Maak een afspraak
MijnJvG
Login voor jouw gegevens

Wattenstaafjes gebruiken: gevaarlijk of niet?

Wattenstaafjes gebruiken: gevaarlijk of niet?

Het is heel aantrekkelijk om je oren, wanneer ze vies zijn, schoon te maken met wattenstaafjes. Toch wordt vaak afgeraden om dit te doen. Waarom is dit? Dr. Hester van Monsjou, KNO-arts bij Medisch Centrum Jan van Goyen, vertelt hier meer over.  

Is het gebruik van wattenstaafjes gevaarlijk?

“Veel mensen gebruiken wattenstaafjes om zichtbaar oorsmeer in de oren te verwijderen. Wat echter vaak gebeurt, is dat men het oorsmeer hierdoor juist verder de gehoorgang in duwt. Met als gevolg een oorsmeerprop in de gehoorgang, waardoor je gehoor vermindert. In het ergste geval kun je zelfs met je wattenstaafje door het trommelvlies heen duwen. Het kan dus wel degelijk gevaarlijk zijn om wattenstaafjes te gebruiken.”

Welke klachten krijgen patiënten die wattenstaafjes verkeerd gebruiken?

“Bij Jan van Goyen zien wij een paar keer per week patiënten die klachten hebben na het gebruik van wattenstaafjes. Vaak gaat het dan om jeuk of pijn aan het oor, een gezwollen/kloppende gehoorgang, soms een loopoor, verminderd gehoor of oorsuizen.”

Wat kun jij doen om deze patiënten van hun klachten af te helpen?

“Uiteraard is dit afhankelijk van het soort klacht. In de meeste gevallen maken we eerst de gehoorgang schoon en behandelen we deze vervolgens met antibioticum-houdende of ontstekingsremmende oordruppels. Soms is het nodig om een aantal keer terug te komen om de gehoorgang te behandelen met een tampon, zalf of druppels, of is een aantal keer reinigen noodzakelijk. Als mensen veel last hebben van oorsmeer vanwege een smalle gehoorgang, kunnen wij een (kleine) ingreep doen om de gehoorgang wijder te maken.

Wat adviseer jij jouw patiënten als het gaat om het reinigen van de oren?

“Wij raden patiënten altijd af om wattenstaafjes te gebruiken. Wanneer patiënten het toch graag doen, dan adviseren we ze niet te diep te steken, maar alleen de randjes van de gehoorgangingang schoon te maken. Na het douchen of zwemmen kan er ook voor gekozen worden om met een tissue over de pink gespannen even de gehoorgang te deppen of droog te föhnen. Wanneer patiënten veel last hebben van overmatig oorsmeer dan kunnen ze dat bij de huisarts laten uitspuiten, maar als het oor daar niet goed op reageert dan is schoonmaken bij de KNO-arts een prettige, effectieve oplossing.”

Meer berichten

Op vakantie gaan met diabetes: hoe zorg ik voor een goede voorbereiding?

We gaan allemaal wel eens een dagje weg, op vakantie of zakenreis. Op reis gaan voor mensen met diabetes …

Lees meer
Esthetisch Centrum Jan van Goyen

Een kijkje achter de schermen van ons Esthetisch Centrum? Kom 25 juni naar het beautyevent!

Heb jij altijd al meer willen weten over botox en fillers? Of speel je al langer met de gedachte …

Lees meer

Stolpersteine geplaatst in trottoir Jan van Goyenkade 1

Maandag 2 mei zijn twee stolpersteine geplaatst in het trottoir voor Jan van Goyenkade 1. Onlangs nam mevrouw Colland …

Lees meer

Afspraak maken

Wij verzoeken u onderstaande gegevens in te vullen en nemen daarna z.s.m. contact met u op. Voor het maken van een afspraak heeft u een recente verwijsbrief nodig van uw huisarts.

Zoek & Vind