Home | Quizvraag II

Quizvraag II

Casus:

Een 46 jarige man zonder klachten wordt verwezen vanwege een verhoogd ferritine. Hij gebruikt geen medicatie, geen voedingssupplementen en hij drinkt in het weekend gemiddeld 4 eenheden alcohol, door de week niets. Familieanamnese vermeldt vader met type 2 diabetes en moeder met hypertensie. Bij lichamelijk onderzoek wordt een vitale man gezien, lengte 178 cm, gewicht 89 kg, BMI 28.1 kg/m2. Over hart, longen en abdomen worden geen afwijkingen gezien.

Onderstaand het bloedonderzoek (nuchter):

  Ref bereik 16-8-2017 9:10
Alk .fosfatase Laatste referentiebereik: – 115 IU/l 79
LDH (IFCC) Laatste referentiebereik: – 248 IU/l 120
ASAT Laatste referentiebereik: – 35 IU/l 26
ALAT Laatste referentiebereik: – 45 IU/l 43
gamma-GT Laatste referentiebereik: – 55 IU/l 58 (H)
Glucose Laatste referentiebereik: 4,0 – 7,8 mmol/l 6,2
IJzer Laatste referentiebereik: 14 – 28 umol/l 23
Transferrine Laatste referentiebereik: 23,0 – 41,0 umol/l 25,4
IJzer saturatie Laatste referentiebereik: 20 – 55 % 43
Ferritine Laatste referentiebereik: 30 – 400 ug/l 558 (H)
TSH Laatste referentiebereik: 0,3 – 4,6 mIU/l 1,1
vrij T4 Laatste referentiebereik: 10 – 23 pmol/l 16,0

Vraag 1: Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van de hyperferritinemie?

  1. Alcohol
  2. Steatosis hepatis
  3. Hemochromatose
  4. Infectie

Vraag 2: Wat zou uw vervolgonderzoek zijn?

………………………………………………………………………………………………………………………

Stuur uw reactie voor 10 mei naar huisartsen@jvg.nl. In de huisartsennieuwsbrief van juni maken wij de winnaar bekend.
Tevens leest u hierin het juiste antwoord op de vraag.

KEURMERK