Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Hepatitis A en Shigella bij MSM

Hepatitis A en Shigella bij MSM

In de eerste zes maanden van 2019 is er een toename van hepatitis A opgemerkt onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Er zijn nu in Nederland 79 patiënten gemeld.

Hepatitis A is een acute infectie die via fecale-orale route wordt overgedragen. De overdracht vindt plaats door besmet voedsel, water of via mens-op-mens contact waaronder seksueel contact. Vooral op locaties waar meerdere mannen seks met elkaar hebben is de kans op overdracht groot.

De eerste klachten zijn vaak; algehele malaise, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikpijn. Na een paar dagen kan er een icterus ontstaan met soms donkere urine en stopverfkleurige ontlasting. Hepatitis A kan een vrij mild ziektebeeld veroorzaken, maar kan ook een zeer ernstig beloop hebben, vooral bij personen die al hepatitis B of C of andere leveraandoeningen hebben is de kans op een ernstig verloop verhoogd.

Hygiënemaatregelen
Om te voorkomen dat hepatitis A zich verder verspreidt, adviseren wij MSM:
1. Handen wassen met water en zeep na WC-bezoek, voor het eten/koken en voor en na seks (of neem een douche);
2. Geen seksspeeltjes delen;
3. Het gebruik van condooms of latex handschoenen bij neuken, rimmen, vingeren, fisten enz.

Vaccinatie
Veel mannen zijn helaas nog niet gevaccineerd tegen hepatitis A. Als patiënten niet gevaccineerd zijn en mogelijk risico lopen, kunnen zij via de GGD gevaccineerd worden. Dat kan via het speciale hepatitis A spreekuur voor MSM. Mannen kunnen hiervoor online een afspraak maken of telefonisch via 020-5555 464. Ook kunnen zij naar het inloopspreekuur van de GGD Amsterdam gaan op donderdag van 17.00 tot 19.30 uur. Het kost ongeveer €70,- voor twee vaccinaties. Afhankelijk van hun  verzekering kunnen zij dit declareren.

Shigella
Naast hepatitis A, komt Shigella ook vaker voor bij MSM en is er op dit moment sprake van een uitbraak. Shigella wordt op dezelfde manier opgelopen als hepatitis A. De klachten beginnen meestal met; koorts, kramp in de buik en waterdunne diarree. Na een paar dagen kan iemand met shigellose last krijgen van diarree waar slijm of bloed bij kan zitten, spierpijn, hoofdpijn en huiduitslag.

Behandeling is meestal niet nodig. Een immuungecompromitteerde patiënt kan behandeld worden met ciprofloxacine 2 x 500 mg, gedurende 7 dagen. Een volwassene met shigellose die zich goed voelt, kan gewoon werken zodra de diarree over is. Patiënten die in de zorg, met kleine kinderen of in de voedselbereiding (bijvoorbeeld in een restaurant of slagerij) werken moeten eerst overleggen met de GGD/bedrijfsarts voordat zij weer gaan werken.

Nieuws

23 november | huisartsenscholing dermatologie

De specialisten van Medisch Centrum Jan van Goyen nodigen u van harte uit voor een nascholingsavond dermatologie. Accreditatie is …

Lees meer

Patiënt kan medische gegevens nu opslaan in PGO

Bij Medisch Centrum Jan van Goyen is het nu ook mogelijk voor patiënten om gegevens op te slaan in …

Lees meer

14 november | huisartsennascholing plastische chirurgie

De specialisten van Medisch Centrum Jan van Goyen nodigen u van harte uit voor een nascholingsavond plastische chirurgie. Accreditatie …

Lees meer

24 mei | Huisartsennascholing flebologie en anus pathologie

De specialisten van Medisch Centrum Jan van Goyen nodigen u van harte uit voor een nascholingsavond. Hierbij staan de …

Lees meer

Zoek & Vind