Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Radiologie

Radiologie polikliniek bij Medisch Centrum Jan van Goyen

Radiologie bij Medisch Centrum Jan van Goyen

Uw (huis)arts vraagt een radiologisch onderzoek meestal aan om een goede diagnose te kunnen stellen. Omdat het verslag van de radioloog vaak één van de factoren is op basis waarvan uw (huis)arts tot een diagnose komt, zal de uitslag van het radiologisch onderzoek altijd met u besproken worden door uw (huis)arts en niet door de radioloog.

Röntgenonderzoek

Bij een röntgenonderzoek worden röntgenstralen door een deel van het lichaam van de patiënt gestuurd. Er worden digitale foto’s gemaakt die op speciale beeldschermen worden bekeken.

De laborant geeft u aanwijzingen over wat u moet doen tijdens het onderzoek. De digitale beelden van het onderzoek worden opgeslagen en doorgestuurd naar de radioloog ter beoordeling. De radioloog beoordeelt de röntgenfoto’s met het doel een beeld te krijgen van eventueel aanwezige afwijkingen van hart en longen, buikorganen of skelet.

U hoeft zich op dit onderzoek niet speciaal voor te bereiden.

Uitslag

Binnen 2 werkdagen na het onderzoek bekijkt de radioloog de beelden en maakt er een verslag van. Dit verslag wordt doorgestuurd naar de aanvrager (in veel gevallen uw huisarts) met wie u zelf een afspraak maakt om de uitslag te bespreken.

Echo

Bij een echografisch onderzoek worden onschadelijke hoogfrequente geluidsgolven door het lichaam van de patiënt gezonden. Het lichaam weerkaatst een deel van het uitgezonden geluid en hiervan wordt een beeld berekend. Op deze manier kunnen veel organen maar ook het bewegingsapparaat in beeld worden gebracht. De radioloog beoordeelt de beelden van het onderzochte deel van het lichaam met het doel een goede indruk te krijgen van hoe de afgebeelde organen en structuren eruit zien en om mogelijk aanwezige afwijkingen op te sporen.

Uitslag
De radioloog bekijkt de beelden op dezelfde dag als het onderzoek en maakt er een verslag van. Dit verslag wordt doorgestuurd naar de aanvrager (in veel gevallen uw huisarts) met wie u zelf een afspraak maakt om de uitslag te bespreken.

Voorbereiding echo van de buik (inclusief lever, galblaas, nieren en alvleesklier)

Storende darmgassen of het samentrekken van de galblaas verhinderen een nauwkeurige beeldvorming. Dat moet voorkomen worden. De dag voor het onderzoek mag u geen prei, ui, kool, bonen, kauwgum, koffie en koolzuurhoudende dranken nuttigen. Dit veroorzaakt gasvorming in uw darmen en door lucht en gas wordt het echobeeld slecht te beoordelen

De dag van het onderzoek

  • Heeft u een afspraak in de morgen (voor 12.00 uur) dan kunt u een licht ontbijt nemen, bijvoorbeeld een kopje thee (eventueel met suiker) en 1 of 2 beschuitjes / crackers of witte boterhammen met jam, zonder boter. U kunt wel onbeperkt water drinken. Dit kan kraanwater zijn en water zonder koolzuur uit een fles (beslist geen koffie of koolzuurhoudende dranken).
  • Heeft u een afspraak in de middag (na 12.30 uur) dan kunt u gewoon ontbijten (zonder koffie) en voor 12.00 uur een lichte lunch gebruiken, bijvoorbeeld een kopje thee (eventueel met suiker) en 1 of 2 beschuitjes /crackers of witte boterhammen met jam, zonder boter. U kunt wel onbeperkt water drinken. Dit kan kraanwater zijn en water zonder koolzuur uit een fles. (beslist geen koffie of koolzuurhoudende dranken).
  • Voor het onderzoek van de nieren is een gevulde blaas nodig, daarom verzoeken wij u vanaf 1 uur voor het onderzoek niet meer te plassen.

Onze specialisten

Lairessestraat

Bezoekadres

Jan van Goyenkade 1
1075 HN Amsterdam

Bel ons voor een afspraak 020 - 305 58 00

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen voor een afspraak.
Inlopen voor de x röntgen kan van 8.30 tot 12.00 en van 12.45 tot 15:45 uur. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Let op: In verband met onderhoudswerkzaamheden is onze afdeling radiologie vrijdag 31 mei gesloten. Het is dan niet mogelijk om echo’s en röntgenfoto’s te laten maken.

Op deze pagina:

Zoek & Vind