijnstillende werking.
  TENS is een vorm van pijnbestrijding. Het kan de oorzaak van de pijn niet wegnemen, maar wel verminderen. De mate van pijnverlichting tijdens en na het gebruiken van TENS, is per persoon verschillend. 

Onze specialisten

72631

Bezoekadres

Jan van Goyenkade 1
1075 HN Amsterdam

Bel ons voor een afspraak T: 020 – 305 58 09

Of vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met jouw op.

Op deze pagina: