
Diverse media hebben het afgelopen jaar vragen gesteld over de (on)veiligheid van borstimplantaten. “Er worden verschillende klachten in verband gebracht met implantaten. De vraag is of dit terecht is,” aldus drs. Paula Roossink. “We weten heel veel over de veiligheid van implantaten, maar ook is er nog veel onduidelijk. Met name over Anaplastisch Large Cell Lymfoma en Autoimmune Syndrome Induced by Adjuvants (ASIA) ook wel onbegrepen systemische klachten wordt veel geschreven in de media”.
Zijn er risico’s verbonden aan borstimplantaten?
“Borstimplantaten zijn veilig, echter zijn er zowel korte- als langetermijnrisico’s. Het gaat dan om de volgende risico’s:
- infectie
- ruptuur
- kapselvorming
- Anaplastisch Large Cell Lymfoma (ALCL)
- onbegrepen systemische klachten, ook wel bekend als Autoimmune Syndrome Induced by Adjuvants (ASIA) of Breast Implant Illness (BII))
Met name de laatste zijn veelvoudig in het nieuws de laatste tijd”.
ALCL
“Incidentie bij ALCL is 1 op 7000 tegen de tijd dat de leeftijd van 75 jaar is bereikt. Waarbij het lymfoom meer wordt gezien bij bepaalde getextureerde implantaten. Het is bekend dat in Europa ongeveer 20% gladde en 80% getextureerde implantaten gebruikt worden. Het ontstaan van BIA-ALCL is nog onduidelijk, wel laten studies zien dat er een relatief groter aantal BIA-ALCL casus gerelateerd zijn aan macrogetextureerde Biocell protheses in vergelijking tot andere getextureerde dan wel gladde protheses. Dit betreffen implantaten van het merk Allergan, McGhan. Getextureerde implantaten van dit merk worden in Nederland inmiddels niet meer geplaatst. Aanvullend onderzoek of het verwijderen van implantaten is alleen geïndiceerd bij vrouwen met klachten die bestaan uit het in korte tijd groter worden van de borst met een borstprothese door lichaamsvocht of een nieuwe, groeiende knobbel in de borst”.
ASIA-BII
“Sommige patiënten schrijven lichamelijke klachten en ziektes, bijvoorbeeld onverklaarbare systemische klachten, toe aan hun borstimplantaten. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe geen overtuigende causale relatie aangetoond. Op social media zijn veel patiënten actief die zich over dit onderwerp laten horen op blogs en instagram. Helaas worden hier veel adviezen over en weer gegeven waar geen enkel bewijs voor is. Patiënten met dit soort klachten kunnen verwezen worden naar een van onze internisten. Echter geven we aan dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de causale relatie, laat staan een diagnose of behandeling. Een consult is dan vooral bedoeld om andere eventuele onderliggende oorzaken uit te sluiten”.
Patiënten met implantaten die klachten hebben worden geadviseerd om een plastische chirurg te zien. Meer weten over dit onderwerp? Op donderdagavond 2 april zal Edin Hajder dit onderwerp behandelen tijdens de huisartsennascholing van Medisch Centrum Jan van Goyen in het St. Ignatiuscollege, de uitnodiging hiervoor volgt nog.