Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Wattenstaafjes gebruiken: gevaarlijk of niet?

Wattenstaafjes gebruiken: gevaarlijk of niet?

Het is heel aantrekkelijk om je oren, wanneer ze vies zijn, schoon te maken met wattenstaafjes. Toch wordt vaak afgeraden om dit te doen. Waarom is dit? Dr. Hester van Monsjou, KNO-arts bij Medisch Centrum Jan van Goyen, vertelt hier meer over.  

Is het gebruik van wattenstaafjes gevaarlijk?

“Veel mensen gebruiken wattenstaafjes om zichtbaar oorsmeer in de oren te verwijderen. Wat echter vaak gebeurt, is dat men het oorsmeer hierdoor juist verder de gehoorgang in duwt. Met als gevolg een oorsmeerprop in de gehoorgang, waardoor je gehoor vermindert. In het ergste geval kun je zelfs met je wattenstaafje door het trommelvlies heen duwen. Het kan dus wel degelijk gevaarlijk zijn om wattenstaafjes te gebruiken.”

Welke klachten krijgen patiënten die wattenstaafjes verkeerd gebruiken?

“Bij Jan van Goyen zien wij een paar keer per week patiënten die klachten hebben na het gebruik van wattenstaafjes. Vaak gaat het dan om jeuk of pijn aan het oor, een gezwollen/kloppende gehoorgang, soms een loopoor, verminderd gehoor of oorsuizen.”

Wat kun jij doen om deze patiënten van hun klachten af te helpen?

“Uiteraard is dit afhankelijk van het soort klacht. In de meeste gevallen maken we eerst de gehoorgang schoon en behandelen we deze vervolgens met antibioticum-houdende of ontstekingsremmende oordruppels. Soms is het nodig om een aantal keer terug te komen om de gehoorgang te behandelen met een tampon, zalf of druppels, of is een aantal keer reinigen noodzakelijk. Als mensen veel last hebben van oorsmeer vanwege een smalle gehoorgang, kunnen wij een (kleine) ingreep doen om de gehoorgang wijder te maken.

Wat adviseer jij jouw patiënten als het gaat om het reinigen van de oren?

“Wij raden patiënten altijd af om wattenstaafjes te gebruiken. Wanneer patiënten het toch graag doen, dan adviseren we ze niet te diep te steken, maar alleen de randjes van de gehoorgangingang schoon te maken. Na het douchen of zwemmen kan er ook voor gekozen worden om met een tissue over de pink gespannen even de gehoorgang te deppen of droog te föhnen. Wanneer patiënten veel last hebben van overmatig oorsmeer dan kunnen ze dat bij de huisarts laten uitspuiten, maar als het oor daar niet goed op reageert dan is schoonmaken bij de KNO-arts een prettige, effectieve oplossing.”

Meer berichten

Radiologie polikliniek bij Medisch Centrum Jan van Goyen

Vrijdag 31 mei geen echo’s en röntgenfoto’s mogelijk

In verband met onderhoudswerkzaamheden is onze afdeling radiologie vrijdag 31 mei gesloten. Het is dan niet mogelijk om echo’s …

Lees meer
Taart voor diamanten status Qualicor

Kwaliteitscertificaat DIAMANT voor Jan van Goyen

Medisch en Esthetisch Centrum Jan van Goyen heeft het kwaliteitscertificaat DIAMANT van Qualicor Europe behaald. Dat betekent dat Jan …

Lees meer

Vrijdag 27 oktober geen echo’s en röntgenfoto’s mogelijk

In verband met onderhoudswerkzaamheden is het vrijdag 27 oktober niet mogelijk om bij ons echo’s en röntgenfoto’s te maken. …

Lees meer

Zoek & Vind