Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Gezondheidsraad: meisjes én jongens vaccineren tegen HPV

Gezondheidsraad: meisjes én jongens vaccineren tegen HPV

De Gezondheidsraad heeft een nieuw advies uitgebracht omtrent het vaccineren tegen HPV. Hierin wordt geadviseerd om alle kinderen vanaf 9 jaar te vaccineren; meisjes én jongens. Het vaccin biedt bescherming tegen bepaalde vormen van het humaan papillomavirus (HPV).

HPV is een seksueel overdraagbaar virus. Het virus veroorzaakt baarmoederhalskanker en speelt ook een rol bij diverse andere vormen van kanker (anus, penis, vagina, schaamlippen, mond- en keelholte). Behalve dat vaccinatie directe bescherming biedt tegen deze vormen van kanker, leidt het ook tot groepsbescherming: ook voor niet-gevaccineerden daalt het risico op HPV-infectie. Op deze manier leidt vaccinatie van jongens indirect ook tot vermindering van het risico op baarmoederhalskanker bij meisjes.

Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)
Vrouwen krijgen een uitnodiging en de mogelijkheid tot zelfafname wanneer zij 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 worden en het uitstrijkje wordt dan eerst onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV). Pas als dit virus aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje direct beoordeeld op afwijkende cellen en zo ja, dan wordt de vrouw doorverwezen naar de gynaecoloog voor colposcopisch onderzoek. In het Medisch Centrum Jan van Goyen wordt dan een colposcopie uitgevoerd om te onderzoeken of er een voorstadium van cervixcarcinoom aanwezig is (CIN  cervicale intra-epitheliale neoplasie). Afhankelijk van de ernst van de afwijking wordt die behandeld met een lisexcisie of nauwkeurig gevolgd.

HPV bij mannen
Bij mannen kan hetzelfde Humaan Papilloma Virus (HPV)  leiden tot anuskanker. Hiv-positieve mannen die seks hebben met mannen (MSM) zijn de belangrijkste risicogroep voor anuskanker. Medisch Centrum Jan van Goyen voert High Resolution Anoscopie uit om te screenen op AIN (Anale Intra-epitheliale Neoplasie). AIN is een verandering in het slijmvlies in en rond de anus en is een voorstadium van anuskanker. Vanuit het NVHB worden hiv-seropositieve MSM boven de 30 jaar geadviseerd om met enige regelmaat een anoscopie uit te laten voeren.

Door de aanpassing van dit advies hoopt Medisch Centrum Jan van Goyen dat het aantal gevallen van baarmoederhalskanker en anuskanker in de toekomst zal afnemen.

Nieuws

21 mei | huisartsenscholing orthopedie

De specialisten van Medisch Centrum Jan van Goyen nodigen u van harte uit voor een nascholingsavond orthopedie op dinsdagavond …

Lees meer

19 maart | huisartsenscholing dermatologie

De specialisten van Medisch Centrum Jan van Goyen nodigen u van harte uit voor een nascholingsavond dermatologie. Accreditatie is …

Lees meer

23 november | huisartsenscholing dermatologie

De specialisten van Medisch Centrum Jan van Goyen nodigen u van harte uit voor een nascholingsavond dermatologie. Accreditatie is …

Lees meer

Patiënt kan medische gegevens nu opslaan in PGO

Bij Medisch Centrum Jan van Goyen is het nu ook mogelijk voor patiënten om gegevens op te slaan in …

Lees meer

Zoek & Vind