Home | Stoppen met roken

Stoppen met roken

Roken en een hiv-infectie vormen een slechte combinatie. Een recente studie heeft aangetoond dat roken juist bij hiv-seropositieve mensen de levensverwachting extra verkort1. Het goede nieuws is dat stoppen voor je 40ste je levensverwachting kan verlengen met 6.7 jaar. Als je voor je 60ste stopt kan dat je leven ook nog met 4.6 jaar verlengen.

In ons hiv-behandelcentrum proberen wij daarom rokers te motiveren om te stoppen. Wil jij extra ondersteuning bij het stoppen, maak dan via 020-6622494 een afspraak met Marc van Wijk.

Stoppen, hoe pak je dat nou aan?
Stichting Stivoro geeft de volgende stoptips:

1. Kies een stopdatum
Heb je besloten om te stoppen? Kies dan een stopdatum tussen nu en 4 weken! Het kan handig zijn om hierbij rekening te houden met momenten waarop je mogelijk veel stress hebt of gewend bent veel te roken. Je kunt er voor kiezen om je stopdatum na een mogelijk moeilijk moment te plannen. Bijvoorbeeld na een feestje.

2. Hulp bij stoppen
Als je gaat stoppen, kun je kiezen om dat helemaal op eigen kracht te doen of om extra hulp te krijgen. Al wil het merendeel van de rokers liever gestopt zijn, slechtst 3-5% slaagt er in om dat op eigen kracht te doen. Met hulp verdubbel of verdrievoudig je je kans om succesvol te stoppen.

3. Krijg advies
Heb je geen idee of stoppen voor jou lastig is? Neem contact met ons op en krijg advies.

4. Kiezen van begeleiding
Ga je stoppen met hulp? Kies dan eerst welke vorm van begeleiding.
Een coach helpt je met het voorbereiden van het stoppen en met het volhouden van het niet roken. Dat kan telefonisch, in een persoonlijk contact of in groepsverband. Meer info hierover kun je hier vinden. Wil je een coach bij jou in de buurt, kijk dan hier voor adressen.

5. Andere hulpmiddelen
Er zijn ook nicotine vervangende middelen en medicijnen die het gemakkelijker maken om te stoppen. Wil je meer weten over nicotine vervangende middelen en medicijnen, kijk dan hier.

6. Afspraak huisarts
Wil je nicotine vervangende middelen of medicijnen gaan gebruiken? Maak dan een afspraak bij je huisarts en bespreek je plan. Doe dit 2,5 week voor je stopdatum. Medicatie die je op recept krijgt moet je namelijk twee weken voor de stopdatum beginnen in te nemen.

7. Voorbereiding
Je hebt nu mooi de tijd om jezelf en je huis voor te bereiden. Denk goed na wat voor jou werkt. Veel mensen krijgen zin in een sigaret als ze een pakje zien. Is dat ook zo voor jou? Doe dan alles wat je aan roken doet denken het huis uit, zoals alle sigaretten, asbakken, aanstekers, etc.

8. Zoek steun
Zijn er mensen in jouw omgeving die je zouden kunnen steunen bij het stoppen? Vraag dan of zij je willen helpen.
Je kunt hiervoor ook social media gebruiken.

9. Meer informatie
Meer informatie en tips over stoppen met roken kun je vinden in de folder ‘Wat je zou moeten weten over stoppen met roken’ van het Trimbos-instituut. Deze kun je gratis downloaden.

  1. K.P. Reddy, R.A. Parker, E Losina, T. P. Baggett, A.D. Paltiel Impact of Cigarette Smoking and Smoking Cessation on Life Expectancy Among People With HIV: A US-Based Modeling Study. J Infect Dis 2016;  214: 1672-1681

KEURMERK